torsdag 20 februari 2020

Mer till dom som har

» RUT-slöseriet

Ett antal utredningar på kort tid har visat att RUT-bidragen (och ROT...) inte alls uppfyller det som utlovades när de borgerliga regeringarna införde subventionerna. Nu senast är det Riksrevisionen som gjort en utvärdering och kommit fram till att RUT-bidragen till främst de redan välbeställda är på tok för dyra för samhället. Ett av syftena med att alla andra skattebetalare skulle subventionera städningen till miljonärerna i Danderyd var att det skulle skapa jobb för människor som gått arbetslösa länge. Nu visar det sig att mer än en tredjedel av de jobb som skapats har besatts av personer som lockats till Sverige som arbetskraftsinvandrare just för att jobba inom RUT-sektorn med låga löner.

Ett annat av argumenten var att det skulle göra svarta jobb vita. Eftersom miljonärerna i Danderyd inte ville betala vad det kostar att få köket städat utan istället föredrog att vara skattesmitare så ska alltså istället skattebetalarna subventionera deras köksstädning. Hur mycket nytt fiffel som skapats inom RUT-bidragen har inte gått att få fram.

Ett tredje argument för att subventionera miljonärernas städning i Danderyd var att dom då skulle kunna jobba mer istället för att vara hemma och städa. Tillåt mig skratta! Men det användes faktiskt som argument.

RUT-bidragen skulle vara självfinansierade för de svenska skattebetalarna. - "Sammantaget gör Riksrevisionen bedömningen att det empiriska stödet för att rutavdraget på lång sikt skulle vara självfinansierat är svagt." Det är byråkratisvenska från Riksrevisionsverket för att snacket om att vara självfinansierat är struntprat.

Nu har alltså Riksrevisionen punkterat argumenten. Något som naturligtvis gör högerdebattörer upprörda och oroliga. Och man mobiliserar nu mangrant i debatten från arbetsgivarnas organisationer och de privilegierades representanter.

Tidigare har Myndigheten för Tillväxtanalys kommit fram till att varje nytt jobb inom RUT-sektorn kostat skattebetalarna 1,7 miljoner kronor. Jobben inom ROT-sektorn kostade fyra gånger så mycket!

Rut

Det är dags att inse att RUT-bidragen i synnerhet och ROT-bidragen i allmänhet är reformer som införts för att subventionera redan privilegierades liv. Där alla miljarderna kunde använts på ett mycket effektivare sätt för att ge hjälp till de som verkligen behöver hjälp. Nu fungerar det bara som en reform som ÖKAR klyftorna i samhället.

Dagens citat:

- "Ökade klyftor är bra för Sverige. Inkomstspridningen måste öka för att välståndet ska växa."
/John Norell, vice ordförande i Fria Moderata Studentförbundet/

RUT
Ett uttalande som ju förklarar en del!

Känner du för att läsa mer?
Riksrevisionen: Rut-avdraget betalar sig inte. - Dagens Nyheter
Ny rapport: Rutavdraget missar målgruppen för jobb. - Dagens Nyheter
Trots kritiken: Mer rut-avdrag på väg. - Aftonbladet
Riksrevisionen: Rut-avdrag betalar sig ej. - Svenska Dagbladet
Ny rapport: Ett rut-jobb kostar staten miljoner. - Dagens ETC
De rika är fortfarande rut-avdragets vinnare. - Dagens ETC
Rutbidragstagarna kostar 5,4 miljarder. - Aftonbladet ledare Jenny Wennberg
Miljarder till låtsasjobb ändå får rut ta smällen. - Svenska Dagbladet ledare Lydia Wålsten
Rut är självfinansierande till 90 procent för offentlig sektor. - Almega på DN Debatt
Statsfinansiella effekter blandas ihop med samhällsekonomiska kostnader. - Lars Hultkrantz på DN Debatt
Värna rutavdraget och bredda dess användning. - Karin Pilsäter på DN Debatt
Fel att bara höginkomsttagare använder rutavdraget. - Almega på DN Debatt
Fruktansvärt dyr, ineffektiv och fördelningspolitiskt ojämlik metod. - Sandro Scocco och Per Lindberg på Arena Idé på DN Debatt

Inga kommentarer: