onsdag 1 augusti 2018

Alla flickvänners dag

» Det handlar om prioritering - fatta det!

Den senaste tiden har vi alla blivit uppmärksammade på att det svenska Civilförsvaret behöver rustas upp. Det har blivit uppenbart att det svenska brandförsvaret behöver mer resurser. Allt från fler brandmän på landets alla brandstationer till mer utrustning. Både lokalt, regionalt och på nationell nivå. Jag tar inte ställning till om Sverige ska ha brandflygplan och/eller helikoptrar. En helikopter kan hämta vatten i minsta tjärn och kan landa på minimala ytor. Ett brandflygplan kräver riktiga flygplatser med ordentliga landningsbanor och kräver större sjöar för att kunna "fylla på". Den diskussionen får experterna ta ställning till.

Prioritera rätt
Uppenbart är i varje fall att vi i framtiden måste ha ett större samarbete med våra grannländer. Kanske ska vi i Norden ha gemensamma brandflygplan osv? Att som en del EU-fanatiker peka på hur avgörande vårt medlemskap i EU har varit är dock efterhandskonstruktioner osv. Vi kan samarbeta utan EU. Norge är inte medlemmar i EU. Det var på gång med brandflygplan från Turkiet, som inte är medlemmar av EU. Men stora katastrofer kräver internationellt samarbete. Det är något vi inte får glömma.

Men allra viktigast är att vi inser att det civila försvaret måste rustas upp och få mer resurser. Det måste vara slut med överbudspolitiken när det gäller att skänka pengar till generalerna i det militära försvaret att leka med och köpa nya stridsflygplan, ubåtar, korvetter, stridsvagnar och luftvärnspjäser till dom.

I dag har t.ex. Försvarsutskottet haft extra sammanträde för att informeras om att Sverige ska köpa luftvärnspjäser från USA för mer än 10 miljarder kronor. Varje svensk ska alltså köpa luftvärn från USA för 1000 kronor. Varenda svensk från de nyfödda bebisarna till min 97-åriga mamma. Det borde handla om prioriteringar. Dom 10 miljarderna skulle för det svenska Civilförsvaret, Räddningstjänsten och så vidare verkligen göra skillnad. Det handlar om prioritering! Jag vet var jag helst hade lagt min tusenlapp. Inte hos den amerikanska krigsindustrin i varje fall. Hellre till Räddningstjänsten här hemma i Åstorp.

Men den största invändningen mot inköpet av de nya leksakerna till generalerna handlar tydligen om att generalerna behöver ännu mer pengar för att kunna göra köpet! Det handlar om prioritering - fatta det!

Inga kommentarer: