fredag 11 april 2014

Känn er lurade

PPM
Känn er lurade 1: PPM-systemet infördes en gång för att göra svenskarna till aktienissar. Vi skulle alla "tvingas" välja fonder för att trygga vårt pensionssparande. Den huvudsakliga positiva effekten av PPM-systemet är att det skapat sysselsättning inom finans- och fondbranschen. Men i stort sett alla som trott sig kunna förbättra sina pensioner genom att välja en "lönande" fond kan känna sig lurade. Mest positivt är väl att så många inte brytt sig om att välja. Eller som i mitt eget fall, gjort en medvetet val - att inte välja. Det är nämligen den s.k. "Ickevalsfonden" (AP7 Såfa) som nästan haft bäst utveckling av alla fonder. På Veckans Affärer ser jag en sammanställning över de 10 största fonderna, och AP7 Såfa är den som gått näst bäst, och det för den absolut lägsta avgiften. De dryga 3 miljoner svenskar som har sina pengar här kan känna sig i varje fall lite mindre lurade än alla ni andra. Avskaffa PPM-systemet och inse att Fond- och Finansmarknaden kan klara sig på egna meriter utan miljontals påtvingade kunder. Känn dig lurad!

Slantar att skänka bort
Känn er lurade 2: Av någon anledning är just Centerpartiet enormt upprörda över att Socialdemokraterna i sitt budgetalternativ lovat att spara in mer än 20 miljarder kronor i statsbudgeten genom att slopa den speciella sänkningen av arbetsgivaravgiften för ungdomar. En reform som tillsammans med den sänkta krogmomsen kostat enorma summor utan att skapa så många nya jobb. Olika utvärderingar visar lite olika resultat. Allt ifrån att det i stort sett inte skapats några nya jobb alls till att det faktiskt blivit några nya jobb, till en kostnad av 1,3 miljoner kronor för varje jobb. I korthet har pengarna mest hamnat i vinstkolumnen hos Sveriges Hamburgerrestauranger. Dessa flera 10-tals miljarder kronor kan användas effektivare. Men det finns faktiskt en förklaring till varför Centern och Annie Lööf är så upprörda och tar till rena snyft- och brösttoner. Den organisation som satsat flest miljoner på att kampanja för att behålla krognäringens subventioner är branschorganisationenVisita som ju riskerar att förlora 10-tals miljarder i skattesubventioner. Och som en händelse är förre Centerledaren Maud Olofsson på gång att bli ny ordförande för just Visita. Kan det vara en ren tillfällighet? Känn dig lurad!

TV4
Känn er lurade 3: För ett år sedan avslöjade Resumé att TV4 hade planer på att skrota sina lokala nyhetssändningar. Detta förnekades dock intensivt av TV4. - "Vi ska inte skrota lokal-tv - vi ska satsa" blev istället TV4:s löfte. I slutet av mars i år togs ett politiskt beslut av de som bestämmer i vårt avlånga land i samband med att nya sändningstillstånd delades ut, att samtidigt slopa kravet på TV4 att man skulle ha lokala TV-sändningar. Från det att politikerna fattat detta beslut tog det inte många dagar förrän TV4 meddelade att man säger upp 140 tjänster, slopar 21 lokalredaktioner och stänger 24 editioner. Och det gör vår Moderata Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth överraskad av TV4:s beslut! Jaha? Har hon suttit och sovit på sin tjänst? Känn dig lurad!

Inga kommentarer: