fredag 28 februari 2020

Internationella musarmsdagen

» Är dom seriösa, Sverigedumokraterna?

Jag är medveten om att jag ställt mig undrade till detta även vid tidigare tillfällen. Jag är ganska övertygad om att det är en fråga som många ställer sig. Det handlar inte bara om partiets rötter, det handlar i allra högsta grad om hur partiet, dess företrädare och dess sympatisörer uppför sig och yttrar sig. Så låt mig ägna dagen åt en del sådana exempel.

Sverigedumokraterna


Om inte i alla kommuner, så i varje fall i en mycket stor andel av landets kommuner så motionerar Sverigedumokraterna om att införa någon form av tiggeriförbud i kommunen. Ibland ställer främst Moderaterna och Kristdemokraterna upp på det hela. Men i de flesta kommuner där denna cirkulärmotion från SD dyker upp så blir den avslagen. I de flesta fall konstaterar man att det inte är något problem, att införa ett förbud löser inte problemet och att förbjuda människor att vara fattiga är något missriktat. Ett av de argument som SD (och då ibland också M och KD) framför är att det är för att skydda tiggarna från människohandel och utnyttjande. Men att förbjuda en sak för att skydda från något annat - som redan är förbjudet - är ungefär som att förbjuda bilar för att förhindra fortkörning. Det huvudsakliga skälet till ett förbud är nog snarast att man vill slippa se tiggare och påminnas om hur uselt vissa lever. För störande är dom inte. Dom är mindre påträngande än försäljare och demonstratörer eller liknande som ibland kan står vid ingången till affärer. Hur som helst så har tydligen denna motion nu avhandlats (och avslagits) i Helsingborg. SD:s kommunalråd i Helsingborg, Michael Rosenberg, tyckte att tiggarna kunde jobba istället för att passivt tigga. Dom kunde ju t.ex. köra svarttaxi! Jo, det föreslog han faktiskt. Håll med om att man kan undra över hur seriösa dom är. Vi förbjuder dom att syssla med det dom gör just nu och uppmanar dom att istället göra något annat - som är förbjudet! Ack ja!

Ingen (åtminstone med något intresse för kultur och politik) har väl missat Sverigedumokraternas Linus Bylunds korståg mot media i allmänhet och Public Service i synnerhet. Radio- och TV-journalister som gör reportage som på något sätt kan tolkas som kritiskt mot Sverigedumokraterna "Måste kunna få sparken" som den gode Linus Bylund uttrycker sig. I SD:s mönsterstat Ungern har Makten tagit kommandot över media och det är väl det som nu lockar Sverigedumokraterna att göra på samma sätt här. Jag vet inte om det ingår att journalister och reportrar som sänder inslag som gynnar Sverigedumokraterna ska belönas med löneökningar och bonus? Till och med Moderaterna tycker att Sverigedumokraterna går lite för långt. - "Sverigedemokraterna har under senare tid gjort ett par rejäla övertramp när det gäller mediernas frihet och oberoende" skriver Ulf Kristersson. Låt oss se vilka slutsatser han gör?

Sverigedumokraterna


Vi kan för övrigt notera att den f.d. Sverigedumokratiska riksdagsledamoten Stefan Jakobsson nu dömts för bedrägerier mot riksdagen. Stefan Jakobsson har dömts för närmare 40-talet bedrägerier mot Riksdagen där han tog betalt av skattebetalarna för privata romantiska hotellnätter med massage och nattklubbsbesök, taxiresor osv. När han avslöjades innan förra valet tvingades han hoppa av sin kandidatur för att väljas om och han fick istället ett reträttpost som anställd av Sverigedumokraterna. Men, han har ju inte gjort något fel... Han är bara en laglydig sverigedumokrat!

Konflikten i Hörby har jag tyckt till om tidigare. Sedan Cecilia Bladh in Zito och Sverigedumokraterna tog makten i Hörby med stöd av Moderaterna har personalsituationen inom kommunen blivit rent kaos. Hörby har nytt svenskt rekord i att cheferna slutar. Sedan Sverigedumokraterna tog makten har samtliga kommunala chefer slutat. Facket talar om en ohållbar situation för personalen med mobbning och ständig kritik för att man inte uppfyller styrets alla nycker. Inför måndagens Kommunfullmäktigesammanträde demonstrerade ett 100-tal kommunanställda. Men enligt Cecilia Bladh in Zito är det facket som är elaka. Antagligen skulle de reportrar som rapporterar från Hörby hotas av sparken när SD får makten över Public Service!

Läs lite mer här:
SD: Förbjud tiggeriet – kör svarttaxi istället. - Helsingborgs Dagblad
SD: Tv-reportrar måste kunna få sparken. - Aftonbladet
Kristersson kritiserar SD:s journalistutspel. - Aftonbladet
Det är nog nu – SD:s attacker på demokratin måste stoppas. - Åsa Lindhagen i Dagens ETC
SD-profil döms för bedrägeri mot riksdagen. - Aftonbladet
Efter larm om trakasserier i kommunhuset i Hörby – nu svarar ledningen facket. - SVT Skåne
Hörbys SD-kommunalråd kräver opolitiska fack. - SVT Skåne

Inga kommentarer: