fredag 6 november 2015

Snart är det Fars Dag

» Vi åker för mycket med kollektivtrafiken

Skånetrafikens Jojo
Antagligen är det i varje fall så som det Rödgröna styret i Skåne resonerar (S+MP). Efter att först ha beslutat om att inte höja landstingsskatten i Skåne utan istället behålla landets lägsta landstingsskatt har man nu också kommit fram till att Skånetrafiken ska höja sina taxor. Även om vi kanske nu har Sveriges lägsta skatt har vi inte Sveriges lägsta taxor i kollektivtrafiken. En tur fram och tillbaka till grannkommunen Helsingborg med Pågatågen (cirka 2 mil) kommer att öka från 76:80 till 86:40 om jag använder mitt förbetalda rabattkort, det s.k. Jojo-kortet. Uppenbarligen anser man från det Rödgröna styret (med benäget bistånd från de fyra Borgerliga partierna) och från Skånetrafikens ledning att det är för trångt på Pågatågen, Öresundstågen och Bussar så att man genom höjda kostnader ska minska resandet. Antagligen vill man istället ha fler bilar på E4:an och E6:an och alla de andra vägarna. Jag har svårt att tänka mig att det finns någon annan mer trolig motivering. All heder åt Vänsterpartiet som har lite rationellt tänkande och heder kvar. Uttryck som "Satsa på kollektivtrafiken", "Minska utsläppen" och liknande verkar inte ha någon betydelse för $ossar i Skåne. Skäms!

» Kan han abdikera

Prins Daniels eget vapen
Affärstidningen Dagens Industri presenterar i dag i sin veckoslutsbilaga DI Weekend ett gullenuttreportage om Prins Daniel. Alltså Gymägaren Olof Daniel Westling som för drygt fem år sedan gifte sig med en Victoria Bernadotte och då plötsligt fick titeln Prins. Eller rent formellt, enligt Knugens beslut: "Hans Kunglig Höghet Daniel, Prins av Sverige, Hertig av Västergötland". Ett äktenskap som dessutom har motiverat att han blivit tilldelad först Serafimerorden 2010 och sedan Nordstjärneorden 2013. Vad det blir nästa år vet vi ännu inte. Men det blir väl nå't nytt vart tredje år? Dessutom har han tydligen gjort så förtjänstfulla insatser för Estland att han 2011 där tilldelades Storkorset av Terra Mariana-korsets orden och året därefter för sina insatser för Finland där tilldelades Storkorset av Finlands Vita Ros' orden. Jag förstår att det blev ett gullenuttreportage.

Dessutom får man sig tilldelat en sådan här fin vapensköld att pryda brevpapper, näsdukar och kalsonger med.

Det hela har hur som helst fått mig att fundera lite över rent principiella frågor. Kan en ingift prins abdikera? Om jag förstått det hela rätt har väl den stackaren egentligen ingen roll i tronföljden. Titeln Prins är bara en ren hedersutnämning han fått eftersom han gift sig med en "äkta" blåblodig prinsessa. Detta i motsats till Chris O'Neill, ingift med prinsessan Madeleine, som valt att förbli brittisk medborgare och då inte kan kallas prins i Sverige. Om Daniel Westling nu skulle komma på bättre tankar och inse hur fjantigt det hela är och inte längre vill bli kallade prins, kan han då bara stryka det hela? Vad händer om han blir osams med Vickan och dom separerar? Får han då behålla titeln "Prins" om han vill detta? Eller den stryks omedelbart? Om dom separerar och Daniel ensam tilldöms vårdnaden om Estelle, får hon då behålla sin plats i tronföljden och fortsätta kalla sig prinsessa? Kan Daniel efter en separation, om han får ensam vårdnad om barn, som pappa under tiden dom är minderåriga besluta att dom avsäger sig sina platser i tronföljden? Spännande frågor!

Gå med i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Avskaffa monarkin

Statschefer bör tillsättas genom lag, inte samlag

» Borg i papperskorgen

Anders Borg slår sig för pannan
Ännu ett bevis för att de moderata helgonen Fredrik Reinfeldt och Anders Borg kasserats sedan "Gammelmoderaterna" under ledning av Anna Kinberg Batra tagit över kunde vi läsa i det moderata partiorganet Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga. Den här rubriken valde tidningen att sätta på en artikel: - "Borg har lämnat ett smärre kaos bakom sig"! Det är onekligen en rejäl omvärdering av Anders Borgs gärningar. - "Anders Borg började alltså koka en soppa men glömde att försäkra sig om att alla ingredienser fanns i skafferiet" är ett annat citat från artikeln. Denna handlar främst om problemen med att införa någon form av amorteringskrav. Ett tredje och sista citat från artikeln får bli: - "Förutom alla turer kring amorteringskravet återfinns flera svårlösta pjäser i Borgs arv". Det kan inte vara lätt att förvandlas från helgon till något helt annat på så kort tid.

Inga kommentarer: