måndag 7 april 2014

Vad är högerblocket?

Säg Nej till SD
Dagens väljarundersökning: I dag är det dags för Aftonbladet att presentera sin väljarundersökning för den här månaden. En undersökning som görs av United Minds. Aftonbladet sätter som rubrik: - "Gapet mellan blocken växer". Men det är tyvärr en sanning med modifikation. De tre Rödgröna partierna (S + V + Mp) får 49,9% (-0,4) medan Högeralliansen får 36,6% (-1,0). Dvs så långt stämmer det. Men i Högerblocket ska även Sverigedemokraterna räknas in, och dom har tyvärr en bra månad och får 10,7% (+1,3). Totalt får alltså Högerblocket 47,3% (+0,3). Att Högeralliansens partier tappat väljare till Sverigedemokraterna är inget som den Rödgröna oppositionen gynnas av. Undersökningens vinnare är alltså Sverigedemokraterna som får 10,7% (+1,3) och går upp på tredje plats. Övriga vinnare är Socialdemokraterna som får 33,4% (+0,4) och Vänsterpartiet som får 7,3% (+0,3). Den stora förloraren är Miljöpartiet som får 9,2% (-1,2) och tappar sin tredjeplats. I övrigt tappar även Centern som får 4,4% (-0,4), Folkpartiet på 6,3% (-0,4) och Moderaterna på 22,4% (-0,3) medan Kristdemokraterna står stilla på 3,5%. Dvs i stort sett inga förändringar mer än Sd:s uppgång och Mp:s nedgång.

Dagens frågeställning: Ibland händer det att man läser skribenter i tidningen som tar upp en frågeställning som man själv hade velat göra. Men aldrig lyckats göra lika bra. Ett sådant exempel är Malena Janson i dagens Helsingborgs Dagblad. Hon uppmanar oss under rubriken "Sluta att utnyttja era barn på nätet" att fundera en gång till innan vi på Facebook och liknande ställen envisas med att lägga upp bilder på våra barn. Hon skriver med anledning av mamman Johanna som i Metro för några dagar sedan berättade om hur någon "stulit" en bild från hennes Facebook på hennes dotter Olivia och sedan lagt upp denna och berättat att dottern kidnappats. Vilket var mycket otrevligt för mamman Johanna. Men Malena frågar sig hur trevligt det är med alla dessa mammor och pappor som fyller Facebook med den ena bilden efter det andra på ovetande små barn i än den ena och än den andra situationen. Mest för att visa hur stolta dom är över alla fina kläder dom kunnat köpa, alla lustiga episoder som barnen hamnat i osv. Mer för att visa upp sig själv än barnen. Barn som inte har en aning om vad som pågår och inte en chans att påverka. Och Malena undrar vad barnen kommer att göra när dom hittar allt som lagts upp på dom på nätet till allmänt beskådande. Och avslutningen är en verklig fem-etta: - "Det ska bli intressant att se vad som händer med Olivia och alla andra webbdarlings när de vuxit upp. Kommer de om 50 år ta hämnd genom att publicera bilder av mamma och pappa iförd kissig blöja på äldreboendet?"

Dagens skratt: Det måste vara när jag läser om de 7 aktivisterna från Högerextrema Lega Nord i Italien som ville bevisa hur lätt det vore för alla flyktingar att bara åka tillbaka. Så att dom slapp besväras av dom, antar jag skulle vara slutsatsen. Hur som helst skaffade de sju en gummibåt och inledde sin färd från Italien till Tunisien. De sju, bröderna Diego och Giovanni Murtaro, Michele Brambilla, Gino Troisi, Giacomo Gremini, Fausto Sarti och Remo Girenni hade stöd och uppmuntran från partisekreteraren Matteo Salvini. Men det gick inte riktigt som tänkt. När man började närma sig Malta fattade motorn på gummibåten, som förde Lega Nords flagga, eld. En eld som man dock lyckades släcka. Men nu var goda råd dyra, en nödraket sändes upp - eller visade det sig, den sändes ner. Rakt ner i gummibåten som fattade eld och de sju hamnade i havet istället. En andra nödraket lyckades man dock rikta uppåt i rätt riktning, den flög rakt upp och efter ett litet tag kom den Maltesiska sjöräddningen till undsättning och de sju kunde plockas upp. Rejält våta, trötta och skamsna. Och snart även fattigare. Dom kommer nu att få betala för räddningsinsatsen och lär under lång tid få skämmas öronen av sig. Läst i Malta Independent. Tyvärr finns det vissa tecken som tyder på att historien inte är riktigt sann. Men kul är den...

Inga kommentarer: