lördag 5 maj 2012

Om den grekiska skandalen

Det är dags för val i Grekland. Och de båda stora partierna Ny Demokrati till höger och Pasok till vänster, som på uppdrag av EU och Kapitalet gick med på att avskaffa den grekiska demokratin, är på väg att straffas rejält av väljarna. Istället är det mindre partier, de flesta till vänster men också extremhöger och Gröna som har framgångar. Partier som ofta är mycket EU och Euro-kritiska. Risken för att Grekland kan komma att lämna Euron ökar kraftigt efter valet (eller ska vi säga chansen...?)

Greklands flagga
Myten i Europa om hur den grekiska ekonomin förstörts av att folk inte arbetar eftersom dom går i pension tidigt, har kort arbetstid och bara har semester har spritts rejält. Det ska påpekas att grekerna inte går tidigare i pension än andra och man har längre arbetstid än vi i Sverige har. Däremot har man en fruktansvärt dålig skattemoral, där främst greker med stora inkomster och förmögenheter trixar och mutar för att inte betala någon skatt alls. Och allt detta är saker som EU ställer krav på att Grekland ska ändra. Däremot finns det inga krav på minskning av militärutgifterna. De grekiska militärutgifterna är dubbelt så höga jämfört med övriga EU-länder. Grekland är en av världen största vapenimportörer. Kan det finns något samband mellan att kraven inom detta området försvunnit på vägen och det faktum att Grekland står för 15% av Tysklands vapenexport och 10% av Frankrikes vapenexport. Vi kan förstår att det EU där just dessa båda länder bestämmer inte ställer krav på militär nedrustning i Grekland. Det är bättre att kräva sänkta löner och försämrade förmåner för innevånarna.

Skattebetalarnas subventioner av flygresandet fortsätter. Medan det delvis av svenska staten ägda SAS ständigt går med mångmiljardförluster som måste täckas av skattebetalarna så går samtidigt SJ med vinst och levererar in pengar till statskassan. Är det rätt att skattesubventionera flyget medan järnvägen ska leverera in pengar till statskassan. Som sedan används till att subventionera flyget?

SJ
Ett annat exempel på hur lönsam järnvägstrafiken är hittar vi hos det privata Arlanda Express som har kontrakt på att sköta järnvägstrafiken från Stockholm till Arlanda. Fast det har skattebetalarna i Sverige ingen nytta av. Arlanda Express betalar nämligen 13% i ränta på interna lån till ägaren, ett holdingbolag i Luxemburg. Förra året slussades på så vis 28 miljoner kronor till Luxemburg så att man slapp skatta för någon vinst. Bra för ägarna i Luxemburg. Men inte så bra för skattebetalarna i Sverige eller resenärerna som får betala bra för biljetterna. Kanske hade det varit bättre för både de svenska skattebetalarna och resenärerna om SJ hade fått sköta trafiken? Jag är övertygad om att till och med jag hade kunnat förhandla fram en ränta som är högst hälften så hög bara genom att gå till banken.

I Storbritannien har det hållits lokalval. Totalt förlorade det styrande Konservativa partiet 405 mandat och stödpartiet Liberaldemokraterna förlorade 336 mandat. Däremot vann oppositionens Labour hela 823 nya mandat. I Skottland totalkraschade Liberaldemokraterna och förlorade hälften av sina mandat. Istället blev de skotska nationalisterna det största partiet i Skottland. Det enda glädjeämnet (för alla högersympatisörer runt om i Europa) var att de Konservativas Boris Johnson med nöd och näppe blev återvald som borgmästare i London.

Slutligen noterar jag att Carola Häggkvist fortsätter att fascinera. Jag har länge reagerat på alla lyckoreportage om hur hon äntligen ska få "sin" adoptivdotter. Carola verkar tro att ett barn är någon liten gullig accessoar som man äger. Till Carola vill jag påpeka att man ÄGER inte barn. Bland de senaste dumheterna är att jag läser att den stackars 3-åriga tösen redan håller på indoktrineras in i Carola Häggkvist religiösa extremism. Och nu läser jag hur hon behandlar det stackars barnet som någon sorts gullig ägodel genom att sätta in hårförlängning på en treåring. Det är ju så gulligt! Av det jag sett och hört än så länge så tycker jag det verkar vara fel att ha låtit Carola adoptera ett barn. Hon verkar ha missförstått totalt det här med att ha barn. Man har dom till låns, man äger dom inte!

Kanske ska jag påpeka att jag i dag sprang Springtime-loppet i Helsingborg. 32 året i rad (jag tillhör de som sprungit alla 32 åren). De första kilometrarna gick i ganska rejäl motvind efter kusten ut till Pålsjö - och sedan kom uppförsbacken genom Pålsjöskog... Men det gick faktiskt ganska bra. Den officiella tiden om 54.31 är fullt godkänt (för en 60-åring). Den tillhör de bättre under de senaste 10 åren. Även om 2010 och 2011 var lite snabbare. men det var t.ex. en minut snabbare än för 10 år sedan.

Inga kommentarer: