tisdag 8 november 2016

Vinterkylan är här

» Donald Trump-politik

Jag hörde på radion en representant för en av de lobbyinggrupper som företräder de riskkapitalister som tjänar slantar på privatiserad vård och skola uttala sin avsky över Ilmar Reepalus utredningsförslag om begränsningar i vinstuttaget från de skattefinansierade välfärdsbolagen. Det var ju naturligtvis inga vänliga ord. När han skulle komma på den värsta beskrivningen han kunde tänka sig så karakteriserade han utredningsförslaget som "Donald Trump-politik". Själv tror jag faktiskt att Donald Trump skulle protesterat lika ihärdigt mot ett sådant förslag, men han skulle nog ha använt ännu värre ord med drag av svordomar. Om det är något i Donald Trumps politik som är säkert så är det hans tro på rätten att tjäna slantar och motståndet mot att "Staten" lägger sig. Fast i Donald Trumps värld finns inga skattefinansierade privata välfärdsbolag. Sådant finansieras inte med skattepengar! Men kapitallobbyns företrädare kunde alltså inte komma på någon värre förolämpning än "Donald Trump-politik".

En typ av skurk
Annars tycker jag att den företrädare för Friskolorna som kommenterade förslaget med: - "Inget annat land har gjort något liknande" var den mest komiska kommentaren. Det stämmer nog att inget annat land lagt fram något sådant förslag. Inget annat land behöver nämligen göra det eftersom det inte finns något annat land i världen som tillåter att skolor som finansieras med skattemedel drivs av kommersiella vinstmaximerande börsnoterade bolag. INGET annat land i världen har i dag en så liberal lagstiftning för friskolor som Sverige. Alla andra länder har helt enkelt konstaterat att det inte är bra för skolelever och skattebetalarna att vinstmaximerande riskkapitalister driver skolor. Fristående "Friskolor" finns, men dom drivs av t.ex. en pedagogisk idé inte av en idé om tjäna så mycket pengar som möjligt.

För övrigt pågår alltså röstningen i USA som bäst när jag skriver detta. Detta efter en valkampanj som fått stora delar av världens befolkning att undra över hur frisk den amerikanska demokratin egentligen är. Det är i många "USA-fientliga" länder som ledarna med skadeglädje har följt hur USA som demokrati totalt gjort bort sig i resten av världen. I morgon bitti vet vi, förhoppningsvis, hur det gick. Men tron på den amerikanska demokratin har verkligen fått sig en ordentlig skada.

Inga kommentarer: