torsdag 24 april 2014

Ljuger Fredrik och Anders?

Om notan för att vägra lyssna:Expressen kan man läsa en liten sammanställning med rubriken "Notan för att inte lyssna: 30 miljarder" som handlar om den skandalartade affären där statliga Vattenfall köpte det holländska energiföretaget Nuon för 97 miljarder. Ett pris som var ett extremt överpris, vilket det fanns varningar för som Vattenfalls ledning och ansvariga politiker vägrade lyssna på. Och i dag har vi hamnat i en situation där alla skyller på alla, men ingen vill ta ansvar. Maud Olofsson, som då var ansvarig minister för affären, säger visserligen: - Till skillnad från många andra så tar jag fullt ansvar för handläggningen av ärendet." Men att ta så mycket ansvar att hon kan komma till Konstitutionsutskottet och reda ut härvan, det tar hon inte. Istället tar hon det unika beslutet att vägra komma och förklara sig. Herrarna Borg och Reinfeldt som Maud Olofsson hävdar blivit informerade hävdar att dom inte alls blivit informerade utan läste om det i tidningen. Ett påstående som jag tror allt mindre på ju mer jag funderar och läser. Det finns handlingar på departementen som hävdar annorlunda. Och det finns andra politiker som hävdar att dom fick information. Och om det nu varit så att de båda herrarna fick vetskap först i efterhand så finner jag det vara helt obegripligt att dom inte då blev topp tunnor rasande över att inte ha blivit informerade. Att Sveriges finansminister och Sveriges statsminister när dom får veta i efterskott att ett av svenska staten helägt bolag gjort den största kontantaffären någonsin i svensk historia skulle reagera med ett "Jasså" när dom får veta detta i efterhand är inte troligt. Det här är herrar som lägger sig i allt. Dom ljuger helt enkelt för att slippa ta ansvar.

Om polisens ointresse eller okunskap: - "Tar polis och åklagare det nazistiska våldet på tillräckligt allvar?" undrar Oisín Cantwell i sin kolumn i Aftonbladet i dag. Detta med anledning av den oförmåga att få nazister fällda för uppenbara mord, mordförsök och allmän misshandel. Det verkar nästan alltid finnas något frågetecken som får polisen och åklagare att lägga ner utredningen. Jag ska inte vara insinuant och påstå att det finns sympatier för dessa svin bland poliskåren, men man undrar...

Om att ockupera andra stater: Just nu är svensk media fullt upptagen av den ryska ockupationen av Krim, Och enigheten är ganska total om att det är ett allvarligt brott mot internationell rätt och att det måste innebära hårda konsekvenser för Ryssland i form att bojkotter och liknande åtgärder. En annan ockupation som pågått i årtioenden, där övergreppen mot den ursprungliga befolkningen fortsätter. Och där den ockuperande makten flyttar in sin egen befolkning på ockuperad mark samtidigt som man tvångsförflyttar de som redan bodde där, det är Israels ockupation av Palestina och områden i t.ex. Syrien. Men protesterna är som vanligt ganska tysta. Istället är samarbetet mellan ockupationsmakten Israel och världens enda supermakt USA intensivt. Nu har äntligen Fatah och Hamas enats om att försöka samarbeta på den palestinska sidan. Vilket har fått Israel att avbryta de förhandlingar man tvingats till och som man ständigt hittar på anledningar till att avbryta. Senast eftersom Palestina sökt medlemskap i flera FN-organ. Det finns tyvärr på den Israeliska sidan inget intresse för att genomföra seriösa förhandlingar eftersom ett avtal måste innebära att Israel drar sig tillbaka från ockuperad mark och detta skulle innebära att man måste riva bosättningar som byggts på stulen mark.

Bara Sverige kvar: Slutligen kan vi konstatera att nu är det bara Sverige kvar som tillåter offentligt finansierade skolor att drivas av vinstdrivande företag som delar ut vinstpengarna till sina ägare. Tidigare delade vi denna skam med Chile, men nu är även Chile på väg att avskaffa det skolsystem som diktatorn general Pinochet införde en gång i tiden. Men som sagt, Sverige är kvar. Och tydligen är det bara Vänsterpartiet som säger ett klart Nej Tack!

Inga kommentarer: