fredag 21 september 2018

Internationella fredsdagen

» Siffror och månadens klipp

Fred
Regelbundna läsare av Sven Tycker har nog förstått att jag älskar siffror. Jag tror att detta beror på att jag aldrig fick läsa Statistik vid Lunds universitet som jag hade planerat. Det satte militären stopp för! Mina planerade minst tre år i lärostaden blev nämligen bara ett. Sedan ansåg de svenska militära myndigheterna att dom behövde mina tjänster. Jag försökte övertyga de uniformsklädda om att det vore ett misstag, både för mig och för militären att tvinga mig att göra lumpen istället för att fullfölja min utbildning till Nationalekonom. En ödesdiger fredag fick jag mitt sista Nej på överklagande och på den följande måndagen inställde jag mig vid S2 på Karlsborgs fästning för att utbilda mig till Radiostationsplutonchef. Jag försökte som sagt övertyga dom uniformsklädda att det hela var ett misstag för både mig och dom. Jag tror dom insåg detta efter ett tag! Jag benämndes bland annat som "ett horliknande luder" av mitt befäl. Fast han var nog inte riktigt nykter vid tillfället. Hur som helst fick jag äntligen lämna Karlsborg ett år senare som utbildad telefonist. Några fortsatta studier i Statistik blev det dock aldrig utan jag gav mig ut i yrkeslivet istället. Men det är en annan historia.

En lång inledning för att komma fram till att jag såg en intressant artikel i Helsingborgs Dagblad med en utvärdering av valprognoserna och hur mycket dom stämde med valresultatet. Det visar sig att årets prognoser stämde ovanligt dåligt med valresultatet jämfört med de senaste valen. Det parti som var mest överskattat var Sverigedumokraterna. Det är här vi kan finna anledningen till att besvikelsen på den Sverigedumokratiska valvakan var så stor. En del av instituten (Sentio och YouGov) låg omkring 7 procentenheter över det verkliga valresultatet. De flesta inom SD hade nog förväntat sig att SD skulle få mer än 20% och kanske så mycket som 25% och kanske bli största parti i den nya Riksdagen. Nu blev det mindre än 18% och plats tre i ligan. Mest underskattade var Socialdemokraterna som fick mellan 1,8 och 6,2 procentenheter mer än vad de olika instituten hade förutspått. Moderaterna fick också lite mer än vad instituten i allmänhet gissat. Ulf Kristerssons fiasko blev inte så stort som man kunde befarat. Det är nog här vi kan se glädjen hos Moderaterna som ju utpekar sig som de stora vinnarna trots att man egentligen var det parti som förlorade mest jämfört med förra valet. Vänsterpartiet låg också lite högre i valprognoserna än vad som blev valresultatet.

Det intressanta är att fundera över är varför det slog så mycket fel? När det gäller Sverigedumokraterna så kan man undra om en hel del sverigedumokrater valt att stödrösta på SD-light som någon sverigedumokrat kallade Kristdemokraterna. Kan en del socialdemokrater som övervägt att proteströsta på Vänsterpartiet till slut ha valt att stanna kvar hos Socialdemokraterna. Likaså kan det vara att en del moderater som gått till SD valt att återvända till fadersfamnen sedan Ulf Kristersson fört Moderaterna tillräckligt långt ut på högerflanken. De här förändringarna kan ju förklara större delen av felmarginalen. Vad tror ni?

Till slut så kan det inte annat än vara kul att titta på ett kort klipp från ett gammalt TV-program. Det är vår blivande statsminister Ulf Kristersson som intervjuas av programmet "Hemlös" från Utbildningsradion för 9 år sedan. Intervjun handlar om att Ulf Kristersson fått en bostad till sig och familjen av Ersta Diakonisällskap, en bostad som var ämnad för speciellt nödlidande och familjer i stort hjälpbehov. Det ska påpekas att Ulf Kristerssons lägenhetsaffärer inte är hans första skandaler. Redan 2001 avslöjades att han utnyttjat svart arbetskraft för att slippa städa själv. Titta på klippet, det är ganska komiskt. Det var innan Uffe hade fått tillräcklig mediaträning.

Ulf Kristersson

Året efter intervjun blev Ulf Kristersson Socialförsäkringsminister i Fredrik Reinfeldts regering. Han kunde då inleda arbetet på att fullfölja det vallöfte han gav när han första gången valdes in i den svenska Riksdagen:

- "Som moderater och förkämpar för individuell frihet och marknadsekonomi har vi ett uppdrag att bekämpa och avveckla välfärdsstaten."

Och nu ska han alltså nå sitt livs mål och bli statsminister!

Inga kommentarer: