fredag 3 augusti 2018

Pang pang

» Jag blir livrädd

Mycket tidigt i går morse sköts 20-åriga Eric Torell ihjäl av tre beväpnade poliser. Poliserna uppger att dom upplevde situationen som hotfull och flera av dom öppnade samtidigt eld mot 20-åringen, som avled. Eric Torell var autistisk och hade Downs syndrom och hade rymt hemifrån under natten och hade då tagit med sig en leksakspistol i plast. Enligt föräldrarna befann han sig intellektuellt på en 3-årings nivå.

Autism
Jag är också pappa till en 20-årig pojke med svår autism. Han har inget talspråk och kan bli väldigt frustrerad när det inte fungerar som han vill och ingen förstår vad han vill. Han får inte vistas ensam, varken hemma eller ute i samhället. Vad hade hänt om han varit ensam och inte hade lytt polisens uppmaningar, helt enkelt därför att han inte begriper dom? Jag blir livrädd!

I går bröt Kimmy sönder sin laptop. Ingen befann sig i rummet när han satt och spelade musik på Spotify med den. Antagligen var det något som hände som gjorde att det inte fungerade. Kanske hade han blivit utloggad och han kan inte logga in själv. Kanske är det bara värmen som gjort honom frustrerad. Kanske är det helt enkelt så att han är förvirrad av att skolan är slut (han tog studenten) och nu under några veckor inte har någon annan sysselsättning än att gå hemma. Hur som helst fungerade det antagligen inte, och det fanns ingen i närheten som kunde hjälpa honom. Det är inte första gången den typen av frustration blivit kostsam för oss. Samtidigt är jag privilegierad som har en 20-årig son som regelbundet ger mig en kram. Vad hade hänt om det funnits beväpnade poliser i närheten när han blir frustrerad och dom känt sig hotade? Jag blir livrädd!

Den Sverigedumokratiska reaktionen på händelsen var omedelbart att poängtera: - "Sverige behöver riktiga gränskontroller. Införseln av illegala vapen måste stoppas." Man hänvisar till Polisen som berättat: - "Enligt Stockholmspolisen har utvecklingen att göra med att det finns stora mängder illegala vapen i omlopp, vilket innebär att många poliser i yttre tjänst ofta hamnar i situationer där de är tvungna att använda tjänstevapnet." Mitt råd till Sverigedumokraterna är att inte ha så bråttom med att dra slutsatser innan man vet mer om händelser. Sedan kan vi väl alla gemensamt gå ut och kräva ett stopp för import och försäljning av leksaksvapen. Barn ska inte leka med vapen!

Den Sverigedumokratiska svansen var också snabbt ute på sociala medier med den ena hårresande historien efter den andra. Bland att spreds det snabbt på Facebook uppgifter om att den skjutne var en afghansk vapensmugglare.

I love you
Vi kan alltså konstatera att vi inte ska ha allt för bråttom med att dra slutsatser och tro att vi vet vad som hände. Jag vet inte om det hela berodde på att skjutgalna poliser såg en chans att äntligen få använda sina vapen i verkligheten. Eller om det handlar om att våldet i samhället (verkligt eller bara upplevt) blivit så vanligt att poliser hela tiden är beredda på att dom ska bli hotade och därför reflexmässigt skjuter innan dom hunnit tänka efter en extra gång. Eller kanske är det så att den autistiska 20-åringen med Downs syndrom med sin leksakspistol i plast uppträdde så hotfullt mot poliserna att den enda chansen att skydda sina egna liv var att alla tre öppnade eld för att oskadliggöra den våldsamma mannen. Förhoppningsvis kan den utredning som görs visa vad som är rätt.

Hur som helst så ökar antalet dödsskjutningar kraftigt i Sverige. Under perioden 1990-1999 sköts totalt 7 personer ihjäl av polisen. 2000-2009 var det 9 personer. Under den nuvarande tioårsperioden är det redan uppe i 20. I år har redan 6 personer skjutits ihjäl av polisen. Den högsta siffran något år sedan man började föra statistik. Beror detta på att våldet ökat i samma utsträckning. Beror det på att vi helt enkelt är fler svenskar. Jag såg att polisen bland annat förklarat det med att det finns fler poliser i dag! Jag trodde vi hade färre poliser? Eller är det kanske alla TV-serier, filmer och TV-spel där människor skjuts ihjäl på löpande band som får oss att reflexmässigt ta till skjutvapnet utan att tänka efter?

En slutsats vi kan dra av det hela är i varje fall att det är en tragedi för alla inblandade. Den skjutnes föräldrar och vänner, andra berörda. Och tror jag också för de inblandade poliserna. Vetskapen att man skjutit ihjäl en svårt utvecklingsstörd man med leksakspistol kan förstöra resten av livet för vem som helst.

Inga kommentarer: