fredag 17 augusti 2018

Veckoslutsfunderingar

» Om ni inte visste - valrörelsen är igång

Om nu någon skulle ha missat det, så nu är faktiskt valrörelsen igång på allvar. Detta innebär allt från seriösa debatter och viktiga utspel till rena rama dumheterna. Till de verkliga dumheterna räknar jag att sabotera och förstöra för andra partier. Att störa andra partiers möten är lika illa om det är nazisterna i NMR som igång eller om det är Ung Vänster som stör Sverigedumokraternas möten. Dom enda som vinner på sådant är den som blir störd och därför får sympatier.

Hit räknar jag också att förstöra valmaterial. Här i Åstorp har t.ex. ett antal partier fått sina valaffischer nedrivna. Dom enda som klarade sig undan var Sverigedumokraterna. Jag läste att just Sverigedumokraternas valtält i Göteborg brunnit ner. Den som gör på det viset borde begripa att den som tjänar på sådant är just den som drabbas och därför får sympati. Något som Sverigedumokraterna i Göteborg själva påpekade när man i eget lokalt material tog upp risken för att få sin valstuga nedbränd. En passus som senare ströks...

Solen strålar
Hur som helst. Demokratin måste vara så stark att även dumma, korkade och farliga åsikter måste få framföras. Sedan argumenterar man emot och visar att dom har fel. Men demokratiska principer kräver att ALLA har rätt att framföra sin åsikt. Jag har inget till övers för Sverigedumokraterna och den syn på människor som präglar partiets politik. Läs t.ex. Susanna Kirkegaards rader om Sverigedumokraternas dravel om "den nedärvda essensen hos varje människa". Den går ut på att bevisa att en del är mer värda än andra. Hela partiets politik bygger på den tanken. När man tvingas ta ställning i andra frågor blir det bara rappakalja utan någon gemensam nämnare. Och man kan byta åsikt över natten.

För övrigt såg jag att Dagens Nyheter nu publicerat sin väljarundersökning. Som har kommit fram till att det finns en risk för att Ebba Busch Thor har jobbet räddat även efter valet. Undersökningens stora vinnare är Miljöpartiet som med 6,1% (+1,9) verkligen har sitt på det torra. De andra vinnarna är Kristdemokraterna som får prick 4,0% (+1,3) och Socialdemokraterna som får 24,9% (+0,8). Undersökningens båda stora förlorare är Sverigedumokraterna som får 19,0 (-1,5) och Moderaterna som nu är nere i 17,7% (-1,4). Liberalerna får 5,9% (-0,3) medan Centern på 10,1% och Vänsterpartiet på 9,5% står helt stilla. Mellan blocken leder nu de Rödgröna med 40,5% (+2,7) mot de fyra borgerliga partierna i Högeralliansen som får 37,7% (-0,4).

Sett utifrån det här så är det främst Socialdemokraterna och Moderaterna som kommer att göra ett katastrofval. Ska vi tolka resultatet som att svenskarna börjar inse att miljöproblemen måste lösas samtidigt som man inser att Sverigedumokraterna inte har någon lösning på några problem som inte kan sammanfattas i: - "Det är invandrarnas fel". Sedan kanske tillräckligt många Högeralliansväljare är villiga att stödrösta på Kristdemokraterna för att rädda partiet kvar eftersom man inser att om Ebba åker ut så är chansen för Ulf Kristersson att bli statsminister nästan obefintlig.

Inga kommentarer: