fredag 28 juni 2019

Tankar om siffror

» Åsså va' dom sexa

Under valrörelsen och en tid därefter var Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna verkligen medias gunstlingar. Allt gick Ebbas och KD:s väg. Framgångarna blev nästan ett självändamål när den ena skildringen efter den andra löste av varandra och som berättade om hur Ebba Busch Thor gick fram i stugorna. Men, som alltid annars så kommer verkligheten ikapp. Kristdemokraterna blev som alla andra plötsligt även kritiskt granskade.

Lars Adaktusson
Så nu har framgångskurvan vänt om. Media som tidigare var så tillmötesgående har plötsligt blivit elak. För naturligtvis skyller Ebba Busch Thor och dom andra ledande kristdemokraterna allt på medierna - och på Lars Adaktusson. Han har petats från partistyrelsen där han var andre vice ordförande. Motivet till petningen var att Lars Adaktusson inte hållit partiledningen informerad om sina ytterst diskutabla röstningar i EU-Parlamentet i abortfrågor. Lars Adaktusson förnekade först att han inte hållit partiet informerade, men har nu tydligen medgett att det nog inte blivit så bra trots allt. Lars Adaktusson kommer att sitta kvar i Riksdagen, så vi blir inte av med honom.

Hur som helst var det inte direkt det jag skulle tycka till om. Jag tänkte egentligen ägna mig åt det senaste i flödet av väljarundersökningar. Jag tänkte alltså fundera vidare med utgångspunkt från den undersökning som Novus gjort nu under juni. Och den visar alltså på just det jag skrev om i början. Jämfört med förra månaden är Kristdemokraternas siffror ett rejält ras. Så här ser det ut i storleksordning:

Socialdemokraterna 26,7% (+0,8)
Moderaterna 18,8% (+1,1)
Sverigedumokraterna 16,7% (-0,9)
Centerpartiet 10,1% (+1,4)
Vänsterpartiet 9,0% (+-0)
Kristdemokraterna 7,7% (-2,4)
Miljöpartiet 5,9% (+0,4)
Liberalerna 3,6% (-0,5)

Från en fjärdeplats, med förhoppning på att få häng på de två kompisarna i den blåbruna sörjan, Moderaterna och Sverigedumokraterna, så har man alltså trillat ner två placeringar och passerats av både Vänsterpartiet och Centerpartiet. Centern som Ebba Busch Thor verkar se som KD:s huvudfiende. Det måste kännas taskigt gjort av väljarkåren - dvs de som ingått i Novus undersökning i varje fall.

Den Blåbruna treenigheten badar bort sörja
Hur som helst så är det i sedvanlig ordning inte partiets fel utan de politiska motståndarnas och medias fel som pekat på vilken politik partiet för i verkligheten och inte de fina orden man försöker förmedla. Motståndarna "sprider osanningar" konstaterar partisekreteraren Peter Kullgren. Så synd om er! Man ifrågasätter bland annat trovärdigheten i KD:s påstådda stöd för den svenska abortlagstiftningen. Det finns ju ett antal exempel på att det stödet inte är så helhjärtat när det kniper utan snarast en läpparnas bekännelse.

Hur som helst så kan vi konstatera att det Blåbruna blocket med M + SD + KD nu tappat 2,2 procentenheter på en månad och får nu nöja sig med 43,2%. Två av de tre partierna tappar i stöd. Detta medan de fyra partier som står bakom den Rödgröna regeringen (som ju dock tyvärr knappast för någon Röd politik) ökat med 2,1 procentenheter till 46,3%. Tre av de fyra partierna, S + MP + C, har ökat och det är bara L som tappat.

Det ska därför bli spännande vilken sida liberalernas nu nyvalda partiledare Nyamko Sabuni väljer. Att fortsätta att visa att man trots allt vill ta ansvar eller om man väljer att flytta in i den Blåbruna buren med motiveringen att Sverigedumokraterna trots allt är en mer närstående och bättre samarbetspartner än Socialdemokraterna. S är ju trots allt värre än SD verkar Nyamko Sabuni vara på väg att välja.

Inga kommentarer: