lördag 20 juli 2019

ASAP

» Alla är lika inför lagen - hoppas jag

Visst är det så i Sverige att alla är lika inför lagen? Ja, med undantag då för de som har utrustats med blått blod sedan en anfader invandrat från Frankrike för några hundra år sedan. Men alla vi andra. Frågan aktualiseras av händelserna kring artisten ASAP Rocky som är misstänkt för grov misshandel och som tydligen av vissa ska behandlas annorlunda eftersom han är så rik, framgångsrik och kändis.

Det är möjligt att vi ska diskutera de svenska reglerna för häktning. Om jag förstått det så är dessa regler väldigt generösa, dvs det är mycket lätt att häkta personer i Sverige och de som sitter häktade kan tvingas sitta häktade mycket längre än i de flesta andra länder. Men, man slipper inte att häktas bara för att man är rik och förmögen och kändis. Oberoende av om man är svensk eller amerikan.

Alla är lika inför lagen
Till och med Donald Trump har visst engagerat sig i fallet efter uppmaning från delar av kändiseliten. Jag undrar om han gjort detta också om det varit en amerikansk arbetslös ung kille på besök i Sverige som misstänkts för grov misshandel. Donald Trump har ju till och med ringt upp Sveriges väldigt talangfulla statsminister, Stefan Löfven, för att försöka påverka ärendet. Tydligen har Stefan Löfven försökt förklara för Donald Trump att i Sverige står rättsväsendet fritt från politikerna. Statsministern kan alltså inte, får helt enkelt inte, försöka påverka den juridiska gången. Tydligen glömde vår talangfulla statsminister att förklara för Donald Trump att i Sverige har vi inte heller något borgenssystem. Dvs den som har gott om pengar kan inte köpa sig fri från att sitta häktad. Hur som helst har tydligen Donald Trump lovat att betala borgen. Fast han kanske inte fattade systemet bara?

Låt den svenska rättvisan ha sin gång. Behandla ASAP Rocky (eller Rakim Mayers som han egentligen heter) på samma sätt som vilken annan misstänkt brottsling som helst. Att han är kändis, rik, och uppenbarligen djävligt bortskämd, utgör ingen förmildrande omständighet. Bedöms det enligt svensk lag att han ska sitta häktad så ska han också sitta häktad. Detta får han göra eftersom det bedöms som risk för att han lämnar Sverige annars. Han har ju konserter att uppträda på - i andra länder. Och han får i häktet äta samma mat som andra häktade. I Sverige behandlas man INTE annorlunda för att man är rik, berömd och bortskämd!

Det är dags för kändiseliten och Donald Trump att inse detta.

Sedan kan vi diskutera den svenska häktningslagstiftningen. Men det berör inte ASAP Rocky.

Läs mer:
Asap Rocky får stå sitt kast.
Kommer ringa Sveriges väldigt talangfulle statsminister.
Haft väldigt bra samtal med Löfven.
Synnerligen ovanligt

Uppenbart är att Donald Trump inte tål kritik så bra. Den svenska polisen Viktor Adolphson twittrade ett svar till Donald Trump och förklarade den svenska lagstiftningen. Resultat? Han stängdes av från Twitter! Viktor Adolphson alltså.

Inga kommentarer: