lördag 19 december 2015

Det unika Sverige

» Dagens Sverigedumokrat

Sverigedumokraterna
En Sverigedumokrat som redan har varit i trubbel för sin oförmåga att uttrycka sig anständigt är Joel Ankar. Tidigare i år avslöjades hur han spred hat mot judar och muslimer på nätet, bland annat via Flashback. Reaktionen från Sverigedumokraterna då var ett besked om att han skulle få sluta sitt jobb som assistent till Sverigedumokraternas EU-Parlamentariker Kristina Winberg. Så småningom visade det sig att han inte alls fått sparken utan bara omplacerats till ett annat välbetalt jobb på SD:s EU-kansli. Nu är han återigen i blåsväder pga sin oförmåga att hålla inne med sina från nazismen inspirerade tankar om andra människor. Nu är det britten Sarinder Joshua Duroch som bland annat hävdar att Joel Ankar kallat honom "Untermensch". Untermensch är tyska och betyder "undermänniska" och användes av Nazityskland om bland annat judar. Sarinder Joshua Duroch är författare men också knuten till det brittiska extremhögerpartiet UKIP. Han är född i Indien men katolik, och tror att Joel Ankar gjorde ett misstag och trodde att han var muslim. I sedvanlig ordning nekar Joel Ankar som de flesta Sverigedumokrater till att ens ha yttrat sig.

Men, det finns många som inget begriper utan bara svarar i ren protest. En amerikansk opinionsundersökning gjord av Public Policy Polling visar att 30% av republikanerna och 19% av demokraterna anser att USA borde bomba Agrabah. Vilket onekligen är spännande. För de som inte vet så är Agrabah den påhittade staden i Disney-filmen Aladdin från 1992. 41% av Donald Trumps väljare stödjer eventuella bombningar. Naturligtvis är det så att alla dessa amerikaner vill inte specifikt bomba Agrabah, dom vill bomba vad som helst i tron att bomber löser problem. Jag tror att det är ungefär samma fenomen som ger Sverigedumokraterna så höga opinionssiffror. Alla dessa som svarar SD när opinionsinstituten frågar svarar egentligen inte SD, utan "vad som helst i ren protest mot Makten". Jag vägrar att tro att var femte svensk verkligen sympatiserar med dessa inskränkta människofientliga Sverigedumokrater!

» Om klyftorna

Det finns dom som har. En sådan är Filip Tysander som precis köpt Sveriges dyraste lägenhet. För drygt 104 miljoner kronor har han blivit ägare till 418 kvadratmeter mitt emot Centralstationen i Stockholm. Den stora frågan är vad man ska med en så stor lägenhet till? Under förutsättning att man inte har 10 barn eller något sådant alltså. Lyckligtvis kan han ju i varje fall få städningen subventionerad av oss andra skattebetalare via RUT-bidrag. Annars hade han ju inte haft tid med annat än att städa. Så det är ju tur att alla vi andra kan hjälpa honom med det. Filip Tysander har blivit rik på att bland annat sälja dyra klockor till överpris. Hur som helst så ligger Filip långt efter internationellt. En del har ännu mycket mer. En anonym person från Mellanöstern har köpt Chateau Louis XIV utanför Paris för motsvarande ungefär 2,5 miljarder kronor. Vad han nu ska ha hela slottet till? Antagligen bara som sommarstuga och för att bräcka sina kompisar. Undrar om han också kan få städningen subventionerad av de franska skattebetalarna precis som i Sverige?

Tecknaren Lindströms syn på social rättvisa

Tecknaren Lindström är en av mina stora favoriter. Besök gärna hans hemsida på http://www.bonton.se. Jag lovar att du mår bättre efteråt.

Faktum är att det faktiskt finns en hel del som vill att klyftorna i vårt samhälle ska öka. I Helsingborgs Dagblad (och gissar jag Sydsvenskan) skriver i dagarna t.ex. Mats Skogkär att vi har "För små klyftor i Sverige"! Och det är ju onekligen en intressant syn på saken. De som befinner sig på den nedre delen av "klyfttabellen" lär inte hålla med. Men om man som Mats Skogkär troligen gör, befinner sig på den övre skalan, så tycker man nog att klyftorna kunde varit ännu bättre. Hur som helst så går på Dagens Industris debattsida 7 vd:ar för olika arbetsgivarorganisationer ut med "Tre krav inför löneavtalen". I korthet går det ut på att avtalen får bli högst 1% och lättare att sparka personal och att beordra övertid. Hade de sju vd:arna i en sista mening i sin debattartikel gjort ett löfte: - "Samtidigt lovar vi att löneökningarna för företagens ledningar och högsta tjänstemän också ska begränsas till maximalt 1%" så hade dom i varje fall varit trovärdiga. Nu gjorde man inte detta utan debattartikeln är bara en karbonkopia av tidigare års debattartiklar från samma håll inför tidigare avtalsrörelser.

Ibland trampar dock dessa lobbyfirmor sig själva på svansen. Jag kan inte tolka det på annat sätt när jag läser att ekonomen Lars Calmfors, som leder Svenskt Näringslivs nya arbetsmarknadsekonomiska råd, kommit fram till att löneökningarna INTE får bli för låga nästa år. - "Det är läge för lite högre löneökningar på kort sikt" skriver Lars Calmfors i sin första rapport. Något som måste ha gett ledningen hos uppdragsgivaren Svenskt Näringsliv blodstörtning. Vice VD:n Peter Jeppsson röt omedelbart fram med ett: - "Inte realistiskt"! Det här kan bli riktigt spännande!

Observera dessutom att under rubriken "Urstarkt jobbläge" skriver Dagens Industri: - "Arbetslösheten är den lägsta på sju år och ser ut att kunna fortsätta ned under 2016." Jo, så skriver den svenskt näringsliv närstående tidningen Dagens Industri, och det handlar faktiskt om Sverige. Det kan man inte tro. Jag tror inte journalisterna har frågat arbetsgivaren om lov heller. När man hör debatten i dag kan man inte tro att det är så. Sug på meningen en gång till: - Arbetslösheten är den lägsta på sju år och ser ut att kunna fortsätta ned under 2016.

» Sverige blir unika i världen

Att vara unik kan både tolkas som något positivt och som något negativt. Så det finns säkert de som tycker det är bra att Sverige är unika på det här området också. Tidigare har Sverige och Chile varit ensamma i världen om att tillåta att offentligt finansierade skolor betalar ut vinstpengar till sina ägare. Vid årsskiftet avskaffar Chile denna möjlighet. Man har kommit fram till att det hela inte var bra för skolan - precis som alla andra länder i världen. Så från 2016 är Sverige helt unika med att låta våra skattepengar som finansierar privata skolor sedan gå vidare som vinstuttag till ägarna. Personligen tycker jag att i det här fallet är det inte mycket att skryta med att vi är unika. Det hade varit bättre att våra skattepengar till skolan verkligen gick till skolan och inte till något annat. Man kan också uttrycka det som att det vore bättre om de som driver en skola gör detta för att dom vill driva en bra utbildning, inte för att dom vill tjäna en hacka på våra skattepengar!

Inga kommentarer: