onsdag 18 november 2009

Gör Sven Otto arbetslös

Att gå arbetslös handlar mycket om att vänta och få tråkiga mejl. Jag börjar bli ganska van vid mejl som berättar att tjänsten jag sökt har tillsats med någon annan sökande. Men jag tycker det är att strö salt i såren att skicka ut 6 exakt likadana mejl inom någon minut. Jag fick det i går från Bjuvs kommun. Något har slagit slint.

Sven Otto Littorin med skägg
Och på tal om arbetslöshet så kan man på Aftonbladet ser hur arbetslösheten runt om i landet har utvecklats från 2006 och fram till nu. Vi kan t.ex. se att här i Åstorp har antalet arbetssökande på AF sedan oktober 2006 till september 2009 ökat från 269 till 490. Samtidigt har antalet anmälda jobb minskat från 73 under oktober 2006 till 19 under september 2009. Lite avancerad matte säger att antalet arbetssökande per ledigt jobb har ökat från knappt 4 till knappt 26. Och antalet arbetssökande vill Högeralliansen under ledning av Socialförsäkringsminister Cristina "en tredagars släng av utbrändhet" Husmark Pehrsson (m) öka ytterligare. Nu kan ju någon invända att man får vara beredd på att pendla. I grannkommunen Bjuv har siffran ökat från knappt 6 till drygt 19. Och åker man en liten bit till Helsingborg har siffran ökat från drygt 4 till drygt 7. I hela landet är ökningen från drygt 3 till drygt 8. Men Arbetslöshetsminister Sven Otto Littorin sitter säkert ett tag till. Och han slipper nog vänta på A-kassan tills han hinner bli vräkt när han blir arbetslös också.

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
Utnämningen av folkpartikeln Cecilia Malmström till EU-kommissionär har från de flesta håll mötts av positiva reaktioner. En intressant reflektion är att ett krav för att utnämnas till EU-något är att man är EUforiker och EU-fanatiker. För att utnämnas måste man stå för en politik som innebär att Jätten Glufs-Glufs (EU-Makten) ska mättas med nya maktmedel. Och det är just därför som denna Glufs-Glufs utveckling inte går att stoppa. Och skulle folket få en chans att säga Nej, så får man bakläxa tills man svarat rätt. Se t.ex. på irländarnas Nej till Lissabonfördraget. Vi svenskar sade Nej till Euron. Men diskussionen handlar om NÄR vi ska rösta på nytt om Euron. Inte OM vi ska rösta igen. Och inte när vi ska rösta på nytt om medlemskapet. EU är en självgående evighetsmaskin som ständigt glufsar i sig ny makt. Hela utvecklingen styrs av en grupp EU-fanatiker som med en livaktig energi bara jobbar vidare och glufsar i sig makt.

Palestinas flagga
Den Palestinska myndigheten har antytt att man kommer att gå till FN för att försöka få ett erkännande som stat. Man har tröttnat på en fredsprocess som inte leder någon vart pga israelisk obstruktion. Hela den israeliska politiken med fortsatt utbyggnad av bosättningar på ockuperad mark och byggande av en mur inne på ockuperad mark för att avskärma den palestinska befolkningen har som syfte att hindra en fredsprocess som skulle leda till en självständig palestinsk stat. Calle Str... f'låt Bildt har redan deklarerat att det är för tidigt med ett erkännande av en Palestinsk stat. För tidigt? Det är årtionden sedan FN deklarerade att detta var vad fredsprocessen hade som mål. Och om nu en part (Israel) gör allt för att bromsa denna process så får väl världen tala om för Israel att detta inte är acceptabelt. Och inte bara med ord. När Serbien bromsade möjligheten för Kosovo att få kontroll över sitt territorium var man snabbt framme med NATO-bombningar. När Israel fortsätter att bygga nya bosättningar (i dagarna har det deklarerats att ytterligare 500 bostäder ska byggas i ockuperade östra Jerusalem) händer inget konkret. Världen bara pratar och fortsätter att stödja den Israeliska ockupation i praktiken.

Jag såg ett inslag på Rapport i dag från en Vattenmässa i Tel Aviv. När SVT:s utsända ville intervjua Sveriges ambassadör i Israel och Exportrådets utsända om vad dom gjorde på mässan smet dom som om dom hade dåligt samvete.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord får bli något man inte gör offentligt. Släppa en Bragare. Har man ätit för mycket bruna bönor, eller köttbullar med för mycket lök eller... Ja, då får man för mycket gaser i magen. Doften när man släpper en bragare är inget trevligt. Så, om du ska fisa, gör det i enskildhet.

Jag svor så att det luktade svavel i går på kvällen. Jag hade för några dagar sedan bokat biljetter till en Robert Broberg konsert i Helsingborg för hustrun och ett par arbetskamrater. Och hon hade nu samlat in pengarna så jag skulle gå till närmsta Ticnetombud och lösa ut biljetterna. Det var sista dagen i går. Svaret jag fick var att systemet låg nere. Kom tillbaka om ett tag. Så en timma senare återvände jag, Nu var vi två i kön som ville lösa ut biljetter, men systemet låg fortfarande nere. - "Men, det är ju sista dagen i dag", sade jag. Men jag uppmanades att ringa Ticnet och få tiden framskjuten. Så när jag kom hem ringde jag upp kundtjänst och möttes av uppgiften att väntetiden beräknades till 13 minuter. Efter att lyssnat på usel musik, men ännu mer brus och knaster, sade det efter 25 minuter "pling" och så bröts samtalet. Klockan var 1800 och Kundtjänsten stängde... Att man kan sända ut "väntemusik" av så urusel, ljudkvalitet förundrar mig. Det var mer brus och knaster än musik. Nu har jag en bakgrund som DX-are (kortvågslyssnare) så jag är van vid oväsen i lurarna när jag lyssnar. Men jag upplevde detta som mycket värre än en liten latte på tropikbanden. Jag fick skicka ett mejl istället, men det har det inte kommit någon reaktion på. Men lyckligtvis var biljetterna kvar i dag på morgonen så dom är utlösta. Men Ticnet ligger risigt till!

Inga kommentarer: