måndag 15 juli 2019

Mitt i sommaren

» En siffra säger mycket

Visst är det så att en enkel siffra kan berätta att det vi trodde var sanningen i själva verket bara är en myt eller ett missförstånd. Här är tre exempel på siffror som jag tycker föranleder att vi byter uppfattning,

Svenska mynt
¤ K.   Kontanternas framtid är ifrågasatt. Bankerna gör så gott dom kan för att "tvinga" in oss i det, för bankerna, mer lönsamma kortanvändandet och mobilbetalningar. Ett argument som används är säkerheten. Vad man talar tyst om är att olika former av bedrägerier är den brottslighet som ökar mest. Olika kort- och ID-bedrägerier omsätter mer pengar än vad bank- och butiksrån gjorde. Men bankerna håller tyst och fortsätter med att tvinga in oss i det kontantlösa samhället. Allt fler affärer vägrar ta emot kontanter. Huvudskälet till detta är affärernas problem med att få in kontanterna till banken. Dom vill inte ge den servicen, för det lönar sig inte! Antalet bankomater i Sverige har på mindre än 10 år minskat från 2700 till 1600. Samtidigt läser jag att uttagen från Bankomaterna (i Skåne) ökat med 5% sista halvåret. Men bankerna vill att vi slutar använda kontanter eftersom dom inte kan tjäna pengar på det. Kanske är det så att allt fler inser att när bankerna lyckats avskaffa kontanterna så sitter vi ännu mer i deras knän så att dom kan mjölka oss ännu mer. Positivt är att regeringen uppenbarligen planerar en lag som tvingar bankerna att ge service i form av insättning och uttag av kontanter. Använd kontanter! Det gör jag för mindre köp i varje fall. Tar affären inte emot dina kontanter? Gå till en annan affär!

Gammalt tåg
¤ S.   Lite andra siffror. Att klaga på att tågen är försenade är ett populärt tidsfördriv. - "Jävla SJ" är ett populärt uttryck. Det används även om SJ inte ens är inblandade. Om det är något fel på spår eller signaler osv så har SJ inte med det att göra! Trafikverket ansvarar för detta. Men dom gör inte jobbet, det är utauktionerat till lägstbjudande bolag i upphandlingar. Sedan är SJ ett av många som betalar för att få köra tåg på spåren. Den regionala tågtrafiken ansvarar sedan Länstrafikbolagen för, som utauktionerat trafiken till lägstbjudande bolag i upphandlingar... Här i Skåne kör det Pågatåg (lokaltrafik), som sköts av ett bolag. Øresundståg (regionaltrafik) som körs av ett annat bolag. Det kan påpekas att SJ vann den senaste upphandlingen så dom ska ta över den trafiken. Sedan kör ju SJ fjärrtåg till Stockholm och Göteborg. Och sedan har vi Snälltåget (ett helt annat bolag) som också kör fjärrtåg. Många inblandade, men sällan SJ alltså. Men en del av alla dessa tåg är försenade, närmare bestäm 12.2% av alla tågen är mer än 5 minuter försenade. Låt oss jämföra detta med flygets förseningar. 2014 var 12,6% av flygen på Swedavias flygplatser försenade. 2018 var det nästan dubbelt så många, 23,7% som var försenade. Nästan vart fjärde flyg är alltså försenat. Sedan ska vi kanske påpeka att siffrorna inte är jämförbara. Tågen räknar 5 minuter som försenat. För flyget gäller 15 minuter, alltså tre gånger så mycket. Hade man räknat på samma sätt hade alltså skillnaden varit mycket större. Varför är det då tågförseningar vi diskuterar? Ta tåget! Det är säkert och bekvämt.

Skrota våldet
¤ M.   Ännu mer siffror. Jag läste en artikel i gårdagens Aftonbladet som berättade om att New York hade sänkt antalet mord i staden från rekordsiffran 2.245 mord under 1990 (det var i snitt 6 mord varje dag i en stad på 8 miljoner innevånare). Förra året, 2018, skedde det "bara" 289 mord i staden , vilket gör staden till den säkraste storstaden i USA.

- "Istället är det en trygg storstad där människor strosar på gatorna och njuter i parker - ett drömresemål för miljontals turister i världen."

Visst låter det som ett litet paradis. Jämfört med läget i Sverige där det ju mördas och skjuts hela tiden så att människor inte vågar gå utanför ytterdörren. Då ska vi kanske fundera lite på hur vi reagerar på olika sätt att beskriva verkligheten. Under förra året skedde det 108 mord i Sverige. Dvs drygt en tredjedel av vad som skedde i "den trygga storstaden". Det är alltså mycket säkrare i Sverige. Var inte rädda för att vistas ute! Det är bland det säkraste du kan göra. Dessutom händer det mindre om fler är ute.

Inga kommentarer: