söndag 29 november 2015

Tankar så här Första advent

» Mer om Löne-utveckling

Våra nya sedlar
I går fick jag ju anledning att antyda vad jag tycker om växande löneklyftor i vårt land genom en hänvisning till hur löneutvecklingen varit inom Region Skåne. Det har inte direkt gått åt rätt håll kan man något förenklat säga! Faktum är att löneskillnaderna bara ökar och ökar i vårt Fosterland. Lönegapet mellan tjänstemän och arbetare är nu större än någonsin. I dag ligger snittet för en tjänsteman på 11.700 mer i månaden jämfört med arbetare, det är 47% mer. Det här gapet har vuxit varje år under de senaste 20 åren. 1994 var skillnaden 4.600 och i dag alltså 11.700, vilket är en ökning med 150%. Och det här glappet växer mer här i Sverige än i andra länder. Någon vilja att råda bot på detta finns inte heller bland beslutsfattare. Är det detta samhälle vi vill ha? Mitt intryck är att resonemanget bland "beslutsfattarna" är att utrymmet för löneökningar är ganska litet. Då är det bättre att dom själva får hela summan än att pytsa ut småsmulor fördelat på många.

» Dagens citat nr. 1

Danmarks flagga
- "Jag har normalt stor respekt för Dansk Folkeparti. Men jag har ingen respekt för kampanjen inför folkomröstningen, den är falsk och ohederlig."

Inger Støjberg
/Integrationsminister i Danmark/
Partiet Venstre

Venstre är alltså INTE ett danskt vänsterparti utan snarare ett högerliberalt parti. I EU-Parlamentet samarbetar man t.ex. med Centern och Liberalerna (f.d. Folkpartiet). Venstre är också EU-kramare. Dansk Folkeparti är danskarnas motsvarighet till Sverigedemokraterna och mindre förtjusta i EU. Det är alltså detta rasistiska / främlingsfientliga parti som Venstres Integrationsminister normalt har stort förtroende för. Sådana yttranden förklarar en hel del av hur Danmarks skamliga flyktingpolitik vuxit fram. Folkomröstningen (som hålls den 3 december) handlar om EU:s rättssamarbete som Danmark har ett undantag från.

» Dagens citat nr. 2

- "En kortvarig gränskränkning kan aldrig vara anledning till ett anfall."

Recep Tayyip Erdogan
/President i Turkiet/

Jas-39 Gripen
Yttrandet är INTE sagt med anledning av den 17 sekunder långa påstådda gränskränkningen av ett ryskt flygplan nyligen som resulterade i att planet sköts ner av turkiskt flyg. Det yttrades istället 2012 av Erdogan i protest mot att syriskt flyg skjutit ner ett turkiskt flygplan som hade råkat komma in på syriskt territorium! För övrigt kan vi också notera att man från Turkiet hävdat att man inte var medveten om vilken nationalitet flygplanet hade som man sköt ner. Är det någon som tror på det? Tror ni att Turkiet hade riskerat att skjuta ner ett amerikanskt eller franskt stridsplan som råkat navigera fel? Hur som helst är gränskränkningar från stridsflyg faktiskt ingen ovanlig företeelse. Under förra året kränktes grekiskt territorium av turkiskt flyg vid 2.000 tillfällen (enligt Wikipedia). Under de senaste 5 åren har svenskt luftrum kränkts av utländskt flyg vid sammanlagt 42 tillfällen. Leder den listan gör USA med 7 ggr, Ryssland och Tyskland 6 ggr och Norge med 5 ggr.

På tal om gränskränkningar så ser jag att ett ryskt plan kommit in över israeliskt luftrum - utan att skjutas ner. Fast det framgår inte av nyhetsnotisen om det var in över Israel eller över av Israel ockuperat syriskt territorium. Men för Israel har det väl ingen betydelse. Hur som helst sköt man inte ner planet: - "Det var uppenbarligen ett misstag av piloten" var den israeliska kommentaren. I motsats till Turkiet som uppenbarligen ville ha en konflikt.

Inga kommentarer: