tisdag 2 juli 2019

Vem vinner

» Kampen på högerflanken

Kampen om väljarna med främlingsrädsla och med tron att hårda tag löser alla problem intensifieras allt mer. Att Sverigedumokraterna befunnit sig på den här planhalvan sedan partiet bildades är ingen nyhet. Egentligen är det fel ord att använda "främlingsrädsla" när det gäller Sverigedumokraterna. Rätt ord är "främlingshat".

Stoppa högergiren
I Kristdemokraterna har Ebba Busch Thor förstått att det också kan finnas väljare att locka med liknande retorik. Alltså har Ebba styrt KD till att göra en högersväng in i SD-fållan, dock utan att använda blinkersen så att andra blir förvarnade. Lokalt har kristdemokrater lierat sig med direkt rasistiska sverigedumokrater. Kristdemokraterna har nu faktiskt äntligen besvarat min fråga om hur Kristdemokraterna centralt ser på lokala KD samarbeten med Sverigedumokraterna. Svaret går i princip ut på att hur samarbeten ska se ut lokalt bestämmer man lokalt. I motsats till inom Moderaterna finns det alltså inga centrala invändningar mot samarbeten långt ut på högerkanten. Än så länge gäller väl detta motstånd fortfarande inom Moderaterna? Ebba öppnar dock upp för förhandlingar. Kan vi gissa att på den här träffen mellan SD och KD har KD lovat att stödja SD:s krav när det gäller invandring mot att SD lovar stödja KD:s krav när det gäller socialpolitik?

Moderaterna har i varje fall centralt gjort vissa försök att hålla fast vid Fredrik Reinfeldts "öppna hjärtan". När Anna Kinberg Batra försökte vrida partiet in i SD-fållan slutade det ju illa för henne så rädslan för högergiren höll Moderaterna någorlunda kvar på körbanan. Här nere i Skåne finns det på många håll lokalt inga invändningar mot samarbeten. Vilket har resulterat i flera underliga val i kommunerna och en kamp mellan en del numera SD-styrda kommuner om att införa flest hårresande beslut. Beslut som bygger på att man skapar ett problem som inte finns och så förbjuder man företeelsen. Även regionalt har Moderaterna här i Skåne flaggat för att Moderaterna borde börja blinka höger innan man gör den slutliga svängen. Uppenbart är att Ulf Kristersson har tagit intryck av kraven på en högergir i jakten på de främlingsrädda/främlingshatande väljarna. Ulf Kristerssons tal i Almedalen visar att han bestämt sig för att blinka högersväng.

Jag blir nästan gråtmild när jag läser Tove Lifvendahls hyllning till Ulf Kristersson i Svenska Dagbladet. Uffe blir nästan gudalik och jag får en känsla av att lilla Sverige är alldeles för litet för en så stor statsman. Tänk att jag inte tidigare har upptäckt denna storhet. Kanske är det så att jag fortfarande alldeles för mycket är förblindad och funderar över Ulf Kristerssons löfte när han första gången valdes in i den svenska Riksdagen: - "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

När nu även Liberalerna med Nyamko Sabuni gör en gir mot höger så kan det riskera bli riktigt trångt ute på högerflanken. Det riskerar att bli rejäl kannibalism. Kanske till och med så att något av partierna slås ut?

Inga kommentarer: