
En intressant fråga man kan ställa sig i dag är vilken utveckling Cuba hade tagit om USA hade accepterat att deras marionett Batista hade störtats. Hade detta gjort att Cuba hade utvecklats i en demokratisk utveckling istället för som nu mot en allt hårdare diktatur? Eftersom USA vägrade all kontakt tvingades Cuba att vända sig till Sovjetunionen istället. Vad hade hänt på Cuba om USA accepterat att det cubanska folket valde Castro istället för den forna diktatorn Batista? Hade Cuba utvecklats i demokratisk riktning istället? Blev Cuba den hårda diktatur det blev just pga USA:s agerande eller trots USA:s agerande? Vad kom först, hönan eller ägget?
» Gnisslande kapitalism
Den här rubriken är inte stulen ur någon sedvanlig vänsterpublikation. Den är stulen ur Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga. Det är SvD krönikör Andreas Cervenka som i sin krönika i går med rubriken "Dumsnålhet och fiffel hotar Sverige – dags att tänka om" (I den tryckta upplagan är rubriken "Om näringslivet vill förändra samhället är det bara att börja") pekar på en hel del bristande moral inom det stora Näringslivet. Investera mer skriver Andreas Cervenka och poängterar att dagens multinationella jättar använder sina stora kassor till att återköpa aktier eller höja utdelningarna. Allt för att öka aktiekursen. Detta istället för att investera inför framtiden. Betala skatt fortsätter Andreas med. Han påpekar hur mängder av multinationella jättar gjort nolltaxering och skatteflykt till en ledande konstart. Allt för att slippa bidra till det samhälle man samtidigt ställer allt större krav på. Låt mig citera Cervenka:

Anställ är Andreas Cervenka tredje tips till näringslivet. Vill företagen ha kunder måste det finnas konsumenter som har en lön att spendera. Sluta fiffla fortsätter Cervenka med. Vi tror att vi är utan korruption, men de senaste avslöjandena från Ericsson eller Volvo och Scania till exempel visar på motsatsen. Det är väl snarare så att de stora multinationella jättarna har blivit sådana jättar och förblir sådana jättar just genom att fiffla. Slutligen avslutar Andreas Cervenka med Sänk vinstkraven. Girigheten bland aktieägarna är ett hot mot företagsamheten i framtiden. Det gäller att plocka ut så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Det är hög tid att tänka om skriver Andreas Cervenka.
Men, än så länge är det den Kortsiktiga Girigheten som styr.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar