onsdag 8 augusti 2018

Autism

» Jag blir ännu mer livrädd

I fredags tyckte jag här till om hur tre fullt beväpnade poliser sköt ihjäl 20-åriga Eric Torell som uppenbarligen beväpnad med en plastpistol ville leka med poliserna. Eric Torell var autistisk och hade Downs syndrom och befann sig enligt föräldrarna på en treårings nivå.

I dag läser jag om hur polisen i Södra Sandby brottade ner 16-åriga Erik, som också är autistisk, så våldsamt att armen bröts på tre ställen. Även Erik var "beväpnad" med ett leksaksvapen.

Autism
Som pappa till en 20-årig autistisk son blir jag ännu mer livrädd för hur polisen skulle ha behandlat min son om något skulle hända. Kimmy är svårt autistisk och har till exempel inget talspråk. Han kan förstå vissa saker man säger till honom, men förstår ju inte allt och har väldigt svårt för att förklara eftersom han inte pratar.

Det ligger nog mycket i vad Polisprofessor Stefan Holgersson säger. - "Polisen kan terrorister men inte autister". Enligt professor Stefan Holgersson lär sig enskilda poliser ett beteende som passar bra i extrema våldssituationer. Däremot fungerar det sämre eller inte alls när det handlar om vardagshändelser med personer som har exempelvis funktionsvariationer. Och de situationerna är ju mycket vanligare. Men utbildningen är väldigt inriktad på "framåt, framåt, skjut". Man kan hantera terrorister men inte autister och man ser inte alternativa handlingssätt.

Varför skjuter svenska poliser ihjäl många fler än t.ex. polisen i Norge? Kan det ha något att göra med att svenska poliser har ständigt pickadollan redo? Norska poliser tar inte med sig skjutvapen förrän en chef bestämmer så. Samma är situationen t.ex. i Storbritannien. Där skjuts också mycket färre egentligen helt oskyldiga ihjäl. I det skjutgalna USA är det naturligtvis många fler! Är grunden till olycksfallen i arbetet en machokultur och bristfällig utbildning?

En sak som jag reagerade på i mediarapporteringen av dödandet av autistiska Eric Torell var uppgifterna från Polisen om att de poliser som skjutit ihjäl Eric Torell var inte tagna ur tjänst. Dom tjänstgjorde som vanligt! Menar verkligen Polisen att medarbetare som precis skjutit ihjäl en oskyldig autistisk man med Downs syndrom förväntas fortsätta jobba som vanligt? Oberoende av om poliserna handlat rätt eller fel ska dom naturligtvis inte förväntas fortsätta jobba som om inget hänt. Vad är det för machokultur som frodas inom polisen? Den som varit inblandad i den typen av händelser ska naturligtvis få en chans att bearbeta händelsen - under professionell handledning. Dom ska naturligtvis inte fortsätta jobba som vanligt. Oberoende av om deras handlande var korrekt eller inte!

Jag blir ännu mer livrädd!

Inga kommentarer: