onsdag 16 november 2016

En semesterdag

» Vi saknar förtroende

Giriga företagsledare utan moral
Förtroendet bland svenskarna för de svenska företagsledarna är uppenbarligen inte det bästa. Enligt en undersökning som Transparency International har gjort i Sverige så tror 92% av svenskarna att det förekommer korruption bland svenska företagsledare. 15% av svenskar är övertygade om att alla företagsledare, eller i varje fall de flesta, är korrumperade. Lite bättre till ligger våra lokalpolitiker. 72% tror att det förekommer korruption bland folkvalda lokalpolitiker och 10% tror att alla, eller nästan alla, är korrumperade. Förtroendet för främst företagsledare har rasat sedan förra undersökningen som gjordes 2007. Man kan undra vad detta beror på? En annan fråga jag ställer mig är vilka de där 8% av svenskarna är som inte tror att det förekommer korruption bland företagsledare? Är det företagsledare? Är det personer som svarar på enkäter men struntar i vad dom svarar? Eller det kanske helt enkelt bara är den s.k. felmarginalen?

» Till min förvåning

Skapa fred
Till min stora förvåning fortsätter NATO- och Vapenälskarna sin kampanj för att slutgiltigt avskaffa den svenska alliansfriheten. Både Svenska Dagbladet och Dagens Industri ägnar dagens huvudledare åt ämnet. Claes Arvidsson i SvD skriver "På tu man hand med Trump?" och tycker det är helt självklart att vi måste ytterligare slösa rejält med slantar på vapenhandeln. Detta medan Frida Wallnor i DI kommer fram till att "Svensk säkerhetspolitik gynnar ryska intressen". Att inte hetsa tillräckligt gynnar alltså Ryssland! Jag är fortsatt förundrad över att fortfarande ingen av Sveriges NATO-älskare verkar fatta vad en militärunion är. Enda sättet att garantera att vi får hjälp när Putin bestämmer sig för att invadera Gotland är att gå med i NATO! Står vi utanför finns det inga garantier när Spetsnaz-soldaterna dyker upp utanför Visby ringmur. För det är ju det en militärunion handlar om. Om en medlem vill ha militärhjälp så har de andra medlemsländerna förbundit sig att ställa upp och hjälpa till. Men vad Frida Wallnor, Claes Arvidsson, Jan Björklund och dom andra glömmer att berätta är att detta löfte om hjälp även gäller på andra hållet. Ett medlemskap i NATO innebär att Sverige förbinder sig att hjälpa Erdogans Turkiet militärt. Det innebär att vi förbinder oss att hjälpa Donald Trumps USA militärt. Risken för att Sverige skulle bli indragen i ett krig ökar alltså markant. Det är INGEN som på allvar tror på någon rysk attack mot Sverige om det inte handlar om att vid en storkonflikt säkra kontroll över NATO-landet Sveriges territorium. Håll Sverige utanför krigandet och NATO. Bevara den Alliansfrihet som gjort att Sverige i dag är det land i världen som hållit sig utanför krig längst. Låt inte krigshetsarna och vapenmånglarna styra debatten!

» Ännu fler väljarundersökningar

Vänster för framtiden
Egentligen borde jag pausa med väljarundersökningar några veckor. Det kan liksom bli för mycket av det goda. Men, jag kan inte låta bli att ägna ett par rader åt Aftonbladets undersökning i dag från Inizio. Medan både Socialdemokraterna (+1,2) och Vänsterpartiet (+0,5) ökar så tappar alla de Borgerliga högerpartierna förutom Centern. Moderaterna (-1,4), Liberalerna (-0,8) och Kristdemokraterna (-0,4). Centern har en mindre uppgång (+0,5) medan Miljöpartiet står stilla. Kristdemokraterna åker ut (3,5%) medan Liberalerna precis håller näsan över vattenytan (4,1%). Moderaterna (22,0%) tappar till Sverigedumokraterna som nästan är ifatt Moderaterna (21,5%). Socialdemokraternas 25,7% ger en rejäl marginal till Moderaterna. Tyvärr är ju högerblocket (M+Sd+C+Fp+Kd) med 59,7% klart större än det Rödgröna blocket (S+V+Mp) med 37,8%. Även om både Kd och L skulle åka ut har högern fortfarande en rejäl majoritet.

Inga kommentarer: