måndag 14 december 2015

Är vi naiva, eller?

» Privatiseringens baksida

Statens Järnvägar
I dagarna blev det klart att det statligt ägda SJ:s dotterbolag Stockholmståg förlorat upphandlingen för att köra Pendeltågen i Stockholm. Statliga SJ konkurrerade med NSB (ägd av norska staten), NS (ägd av holländska staten), SNCF (ägd av franska staten) samt MTR från Hongkong (huvudägare är den lokala regeringen i Hongkong). Vann gjorde MTR. Den gamla moderatledaren Ulf Adelsohn (som varit SJ:s ordförande) tycker inte att det är riktigt rättvist. För SJ släpps inte in för att konkurrera i Norge, Nederländerna, Frankrike eller Hongkong (eller någon annanstans). Sverige har nämligen extremavreglerat och privatiserat järnvägsnätet. I princip inget annat land i världen är det så fritt fram för vem som helst att köra tåg. Har det blivit bättre av detta? Det ska påpekas att SJ är inte ett statligt företag med uppdrag att öka järnvägsresandet och ge svenska folket service. SJ är ett statligt ägt företag med uppdrag att göra så stor vinst som möjligt så att staten kan få så stor utdelning som möjligt till skattkistan.

SVT:s Rapport berättar om hur de privata Assistansbolagen mjölkar oss skattebetalare på miljardbelopp. Även inom det här området är Sverige extrema när det gäller möjligheten för privata företag att tjäna mångmiljardbelopp på skattebetalarnas pengar. Men branschen (alltså de privata bolag som tjänar miljarderna) håller inte alls med om kritiken. Dom här bolagen jobbar ju nästan helt ideellt!

Den svenska avregleringen och privatiseringsfanatismen kostar oss skattebetalare många miljarder. Utan att vi får bättre service. Men driftiga företagare kan tjäna slantar på vår naivitet.

» Bedragare del 261

Dom verkar tro att om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger så blir det en sanning. Hur som helst så har jag i varje fall fått minst ett 10-tal exakt likalydande mejl som utlovar att min försäljning ska växa med 1-2 gånger dagens försäljning. Så här skriver Jimmy:

leads for your business

Jimmy Allison yaosjien@mail.com

E-post
Hey,

Do you need new business?
Do you need new sales?
Do you need new customers?
Do you need new customer leads?

We can help you to generate new buyer leads and increase your sales by our mailing service.
It will grow your business sales 1-2 times than what it is now.

Please reply for pricing and proposal.

Thanks,
Jimmy Allison
Email: vivrlover@sina.com

Men det är ju inte direkt förtroendeingivande att deras e-postregister inte kan låta bli att skicka ut samma mejl på det här viset. Om jag blir utlovad 1 miljon mejl så räknar jag ju med att dom skickas till 1 miljon OLIKA mottagare, inte att 100.000 mottagare får 10 mejl var. Dessutom räknar jag ju med att mottagarna är intresserade av att få informationen. Inte att man skickar mejl ämnade för företag till privatpersoner. Släng skiten!

Inga kommentarer: