söndag 8 november 2009

Murar - då som nu

I dagarna uppmärksammar alla media med självaktning på ett eller annat sätt att det nu är 20 år sedan Berlinmuren äntligen rasade samman. Ett sammanbrott som var destinerat att förr eller senare ske, men när det kom var det ändå som en total överraskning. Men, det förtjänar att påpekas att sedan Berlinmuren föll har nya murar byggts i världen. Inte för att först och främst hålla folk inne, utan för att hålla folk ute. EU utvecklas allt mer till ett "Festung Europa" där det är allt svårare för människor utanför EU att ta sig in i EU. Det dör varje år fler människor i förtvivlade försök att ta sig in innanför EU:s mur än vad det dog människor som försökte ta sig ut genom Berlinmuren. En annan mur har byggts upp på gränsen mellan USA och Mexico för att hålla USA renare från illegala invandrare från fattigare länder söder om muren. Även här dör mångdubbelt fler människor i sina försök att ta sig in i sitt "drömparadis" än vad som dog i försöken att ta sig genom Berlinmuren. Och vi har den mur som staten Israel bygger inne på ockuperad palestinsk mark. Officiellt för att hålla palestinsk terrorism ute, men lika mycket för att tydligt markera att bosättningarna är där för att stanna, dom finns på "rätt sida" om muren.

DDR:s gamla flagga
Mina personliga erfarenheter av muren är främst förknippade med Heidi. En tjej bosatt i södra DDR som jag brevväxlade med under många år för att träna upp min tyska och för att hålla mitt internationella intresse vid liv. Under främst 70-talet hade jag brevvänner i förutom DDR även Västtyskland, Finland, Indien, Japan, Nigeria, Algeriet, Colombia, Cuba, USA, Portugal osv. En sysselsättning som gav jättemycket. Men det skulle handla om Heidi. Vi hade brevväxlat i många år när jag sommaren 1974 efter att ha muckat från ett bortkastat år på Karlsborgs fästning (S2) ägnade en vecka åt att åka och hälsa på henne i den lilla bondby utanför Gera i södra DDR där hon bodde hos sina föräldrar. Min pappa var järnvägare så jag kunde åka tåg billigt i Europa. Ett humoristiskt minne var min kontakt med östtyska gränspolisen. På den tiden var det populärt med en liten väska fäst i livremmen för plånbok, pass osv. Och när gränspolisen passerade genom tåget såg polisen min lilla väska. - "Waffen?" frågade han med allvarlig min. - "Ja! svarade jag skämtsamt utan att tänka och fick sedan hjärtat i halsgropen när jag förstod vad jag sagt. - "Haha!" svarade polisen och gick vidare.

Under en vecka var jag sedan medelpunkten i den lilla byn Großaga (maximalt 500 innevånare), men det var en trevlig vecka. Något som hade kunnat bli en upplevelse var när Heidi föreslog att vi skulle besöka den ryska militärbas som låg precis utanför byn. Hon visste ju att jag precis hade gjort min militärtjänst och gissade att jag skulle ha tyckt att det skulle vara intressant att få se en rysk militärbas från insidan. Så direkt efter lunch en dag tog vi en promenad den knappa kilometern ut från byn till militärbasen. Tyvärr visade det sig att de officerare som Heidi hade en ytlig bekantskap med var ute på övning, och de vakter som stod på vakt vågade inte själva ta beslutet att släppa in en svensk yngling på basen. Tragiskt, men något som hade kunnat varit en upplevelse blev inget av. Tyvärr slutade Heidi att besvara mina brev något år senare. Men knappt 10 år senare dök det plötsligt upp ett brev från Heidi (men nu med ett annat efternamn). Och med förklaring till varför hon slutat skriva. Hon hade gift sig, med en polis som jag tror att vi träffade under mitt besök (men han presenterades inte som pojkvän utan som kompis). Och hon hade inte vågat ha utlandskontakter med tanke på hans jobb. Men, nu hade förhållandena förbättras så pass mycket att hon vågade ta ny kontakt. Tyvärr varade den nya kontakten inte så väldigt länge. Mitt intresse för brevväxling hade förändrats - tyvärr.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord läser jag om i Sydsvenskan i dag. Holians. Ordet betyder ursprungligen ganska eller någorlunda. Men, det har med tiden fått en ändrad betydelse som så många andra ord, och är i dag främst ett förstärkningsord. T.ex. i meningen: "De va' en holians grann tös!" som INTE betyder att det var en ganska grann tös utan en väldigt grann tös.

Sydsvenskan har inför kommande val en intervju med den moderata riksdagsmannen Staffan Appelros från Malmö där han bland annat öppnar dörren för ett lokalt samarbete med Sverigedemokraterna. Och han för i intervjun också fram åsikter som ligger ganska nära Sverigedemokraterna när det gäller invandrarfrågan. När andra media senare har fått läsa artikeln och kontaktar Staffan Appelros för en kommentar har han nog hunnit få en reprimand från högsta moderatledningen. Så i andra tidningar är han inte lika positiv. Men det är inget att förvånas över Moderaternas välvilja mot Sverigedemokraterna. Enligt undersökningar så kommer ju ungefär hälften av SD:s väljare från just Moderaterna. Och det var ju Fredrik Reinfeldt som tyckte att Moderaternas kompisar Høyre i Norge borde bilda regering med Fremskrittspartiet, SD:s kompisar i Norge.

1 kommentar:

loaderrorready sa...

Bra inlägg! Kul att du skriver i stort sett samma som vi.