onsdag 19 juni 2019

Vem ska betala?

» Platt skatt/skratt

I en debattartikel i Svenska Dagbladet argumenterar två festliga prissar, Patrick Krassén (skatteexpert hos Företagarna) och Hans Peter Larsson (skattejurist), för att vi i Sverige ska införa en helt platt skatt. - "Avskaffa den statliga inkomstskatten" har dom satt som rubrik. Vad det handlar om är alltså att sänka skatten för de 1,4 miljoner svenskar som tjänar så pass mycket att dom också betalar statlig skatt. 440.000 svenskar tjänar så pass mycket att dom dessutom betalar den s.k. Värnskatten.

Synen på skatt
Vad det handlar om är alltså att genomföra en rejäl skattesänkning för de som tjänar lite mer än oss andra. Jag kan nästan höra jublet från Danderyd, Täby, Vellinge och dom andra moderatghettona. Det är nämligen där som vinnarna på de här tankarna finns. Jag läser så gott jag kan men hittar inte någon seriös finansiering. Men antagligen så räknar Patrick och Hans Peter med att direktör Gyllenskalp och friherren von Tuppfjät nu kommer att börja jobba övertid så mycket när dom nu får behålla mer av sina mångmiljoninkomster (miljarder) att det går ihop ändå. Ja, det eller budgetunderskott och ökad statsskuld i sann borgerlig anda.

Uppenbart är att ledarredaktionen på Svenskan var förhandsinformerad om debattinlägget. Maria Ludvigsson hinner nämligen samma dag publicera en hyllning till herrarna. - "För att platt skatt är rättvist". Jag tycker att hennes inledning är så underbar att jag måste citera hela:

Skatteverket
- "Äntligen! Mitt i denna öken av torftig politisk debatt kom inbjudan till ett seminarium om platt skatt. Det är Patrick Krassén och Hans Peter Larsson som författat en lagom skrift om varför och hur den statliga inkomstskatten över tid sänks till noll, Platt skatt: Skattemodell i en global kunskapsera. Företagarna står för kalaset."

Maria är så imponerad av tankarna från de redan privilegierade att man nästan blir tårögd. Jag måste dock göra Maria, Patrick och Hans Peter ledsna. Jag håller inte med! Jag tror att jag nog håller fast vid min syn på saken sedan länge. Progressiv skatt är just det, progressivt. Platt skatt är just det, en platt idé. Jag föreslår att vi snarast inför progressivitet även av skatten på kapitalinkomster.

Jag ser framför mig hur Maria, Patrick och Hans Peter gråter över bara tanken på något sådant. Men jag förstår att Företagarna står för kalaset. För att ni inte ska missförstå, när Maria Ludvigsson skriver "Företagarna står för kalaset" så menar hon inte att Företagarna ska betala inkomstbortfallet för Samhället. Hon menar att det är organisationen Företagarna som betalar kampanjen. Det är ju till stor del deras medlemmar som tjänar på det.

Inga kommentarer: