fredag 18 april 2014

En lååång fredag

Högerregeringens fall: I Metro förundrar sig Marknadsfundamentalisten Johan Norberg över hur illa Fredrik Reinfeldts regering skött hela Nuon-skandalen. Och han gör tankeexperimentet om det varit en Socialdemokratisk regering som klantat till det på det här viset och hur det då hade låtit från Borgerliga politiker och tidningar. Ojojoj! Fast sedan drar han naturligtvis slutsatsen som den privatiseringsfundamentalist han är att felet ligger i det faktum att Vattenfall ägs av Staten. Inte att det är ett Statligt företag som tror att det ska fungera på samma sätt som kommersiella privata bolag. Om det är något som fäller avgörande i kommande val så tror jag det är den här skandalen. Det ska bli spännande att läsa när Maud Olofsson till slut "talar ut", trött på att få hela skulden för skandalen. Hon är en tidsinställd bomb som någon uttryckte det. För uppenbart är att någon ljuger. Ursprungligen var jag övertygad om att Anders Borg och Fredrik Reinfeldt inte skulle riskera något genom att ljuga inför KU. Men jag börjar tvivla...

Lars Calmfors plockar pengar
En envis högerguru: Tidningen Dagens ETC har uppmärksammat en av de mer inflytelserika högerekonomerna, Lars Calmfors. Mannen som har en standardlösning på alla problem - sänk lönerna! Denna lösning har gällt alla problem, varje år i nu 25 år. Det ska påpekas att sänkta löner gäller de med låg lön, inte sådana som Lars Calmfors själv som tjänar cirka 1½ miljon om året på att vara nationalekonom och professor. Att han är rådgivare till vår Högerregering är kanske inget som förvånar!

Dagens rubrik: Det måste vara den jag såg för någon dag sedan: - "Estelle fick se padda". Tidningsrubriken av den typen stärker mig i min Republikanska övertygelse. Avskaffa monarkitramset och låt dom stackars små töserna växa upp i en mer normal miljö. Den här rubriken hör inte hemma i media i en normalt fungerande anständig demokrati, möjligen som Facebook-uppdatering av en stolt mamma.

Dagens citat: Det har några dagar bakom sig. Men i Dagens Nyheters förra helgbilaga fanns en hyllningsartikel om Filippa Reinfeldt som ju är ansvarig för sjukvården i Stockholm (och en gång i tiden gift med vår statsminister). Artikeln hade som rubrik: - "Regionalpolitiker med star quality". Med anledning av nya Karolinska sjukhuset säger Filippa så här: - "Gävlegatan ska gå rakt igenom sjukhusområdet. Folk på trottoaren kommer att se personalen springa med svårt sjuka i glaskorridoren ovanför dom. Det är ganska häftigt." Det är möjligt att Filippa Reinfeldt tycker det är häftigt, men jag tvivlar på att de svårt sjuka som dras fram på bårar eller sjukhuspersonal som stressade springer med sjuka patienter tycker att det är häftigt. Vad har tanten för syn på saker och ting?

Inga kommentarer: