söndag 6 maj 2012

Om vårt skattefrälse - Villaägarna

Villaägarnas Riksförbund har fått blodstörtning. Taxeringsutredningen, som har i uppdrag att komma med förslag på hur man ska avskaffa fastighetstaxeringen, föreslår nämligen istället att den fastighetsskatt som då får ersätta dagens fastighetsavgift ska beräknas på boyta och tomtyta. Man föreslår också att taket höjs. Villaägarna (som inte ska förväxlas med villaägarna med liten v) hade ju naturligtvis räknat med att det inte skulle finnas någon fastighetsskatt alls när fastighetstaxeringen avskaffas. Andra får gärna betala skatt, men inte villaägare menar Villaägarna (organisationen Villaägarna med stort V alltså och inte att förväxla med gruppen villaägarna med litet v).

Pengar
Låt mig därför klart deklarera att fastighetsskatt är en alldeles utmärkt beskattning. Det är vanligt i många länder (USA t.ex.). Det är en skatt som det är svårt att smita från. Sedan kan man alltid diskutera hur den ska beräknas (efter värdet på huset, efter storleken på huset osv), hur hög den skall vara och om det ska finnas ett maxtak och hur högt detta ska vara. Men, fastighetsskatt är en utmärkt beskattning.

Min grundfilosofi när det gäller beskattning är att jag har ett starkt stöd för ett högskattesamhälle. Detta krävs nämligen för att vi ska kunna få en god samhällsservice, ett välskött samhälle och ett anständigt omhändertagande av de som inte har förmåga att själva ta hand om sig. Och när man sedan tar ut skatter så är det bättre att ta ut många skatter. Det innebär att man istället kan hålla varje enskild skatt lägre. Alla skatter har negativa effekter. Ibland är denna negativa effekt önskvärd (t.ex. miljöskatter, tobaksskatt, alkoholskatt osv). Ibland är den inte önskvärd, men då gäller det att den utformas så att de negativa effekterna blir så små som möjligt. Den s.k. Tobinskatten (skatt på finansiella transaktioner) är t.ex. en utmärkt skatt. Eftersom den sätts mycket låg blir effekten för den vanliga medborgaren i stort sett obefintlig. Däremot, den sammanlagda inkomsten blir stor eftersom det sker så mycket transaktioner. De enda den blir märkbar för är de som gör mängder av kortsiktiga spekulationsaffärer. Och en negativ effekt för dessa är enbart positiv eftersom deras affärer egentligen är skadliga för den finansiella marknaden.

Vidare är det viktigt att skatter tas ut efter bärkraft. Dvs de som har goda möjligheter att betala skatter får betala mycket mer än de som har mycket små resurser. En fastighetsavgift / fastighetsskatt med ett lågt tak innebär att den som bor i en gammal och liten villa i glesbygden får betala relativt mer än den som bor i en nybyggd lyxvilla av herrgårdsmodell. Och INGEN ska försöka få mig att tycka att detta är ett rättvist system. I korthet: Många skatter gör att varje enskild skatt kan hållas lägre. Och ta ut skatt efter bärkraft. Sluta gynna de redan tidigare privilegierade som skett på senaste åren. Till Villaägarna: Återinför fastighetstaxeringen och fastighetsskatten - utan tak!

Frankrikes flagga
För övrigt noterar jag att vänstervågen i de Europeiska valen fortsätter. Fransmännen har gett högerns Nicolas Sarkozy respass. Trots Sarkozys öppna fjäskande med rasismen och främlingsfientligheten vann vänsterns Francois Hollande presidentvalet som väntat.

Årets nyord måste vara "inte kalendarisk möjlighet". Det är nämligen bortförklaringen som en journalist fick av vår Moderata Utförsäkringsminister Ulf Kristerssons pressekreterare när han ville ha en kommentar från den ansvarige ministern angående Försäkringskassans utförsäkring av den sörjande Jimmy Fredriksson. Det ska nog betyda att han inte har tid men ska nog tolkas som att han inte vågar kommentera de effekter hans egna politiska beslut innebär.

Till slut har jag varit på bio på kvällen. Två av de tre arvingarna ville gå och titta på Marvels senaste alster inom Krasch, Bang och Boom genren, Avengers 3D. Och som väntat var det gott om Krasch, Bang och Boom. Det som räddar upplevelsen var att filmen faktiskt innehåller en hel del humor mellan allt Krasch, Bang och Boom. Jag ger filmen 3 Tors hammare.

Inga kommentarer: