fredag 4 november 2016

Dagens tidningsrubriker

Inspiration till dagens tyckerier har jag stulit från fyra olika tidningsrubriker. Fast jag har kanske inte riktigt tyckt till i de banor som tidningsrubriken ville få mig att fundera. Men det är väl en styrka att skapa en egen verklighet och egna frågor av vad media berättar för oss.

» Ett slag mot tillväxten och mot entreprenörer

DI: s ledarskribent Tobias Wikström går ut hårt. Och han är inte ensam, för samtidigt skriver tre företrädare för det privata näringslivet: Hårt slag mot växande företag. De tre, Annika Fritsch, skatteexpert på Företagarna, Richard Hellenius, skatteexpert på Svenskt Näringsliv och Ulla Werkell, skatteexpert på Fastighetsägarna Sverige är alla tre inte nådiga i sin kritik av föreslagna ändringar i skatteregler. I Svenska Dagbladet går Företagarnas vd Günther Mårder till en liknande attack: Ett slag mot företagandet skriver han.

Skatteverket
Vad handlar då dessa hemskheter om. Jo ändrade skatteregler så att det inte ska bli lika förmånligt skattemässigt att plocka ut vinst istället för lön. Det är nämligen så genomtänkt i vårt skattesystem att den som tjänar sina pengar genom att kroppsligt arbeta får betala mer skatt än den som tjänar sina pengar på finansiella affärer. Arbete bestraffas alltså. Det innebär att det för t.ex. småföretagare är mycket mer förmånligt att inte ta ut så mycket lön och därmed göra högre vinst och så ta ut den vinsten i form av kapitalinkomst istället. Vad det handlar om är att man alltså vill skärpa dom regler som försöker förhindra den typen av skatteplanering som ju innebär att vi andra får betala mer i skatt. I gnället kan jag dock inte se någon form av argumentation för varför det ska vara så att arbetsinkomster ska beskattas hårdare än kapitalinkomster. Hade det inte varit lämpligt för alla dessa "skatteexperter" att passa på att förklara varför arbetsinkomster ska beskattas hårdare än "arbetsfria" inkomster? Men det lär vi nog inte få någon förklaring till. Resonemanget handlar helt enkelt om att "bara vi slipper betala så kan någon annan göra det istället". Dom sliter ju inte lika mycket, eller......

» Jag sitter instängd i mitt hus

Försäkringskassan
Det handlar om 52-åriga Beate Blümel som var en av många som demonstrerade utanför Riksdagshuset mot begränsningar och neddragningar i Assistansersättningen. Under en tid har ju media berättat om många tragiska fall där sjuka och handikappade fått antalet timmar dom får Assistansersättning minskade eller kanske helt indragna. Politiker på den borgerliga sidan har inte varit sena att halshugga ansvarig minister, Åsa Regnér. Hon har ju begärt en utredning av Assistansersättningen eftersom utvärderingar har visat att kostnaderna ökat mycket kraftigt (utan att antalet som får ersättning har förändrats). De som har ersättning får ersättning för allt fler timmar samtidigt som det visat sig att den andel av kostnaderna som går till reklam för assistansbolagen, administration och vinster har ökat kraftigt. Jag är övertygad om att de borgerliga politiker som vill hudflänga Åsa Regnér gärna tagit upp Beate som ännu ett exempel på hur man dragit ner på ersättningen. Fast så läser jag att Beate fick sin Assistansersättning indragen för 3 år sedan! Jo, TRE år sedan. Vi har haft ett maktskifte sedan dess, det var då som Högeralliansen styrde och ställde i vårt land och moderaten Ulf Kristersson var högste ansvarig minister. Det känns lite underligt att det hände att sjuka och handikappade fick sin Assistansersättning indragen INNAN den grymma och omänskliga socialdemokraten Åsa Regnér fick ansvar. Kan det vara så att indragningar, avslag och neddragningar inte alls beror på politikerna utan på hur domstolen tolkar de lagar som Högeralliansen stiftat?

» Två USA-soldater skjutna

Enligt den korta notisen har två amerikanska soldater skjutits till döds och en tredje skadats utanför en militärbas i Jordanien. Enligt den officiella beskrivningen av händelsen sköts de tre av jordanska soldater utanför militärbasen när deras bil inte stannade trots att den fick order om detta. Min första tanke är, vad tusan gör amerikanska soldater i Jordanien?

No-violence

» Norska JVM-åkare fick astmamedicin

Norsk-svensk kärlek
Den norska dopingskandalen fortsätter att utvecklas. Nu berättas att norska juniorskidåkare fick astmamedicin i förebyggande syfte i samband med Junior-VM som hölls i Rumänien i februari. Det var "svåra klimatförhållanden" i Rumänien hävdar dom från vårt broderfolk så tydligen fick du unga norrmännen problem när dom ansträngde sig. Förtroendet för norsk idrott i allmänhet och skidåkning i synnerhet befinner sig inte direkt på någon hög nivå just nu. Jag ska själv i morgon springa Skanneloppet och man har ju tyvärr inte utlovat allt för bra väder i samband med detta. Undrar om det är så "svåra klimatförhållanden" att jag kanske också skulle ta någon astmamedicin i förebyggande syfte? Det är ju utlovat temperatur kring noll och till detta kanske lätt regn och mycket fuktig luft. Brr!

Upprördheten i Sverige handlar nog om en enorm besvikelse över att Norge som vi alla älskar så kan bete sig på ett sådant sätt. Varför gör ni så?

Inga kommentarer: