tisdag 4 september 2018

Dagen för ungas psykiska hälsa

» Om vår framtid

Dagens väljarundersökning. I Metro läser jag att Studentkortet låtit göra en ny väljarundersökning bland Sveriges studenter. En undersökning som visar på en intressant framtid. Enligt den gjorda undersökningen får Feministiskt Initiativ 3,3% (-1,4). Jämförelsen är gjord med en liknande undersökning gjord i november förra året. Kristdemokraterna får 5,2% (+3,4). Liberalerna får 6,7% (-1,0). Sverigedumokraterna får 9,8% (+6,7). Miljöpartiet får 10,3% (+5,8) precis som Centerpartiet som också får 10,3% (-0,8). Socialdemokraterna får 13,8% (-1,0), Moderaterna får 14,0% (-2,7). Slutligen vinner Vänsterpartiet med 20,5% (+11,0). Övriga har ökat till 3,2% (+1,6). Om ni inte får ihop siffrorna så beror detta på att de som inte vet vad dom ska välja redovisas separat, i motsats till de flesta väljarundersökningar. Antalet har minskat till 2,9% (-24,0). Nästan hälften av de som nu bestämt sig har alltså gått till Vänsterpartiet. - Go Jonas Sjöstedt, Go!

Ut med mer pengar
Dagens citat. Detta hittar jag i en artikel i Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga. Dom har intervjuat den danska finansprofessorn Annette Vissing-Jørgensen vid amerikanska University of Berkely. Svenska Dagbladet koncentrerar sig på två åsikter i intervjun. Dels att Annette oroar sig för den snabbt växande amerikanska statsskulden. Den ligger i dag på 80% av BNP och växer snabbt efter Donald Trumps kraftiga skattesänkningar. I Sverige har den Rödgröna regeringen sänkt den statsskuld man ärvde av Anders Borg till i dag 40% av BNP. USA:s nya centralbankschef, Jerome Powell, sa under ett besök till Stockholm i våras att: - "Skuldökningen är ett allvarligt problem som inte är hållbart".

Det andra som Annette oroas sig över är Riksbankens minusränta som innebär en farlig stimulans som riskerar att skapa problem med överhettning. Men, det uttalande från Annette som jag fastnade för, men som Svenska Dagbladet inte närmare kommenterade är det här:

- "Den enda perioden där vi inte haft någon ekonomisk kris någonstans i världen var under den mycket hårt reglerade perioden mellan andra världskriget och 70-talet. Det betyder inte att vi bör överreglera, men det är ett faktum att konkurrens leder till en viss sårbarhet."

Kanske något att tänka på för alla Fri konkurrens-fanatiker som tror att fri konkurrens och marknadsekonomi löser alla problem!

Om girighet. Visst finns det politiker som är villiga att offra mycket för att få ett trots allt dåligt betalt arbete som politiker. Tidningen Dagens ETC har granskat de politiska partiernas valbara kandidater och jämfört detta med inkomststatistik. Det finns sammanlagt 50 kandidater på partiernas listor som under de senaste 10 åren legat på årsinkomster på över 10 miljoner kronor. Det här är inkomster som man ligger lååångt ifrån dom man har som politiker. Man ligger på inkomster som inte ens är en tiondel av detta för heltidsuppdrag. Arvodet per månad för en riksdagsledamot ligger i år på 65.400 kronor. Detta för ett arbete som ligger på långt över 40 tim/vecka, och utan övertid eller OB. Landsting eller Kommun ligger långt därunder. Men det finns alltså ungefär 50 kandidater på listorna som uppenbarligen är villiga att offra sina astronomiska inkomster för att istället ta ett mycket lägre betalt arbete som politiker. Allt för att få jobba politiskt för sin ideologi. Visst är det intressant?

Dagens ETC har inte hittat en enda Vänsterpartist i sin sammanställning. Man har dock hittat en Socialdemokrat och även en från det lokala Göteborgspartiet Demokraterna. Från Feministiskt Initiativ, Miljöpartiet och Sverigedumokraterna har man hittat två kandidater vardera. Från Kristdemokraterna hittade man 4 kandidater med dessa inkomster. Liberalerna bidrar med 5 kandidater medan Centern bidrar med 8 kandidater. Det var hälften av kandidaterna. Den andra halvan, 25 stycken, representerar Moderaterna. Om jag ska vara uppriktig, så är det någon som är förvånad över detta?

Moderaterna

Det intressanta när man studerar dessa rejäla höginkomsttagare är att dom betalar inte mer i skatt än vad en vanlig industriarbetare, sjuksköterska osv betalar. Något som naturligtvis gör att man kan konstatera att dessa enormt höga inkomster inte är arbetsinkomster utan istället s.k. arbetsfria inkomster eller kapitalinkomster som ju beskattas lägre än arbetsinkomster. Ni vet, "det ska löna sig att arbeta" som det heter från visst politiskt håll. Det lönar sig genom att man får chansen att bidra mer till vårt samhälle än vad räntenissar, miljardärer och andra rumpnötare har möjlighet att bidra med. Det förklarar kanske också varför dessa herrar (det är bara 5 av de 50 som är kvinnor) trots allt är villiga att ta ett uppdrag med så mycket lägre inkomst. Dom kommer att fortsätta håva in sina miljoner ändå! Samtidigt som man får möjlighet att skydda sina intressen...

Inga kommentarer: