lördag 12 maj 2012

Om moral och usla privatiseringar

Enligt en undersökning som Skop gjort för SVT så har nu en majoritet av svenska folket insett att det är dags, att efter mer än 10 år, avsluta den svenska militära insatsen i Afghanistan. Enligt undersökningen tycker 53% av svenskarna att det är dags att avsluta den militära insatsen. En insats som pågått mer än 10 år (det är längre än det 2:a Världskriget pågick) och kostat 5 svenskar livet. I dag dog två brittiska soldater och två danska soldater skadades. Bara i år har 22 "NATO-soldater" dödats när afghanska soldater öppnat eld mot dom. Jag är fullständigt övertygad om att ifall Sverige satsat lika mycket pengar på civila och humanitära insatser som den militära insatsen kostat, så hade man uppnått några mål och skapat en bättre situation för folket i Afghanistan. Nu är det enda som uppnåtts att svenska militärer fått övning. För det afghanska folket har dessa mer ä 10 år bara inneburit mer död och förstörelse.

SJ
I ett osedvanligt intelligent debattinlägg i Svenska Dagbladet tycker fackförbundet Seko att det är dags att slopa avkastningskravet på SJ. För de som inte visste detta så är SJ ett statligt företag som utan statliga subventioner ska gå med vinst och enligt direktiven från Högerregeringen betala in mångmiljonbelopp varje år till statskassan. Seko anser istället att det är dags att ge Trafikverket tillräckligt med pengar så att det finns ett fungerande järnvägsnät och att SJ förvandlas från ett vinstmaximerande företag till ett servicemaximerande företag. Statens snålhet och den överdrivna avregleringen har skapat många fler problem än den löst problem.

Vi kan ju göra jämförelsen mellan järnvägen och flyget. Medan alltså statens SJ går med vinst och betalar in pengar till statskassan går flygets SAS med ständiga förluster och kräver nytillskott av pengar från statskassan. Vi subventionerar alltså med våra skattepengar flyget men inte järnvägen!

Ett annat exempel på misslyckad avreglering är apoteken. Ett formellt syfte med Högeralliansens avreglering (dvs privatiseringen) var att förbättra servicen. Verkligen har blivit en sämre service där många i dag tvingas vänta på sina viktiga mediciner eftersom dom inte finns i lager (det blir för dyrt och minskar vinsten). Ett annat formellt skäl var att vi skulle få fler apotek. I verkligheten att det inte blivit så många nya apotek på nya orter. Däremot har konkurrensen ökat i städerna där det ofta kan ligga flera apotek som grannar. När de flesta apoteken privatiserades fick de nya ägarna lova att inte stänga några av de apotek dom fick ta över före 1 mars 2013. Vi börjar nu närma oss det datumet och planerna bland de privata apotekskedjorna för att lägga ner olönsamma apotek på mindre orter börjar ta form. Och det börjar bli allt mer uppenbart att det verkliga skälet till avregleringen (dvs privatiseringen) av apoteken var att skapa ännu en ny marknad för riskkapitalisterna att tjäna en hacka. Ökad service - pyttsan!

Ängelholms kommun
Ett exempel på hur man gör när privatiseringen inte går som man tänkt läser jag om från grannkommunen Ängelholm. Den högerstyrda kommunen införde för en tid sedan att pensionärer som har hemtjänst kunde välja att få denna service även från privata företag. En ny marknad att tjäna en hacka på för riskkapitalister och andra. Men det blev ingen större succé. det var väldigt få pensionärer som aktivt valde att få sin service från ett privat företag. I stort sett alla fortsatte att utnyttja den kommunala servicen. Det blev så få till de privata företagen att flera drog sig ur. Men nu har man från den Högerstyrda Socialnämnden kommit på en lösning så att riskkapitalisterna och de andra ska kunna tjäna en hacka. Från den 1 september inför man istället regeln att den som inte speciellt ber om att få kommunal service automatiskt lämnas ut till den vinstmaximerande privata bolagen. Visst är det bra med uppfinningsrika politiker?

Nej till Euron
Ibland tvingas man städa i epostlådan. Det är ju tyvärr inte ovanligt att man sparar för att läsa bättre vid ett senare tillfälle. Ett av de mejl som jag sparat men aldrig läst var ett nyhetsbrev från Veckans Affärer där man "tipsar" om en artikel med rubriken: Borg har EMU-anpassat fullt ut vilket ju är ett intressant faktum med hänsyn till att svenska folket i en folkomröstning talat om att vi INTE ska ansluta oss till Euron. Man skriver vidare att "En Euroanslutning är bara en formalitet". Jag hoppas att Anders Borg inte glömmer en annan formalitet, att fråga svenska folket på nytt. Just nu kan Euro-entusiasterna räknas på ena handens fingrar. Kanske ska vi kräva en snabb ny folkomröstning så att frågan sedan är begravd tills hela experimentet är begravt på historiens gravhög.

Annars kan vi notera att inte alla kapitalister och slipsnissar lyckas så bra. Storbanken JP Morgan Chase redovisade nyligen helt oväntat en rejäl storförlust. 2 miljarder dollar i förlust, kanske 3 miljarder. Allt förorsakat av misslyckade derivataffärer i London. Och nu sprids misstankarna att fler fiaskoaffärer har gjorts i andra banker. Ännu en bubbla har brustit. Visst är dom duktiga de hyllade slipsnissarna?

Inga kommentarer: