torsdag 2 augusti 2018

Porajmos

» Minnesdagen för den romska förintelsen

För 74 år sedan den 2 augusti 1944 mördades de allra sista romska fångarna i Auschwitz-Birkenau. De sista romska fångarna, ungefär 3.000, gasades ihjäl under natten. Totalt någonstans mellan 250.000 och 500.000 romer, av de cirka 1 miljon som fanns i Europa vid den här tiden, mördades av nazisterna. Antalet är väldigt osäkert eftersom forskningen inte haft så stort intresse. Vissa uppgifter talar om närmare 1 miljon. Allt skedde i ett försök att totalt utrota det romska folket. Efter judarna, där cirka 6 miljoner dödades på olika sätt, var romerna den näst mest utsatta gruppen under Nazitidens förintelse. Även ryska krigsfångar, polacker, homosexuella, politiska motståndare och t.ex. religiösa minoriteter utsattes för mer eller mindre systematiska mord och avrättningar. Men Förintelsen av romer, kallad Porajmos, har varit mindre utforskad än den av judar.

Att sitta och skriva om ett metodiskt mördande på det här viset känns sjukt. Att fundera över om det var en halv miljon, en miljon eller 5 miljoner eller... som metodiskt mördades är så sjukt och så totalt obegripligt.

Det fanns dock under den här tiden runt om i Europa en tragiskt stor acceptans, eller till och med stöd, för den här politiken. I Sverige fanns det flera tidningar som öppet stödde Tyskland t.ex. var Helsingborgs Dagblad klart tyskvänlig och av många ansedd som direkt nazistisk. Samma gäller Aftonbladet, då ägd av Kreuger, som också var klart tyskvänlig. Aftonbladet såldes 1956 till LO och har inte försökt att dölja sin dunkla historia med andra ägare.

Den svenskae mannen
Även det officiella Sverige var inspirerad av sjuka idéer på den här tiden. Rasbiologi och mycket annat sjukt infördes i full politisk enighet. Egentligen var det väl bara kommunisterna som var motståndare. Det här har utnyttjats av Sverigedumokraterna som gjort en propagandafilm som berättar om de stämningar som rådde under den här tiden. Fast filmen går ut på att peka ut Socialdemokraterna som ansvariga, och med budskapet är S har inte en bättre historia än vad SD har. Vad SD glömmer är att det här alltså var närmare 80 år sedan och mycket vatten har runnit under broarna sedan dess.

Men det är inte bara inom Sverigedumokraterna och inom den Sverigedumokratiska svansen som sjuka idéer fortsätter att frodas. I Danmark har till och med det Socialdemokratiska partiet ställt sig bakom det i dagarna införda beslutet om förbud för heltäckande klädsel i offentliga sammanhang. Läs förbud för att bära burka och niqab. För att lagen inte ska bli absurd har man gjort undantag för människor på väg till maskerad och liknande. Det finns ju länder som infört liknande lagar redan tidigare. En utvärdering från Frankrike visar att de kvinnor som bär heltäckande burka eller liknande numera inte längre går utomhus. I andra länder är det främst just människor som klätt ut sig i maskeraddräkter, som har haft heltäckande MC-hjälmar och liknande som bötfällts.

Samhället ska INTE lägga sig i hur vi klär oss. Vill någon spöka ut sig i "löjlig" klädsel så är det upp till var och en. Sedan kan vi ha synpunkter på lämpligheten. Att ha heltäckande klädsel där man inte kan se ansiktet tycker jag är oartigt mot andra. Att gå omkring i stilettklackar är direkt skadligt. Att täcka hela kroppen med fruktansvärt fula tatueringar och dessutom pierca sig på alla möjliga och omöjliga ställen är så korkat att jag ifrågasätter förståndet hos den som gör det. Jag tycker illa om det, men skulle inte komma på tanken att förespråka ett förbud. Däremot finns det tillfällen där det inte är acceptabelt. Den som går i skolan ska naturligtvis gå att identifiera och där är det ganska självklart att den typen av klädsel inte är tillåten i klassrummet. Precis som mobiltelefoner t.ex. Och det finns andra områden där vi av identifikationsskäl, säkerhetsskäl, hygienskäl osv ska ha regler för hur vi klär oss. Men inte på vår fritid! Punkt! Det är en skam för den danska socialdemokratin som uppenbarligen tagits över av främlingsfientliga och direkt rasistiska krafter.

Tyvärr finns tendenserna inom flera partier även i Sverige. Moderaten Hanif Bali fortsätter att sprida sin främlingsrädsla via Twitter. Trots att han av den moderata ledningen sparkades ut ur partistyrelsen och lovade sluta twittra efter tidigare övertramp så höll det löftet inte länge. Han är nu åter igång med sina lögner och förföljelser. Utan att den moderata partiledningen verkar bry sig. Snarast är det så att allt fler moderater börjat bli inspirerade. Den moderata gruppledaren Tobias Billström har t.ex. på senare tid författat ett antal debattinlägg där han medvetet gått in för att locka till sig SD-sympatisörer.

Det är just när de etablerade partierna köper extremisternas retorik som det går åt skogen. Det var så Adolf Hitler fick sin makt.

xxxxx

Inga kommentarer: