tisdag 1 april 2014

En blandad kompott

Statistiknörden slår till: Enligt den undersökning som Dagens Nyheter gjort så är snart Stefan Löfven ifatt Fredrik Reinfeldt vad det gäller vilken partiledare som svenska folket har mest förtroende för. Fredrik Reinfeldt hamnar på 46% medan Stefan Löfven har 45%. Sedan följer Gustaf Fridolin (33%), Jonas Sjöstedt (26%), Jan Björklund (25%), Göran Hägglund (23%) och Åsa Romson (19%). Och i den absoluta botten Annie Lööf (17%) och Jimmie Åkesson (11%). Vinnare sedan förra mätningen är främst Jonas Sjöstedt (+9) som innebär att han passerat både Göran Hägglund och Jan Björklund, Gustav Fridolin (+6), Stefan Löfven (+5) och Åsa Romson (+3) vilket gjort att hon passerat Annie Lööf. Den stora förloraren är Fredrik Reinfeldt på -8 procentenheter. De andra Högerledarna, Jan Björklund, Göran Hägglund, Annie Lööf och Jimmie Åkesson har alla tappat någon eller några enstaka procentenheter. Vi kan konstatera att ALLA partiledare faktiskt har förtroende även utanför det egna partiet, om än i olika omfattning. Förutom Jimmie Åkesson som väl ligger på siffror som bara handlar om de egna sympatisörerna.

Nassar här och nassar där: Medan vår Utrikesminister Carl Bildt beskyddar Nazister i Ukraina genom yttranden som: - "Det är demokrater, europeiska demokrater som arbetar för värderingar som är våra och förtjänar vårt starka stöd" så beskyddar tydligen vår drottning Silvia svensk-tyska föreningar som inte heller gjort upp med den nazistiska historien utan istället fortsätter att bevara den. För övrigt har jag på tal om Calle Str.. f'låt Bildt fått ett svar från Utrikesdepartementet om hur vi ska tolka allt det som Calle förmedlar till sina undersåtar på Twitter och Blogg. - "Utrikesministerns tweets och blogginlägg som har beröring till utrikespolitik kan man säga förmedlar Sveriges officiella syn" berättar Sara Dennås, som arbetar som politiskt sakkunnig på Utrikesdepartementet, i ett mejl till mig. Och det var ju bra att få veta.

Efter åtta år med Skoltalibanen: Så har då ännu en PISA-katastrof offentliggjorts. I bland annat Aftonbladet och Expressen kan vi läsa om den PISA-undersökning som gjorts av 15-åringars förmåga att lösa problem. Eftersom detta är första gången denna typen av undersökning gjorts finns det inga tidigare jämförelsesiffror. Men undersökningen placerar Sverige på den undre tabellhalvan, och vi är sämst i Norden. Efter snart 8 år med Skoltalibanen Jan Björklunds kamikaze-politik inom skolan har det bara gått utför. Snälla, byt ut honom! Och skulle olyckan vara framme och vi får en fortsatt Högerregering i landet efter valet, så tillsätt i varje fall någon annan som Utbildningsminister.

If you scratch my back I'll scratch yours: Media har under några dagar berättat om hur Försäkringskassans kommunikationsdirektör Jonas Lindgren först gav sin flickvän ett drömjobb inom Försäkringskassan, och sedan personligen attesterade mer eller mindre korrekta utlägg för henne. Men i det första skedet var detta inte tillräckligt för att den höga chefen skulle förlora sitt jobb enligt Generaldirektören Dan Eliasson. Han fick en andra chans! Det fick däremot inte den 60-åriga handläggare som hjälpt vänner genom att titta i deras ärenden hur det såg ut. Hon hade inte handlagt deras ärenden. Hon fick sparken på vitt papper. Det är uppenbarligen skillnad i behandlingen av chefer och handläggare hos min gamla arbetsgivare Försäkringskassan. En del förtjänar en andra chans, andra inte. Lite humoristiskt blir det när TT, Tidningarnas Telegrambyrå, väljer att inte alls rapportera om Jonas Lindgrens eskapader. Det är TT:s rapportering som är grunden i de flesta tidningarnas material. Att TT är Jonas Lindgrens förra arbetsgivare är säkert bara en ren tillfällighet! If you scratch my back, I'll scratch yours...

Dagens citat: Kalabaliken i Helsingborg verkar kunna lösa sig. Den skyldige till dödsmisshandeln verkar vara spårad. Och de Djurgårdssupportrar som tydligen började det hela kvällen innan verkar också spårade. Däremot är det frågan om problemet kan lösas. De hjärncellsbefriade vandaler som verkar trivas med att förstöra för andra finns kvar. Och dom fortsatte redan dagen efter katastrofen. Och det är där jag kommer fram till mina båda citat, som kommer från Simon Banks krönika i dagens Aftonbladet. - "Manifestationerna fanns här också, men så småningom doldes de i grå rök. Sorgen har ingen färg skrev Norra Stå på en empatisk banderoll. Sedan rasade bengaler från läktare, flaskor kastades in, en otajmad fyllskalle stormade planen, klacken sjöng om ”djurgårdsjävlar” (som om allt var som vanligt), och det varnades för bruten match" skriver Simon apropå matchen dagen efter i Stockholm mellan AIK - Göteborg. Och apropå att lösa grundproblemet skriver Simon: - "Det senaste dygnet har ordet ”supporterkultur” farit genom luften, både från dem som har kunskap och trovärdighet och från Beatrice Ask". Någonstans får jag ett intryck av att Simon Banks saknar förtroende för Beatrice Ask. Fast å andra sidan är han nog inte ensam om detta.

Inga kommentarer: