söndag 13 maj 2012

Vänstervåg i Europa

Väljarundersökningarna fortsätter att överösa oss. I dag är det dags för bland annat Svenska Dagbladet att presentera Sifos undersökning. Undersökningens stora förlorare är Moderaterna som med 27,7% tappat 1,4 procentenheter. Vinnare är Sverigedemokraterna som med 6,6% ökat 1,9 procentenheter. För övriga partier är förändringen sedan förra månaden mindre än felmarginalen. Men ett val med dessa siffror skulle gett egen majoritet i Riksdagen för de tre Rödgröna partierna som sedan förra månaden utökar sitt försprång. Socialdemokraterna 36,7%, Miljöpartiet 9,2% och Vänsterpartiet 5,3% får mer än 50% av rösterna. De tre moderata röstboskapen i Folkpartiet med 5,3%, Centerpartiet med 4,5% och Kristdemokraterna med 3,6% har rejäla problem och som i de flesta undersökningarna så ligger Kd på siffror som ger rutschkana ut. Och även om den Rödgröna uppgången har bromsats upp kan vi se en märkbar vänstervåg.

Tysklands flagga
Vänstervågen i de europeiska valen fortsätter också. I dag har det varit delstatsval i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen. Delstaten, som är Tysklands största, har tidigare styrts av en koalition mellan Socialdemokraterna och de Gröna. Dom har dock inte haft egen majoritet och när man inte fick igenom sitt alternativ till budget så utlystes nyval. De tyska Kristdemokraternas starke man i Nordrhein-Westfalen, Norbert Röttgen (som är Miljöminister i Angela Merkels högerregering), utnämnde valet till en förtroendeomröstning om Angela Merkels regering och dess åtstramningspolitik. Resultatet blev att CDU rasade från 35% till 26% medan Socialdemokraterna med 39% och De Gröna med 12% stärkte sina positioner och nu fick egen majoritet i delstaten. Valet är bara en i raden av motgångar för Angela Merkels Kristdemokrater, vars åtstramningspolitik är mycket impopulär.

Och i Frankrike hotas nu Nicolas Sarkozy, sedan han fått sparken som president och förlorat sin immunitet, av åtal för korruption. Så kan det gå när inte haspen är på!

Systemet med avdragsrätt för gåvor har inte blivit någon stor succé. Intresset från organisationerna att söka om tillstånd har varit mycket ljumt. Huvudskälet är att reglerna är krångliga. Själv är jag motståndare till systemet med avdragsrätt för gåvor av rent principiella skäl. Inte för att jag är motståndare till välgörenhet, jag skänker själv regelbundet pengar på olika sätt till olika organisationer. Men, jag kan inte förstå varför någon annan ska stå för en del av mina gåvor? Om jag bestämmer mig för att skänka 100 kronor till Rädda Barnen så har jag ju bestämt mig för att skänka 100 kronor till Rädda Barnen. Varför ska då skattebetalarna stå för en del av min gåva? Dumheter!

Inga kommentarer: