lördag 29 juni 2019

Fimpa 1 juli

» ÄNTLIGEN!

Vad är det som får mig att brista ut i detta Äntligen? Jo, på måndag införs äntligen ett utvidgat rökförbud i Sverige. Äntligen kan den som mår dåligt av passiv rökning eller bara rent allmänt tycker att det stinker att stå och vänta på bussen eller tåget göra detta utan att utsättas för tobaksterror av hänsynslösa rökare. Äntligen kan icke-rökaren sätta sig på en uteservering för att njuta av något gott eller njuta av utsikten utan att riskera att det sätter sig en rökare och bolmar vid bordet bredvid. Äntligen kan man gå in till olika ställen utan att behöva passera genom ett moln av rökare som ställt sig precis utanför ingången för att "njuta" av sin last. Och äntligen slipper man se "föräldrar" sittande på lekplatsen fullt upptagen av sin mobil och rökande på en stinkpinne som man sedan fimpar genom att stoppa ner i sandlådan.

Fimpa
Jo, det känns skönt att det äntligen införs ett utvidgat rökförbud som berättar att det är icke-rökarens intresse av att slippa utsättas för passiv rökning som står över den personliga friheten att ha rätt att bolma på när det passar en själv för att tillfredsställa sina egna behov. Det är viktigt att påpeka att det är fler svenskar som mår direkt dåligt av passiv rökning än det finns rökare. Det är alltså en minoritet som nu får acceptera att deras rätt ett bre ut sig på andras bekostnad nu äntligen begränsas ytterligare.

Fast alla är naturligtvis inte nöjda. Det finns säkert rökare som känner sig tillhöra en obefogat förföljd minoritet. Det kommer säkert att finnas idioter som i ren protest kommer att vägra lyda reglerna och demonstrativt bolma på ordentligt. Det finns de dysterkorpar som inte kan se att det är restaurangägarens uppgift att se till att reglerna efterlevs i hans lokaler och som tror att det hela skulle innebära en katastrof för många med uteservering. Ungefär så lät det även när förbudet att röka inomhus på serveringar en gång infördes. Restauranger skulle tvingas i konkurs och det skulle bli ständiga konflikter. I dag är det väl ingen som ens skulle komma på tanken att man sätter sig och röker inomhus där andra äter. Restaurangerna fick istället ännu fler gäster som slapp gå in och sätta sig i en gaskammare. Personalen blev överlyckliga över att slippa jobba i stanken av skadliga ångor. Det är ingen som ens skulle komma på tanken att i dag protestera mot det beslutet.

Fimpa
Men än så länge har inte alla insett det positiva i det nya beslutet. Ett exempel är dagens huvudledare i moderata Svenska Dagbladet där Catarina Kärkkäinen konstaterar: - "Dags att flytta ut i parken". Ett par citat:

- "Det är marknadens ordning, och den har fungerat ganska bra. Nu riskerar istället efterfrågan på och därav utbudet av uteserveringar att minska, och områden runt barer och restauranger att bli stökigare om nätterna."

- "De forna allianspartierna och Sverigedemokraterna hade kunnat riva upp den illa beredda och inskränkande lagen om de ville, men det lär inte hända. För den som vill avnjuta en cigarill till vinet i sommar återstår bara att flytta ut i parken."

Den även i övrigt mycket sansade och ansvarsfulla moderata debattören och riksdagsledamoten Hanif Bali har ett annat tips för att kringgå rökförbudet. Tankar som går helt i linje med den Pod som samma Hanif Bali driver - God Ton! Hur som helst så skriver Hanif Bali så här:

- "Hot tip till de som vill röka lagligt på uteserveringar. Blanda in THC-fri industrihampa i cigaretten, då rundar ni både narkotikalagstiftningen och rökförbudet. Kom ihåg bara att kräva blodprov - ni kommer ge en falsk positiv om ni kisstestas."

Onekligen en ansvarsfull lagstiftare som vi har valt in i vår lagstiftande församling, Riksdagen. Det ska påpekas att Moderaterna centralt fortfarande vägrar svara på frågan om det Hanif Bali framför i sitt Twitterflöde ska ses som Moderaternas officiella politik och åsikt. Hanif Bali pratar i sedvanlig ordning smörja och vet inte vad han pratar om i sin iver att vara provokativ och få rubriker.

Jag vill framföra mitt stora tack till de mer ansvarsfulla riksdagspolitiker som tagit ett ansvar och infört det utvidgade rökförbudet. Det kommer naturligtvis att ta ett litet tag innan det fått fullt genomslag. Men jag har faktiskt trots allt lite förtroende för rökare kvar!

Vem f-n vill kyssa en askkopp?

Inga kommentarer: