tisdag 18 september 2018

Tyckerier

» Inte bara sex

Så är vi då där igen. Jag kan inte bestämma mig. Det finns en mängd uppslag till ämne för dagens tyckeri. Men vilket ska jag välja? Jag kan helt enkelt inte bestämma mig. Det är fullt med tyckande, ilska, besvikelse eller beröm. Alltså får det bli ett antal korta små tyckerier.

Danmark
¤ 1.   Efter en överenskommelse mellan den danska högerregeringen och det populistiska Dansk Folkeparti så ska anslagen till danska Public Service, Danmarks Radio, skäras ner rejält. DR kommer därför att säga upp 400 anställda och släcka ner ett antal TV-kanaler och radiokanaler. Ett annat krav på DR är att minst 48% av musiken ska vara dansk. Det här är alltså ännu ett exempel på hur det går när extremhögern är missbelåtna med Public Service. Man skär ner! Jimmie Åkesson ville ju stänga ner en radiokanal om han fick bestämma för att den inte passade. Det är inte så länge sedan som högerregimen i Israel under Benjamin Netanyahu helt ville släcka ner den israeliska public service, Kol Israel. Där blev protesterna så våldsamma att man nöjde sig med kraftiga nedskärningar.

¤ 2.   Låt oss stanna i Danmark. Jag har berättat tidigare om den danska bankskandalen i Danske Bank som misstänks för att ha hjälpt till med att tvättat hundratals miljarder av svarta ryska slantar. Det står nu klart att de amerikanska myndigheterna kommer att utreda skandalen. En av de största finansskandalerna i modernt tid kallar man det. Det är helt klart att huvuden kommer att rulla. Det ska påpekas att detta är inte en ren danska bank utan det är stora förgreningar in i den svenske finanseliten. Vad kan vi lära oss av detta. Lita ALDRIG på bankerna. Kanske passar det in med att påminna om Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos klassiska uttryck: "Nu kommer jag nog att stöta mig med vissa men omkring 80 procent av människorna är idioter, åtminstone när det handlar om pengar. Finanssektorn handlar om att flytta pengar från de 80 procenten som saknar idéer till de 20 procent som har det." Finanssektorns uppgift är alltså att hjälpa de med en massa pengar och som har idéer. Om pengarna är svarta har ingen betydelse....

¤ 3.   Den kristdemokratiska riksdagsledamoten Caroline Szyber som för några dagar sedan fick förlåtelse från KD-ledningen sedan hon bett om förlåtelse och betalat tillbaka pengar hon fifflat till sig har fått be om förlåtelse en gång till sedan hennes fifflande växt. Men man ska ju vara förlåtande!

Nya Pågatåg
¤ 4.   Jag är lite järnvägsfreak. Jag såg en artikel i HD som berättade att det tysk/brittiska företaget Arriva som bland annat lämnat lägst anbud på att köra Pågatågen här i Skåne när dessa upphandlades vill höja sin vinst. Arriva vill att det är lokföraren som ska kliva ur förarhytten och kolla så att det är säkert att stänga dörrarna på tågen. I dag är det tågvärden som har det säkerhetsansvaret. Genom att ta bort säkerhetsansvaret från tågvärden kan dessas jobb nedklassas till att vara kundvärdar - med ungefär 6.000 kronor lägre lön i månaden! På så sätt kan Arriva ju höja sin vinst. Det jag som tågfreak dock reagerar på är bortförklaringen från Arrivas kommunikationschef Christer Ekelund: - "Det handlar bara om pågatåg som körs med två tågsätt, alltså fyra vagnar, där föraren kan se alla dörrarna." Vet gubben vad han talar om? De skånska Pågatågen är av modell X61, ett tåg som har fyra vagnar. De gamla Pågatågen av modell X11 hade två vagnar, alltså fyra vagnar på dubbla tåg men dom har inte använts på minst 5 år. Vet Arrivas kommunikationschef Christer Ekelund vad han pratar om?

¤ 5.   Och när vi pratar om järnvägar så ser jag att de jobbare som är inblandade i byggandet av Västlänken i Göteborg utsätts för hot, trakasserier, bedrägerier och sabotage. I Göteborg hade ju det nystartade partiet (av en moderat) Demokraterna stora framgångar på sitt motstånd till byggandet av Västlänken. Man ligger väl på knappt 18% i Göteborgs kommun och är största parti. Å andra sidan så har ju i så fall mer än 80% röstat på andra partier istället. Jag är inte riktigt insatt i ämnet så att jag kan bedöma om investeringen är vettig eller inte. Men att bygga bort en säckstation som Göteborgs C så att tåg kan köra rakt igenom är i princip en god idé. Det har man t.ex. gjort i Malmö och Helsingborg för att ta ett par exempel i närheten. Men det kvittar! När man tar till metoder som hot och sabotage då har man passerat gränsen - med råge!

¤ 6.   I Tyskland är chefen för Säkerhetspolisen illa ut. Kraven på Hans-Georg Maassens avgång växer. Hans intresse för att hålla koll på högerextremister och nazister har väl inte imponerat. Snarast tvärtom så hävdar många att han skyddat dom. Tyvärr inte första gången sådana beskyllningar framförs mot den tyska säkerhetspolisen. Eller mot säkerhetspolis i andra länder...

¤ 7.   Slutligen lite beröm. I dag har det varit riktigt underbart väder. Mer eller mindre strålande solsken. Lagom blåst och riktigt skön temperatur. Tänk om sommaren hade kunnat vara lika skön. Jag kunde ta mamma i rullstolen på en lång promenad till kyrkogården och vi njöt båda två av det hela. Mer sådana höstdagar!

Inga kommentarer: