fredag 20 november 2009

Klyftorna fortsätter att öka

Apropå gårdagens konstaterande att klyftorna i samhället ökar, så ser jag att de statliga VD:arnas löner har ökat med 36% de senaste åren. Vanliga statsanställda har fått sina löner höjda med i snitt 15%. Men våra toppolitiker verkar ha dålig koll på vad vanliga människor tjänar. När Folkpartikelledaren Major Jan "skattetalibanen" Björklund skulle argumentera för avskaffad värnskatt och höjd gräns för statlig skatt så räknade han upp en mängd yrken som han inte tyckte skulle straffbeskattas för att dom utbildat sig. Vid kontroll visar det sig att dom nästan alla redan i dag ligger på inkomster som är under brytpunkten för värnskatt och statlig skatt. Men det lät ju fint i skattetalibanens tal.

Annars var det nog mest humor när hr Björklund inte visste att Zlatan faktiskt är uppvuxen i Sverige, och inte på Balkan.

Vem bestämmer i Sverige? Sverige eller EU?
EU har satt stopp för Naturvårdsverkets kampanj för att få oss att köpa närodlat istället för att skicka varor härs och tvärs över jordklotet. Det är oftast både miljövänligare och godare med närodlade produkter. Men, sån't får man inte säga för EU. Där är ju Mammon den stora guden, och det innebär att kapitalets rätt att handla går före miljön och annat. Det var väl Major Jan "EU-talibanen" Björklunds EU-fanatism som fick honom till att gå ut och angripa just trenden till att köpa närodlat. Det är bättre att vi i Sverige köper argentinska äpplen och exporterar våra äpplen till Argentina. Kanske inte för miljön, men för Kapitalet är det bättre.

Flera undersökningar visar att företagen utanför Euro-gruppen klarat sig bättre än de företag som finns innanför Eurozonen. Även EU-länderna utanför Euron har klarat sig bättre i snitt än de länder som infört Euron. Det är väl därför som Major Jan "Eurotalibanen" Björklund tänkt göra frågan om en ny snabb folkomröstning om Euron till en valfråga. Han har inte läst på?

Sven Otto littorin med skägg
Och på tal om klyftorna i samhället så berättar A-kassornas samarbetsorganisation att i dag är det bara 13% av de arbetslösa som får ut 80% av sin inkomst (minus straffbeskattning). A-kassan har utvecklats från att vara en inkomstförsäkring till att bli någon sorts grundbidrag för att arbetslösa inte ska svälta ihjäl. Men Sven Otto Littorin (m) är tydligen nöjd. Han har väl inte heller läst på?

Joggingrapport: I dag var det en riktigt härlig höstdag. Solen sken och hög klar luft. Enda nackdelen var lite väl mycket blåst. Och jag gjorde slag i saken och gjorde vad jag tänkt lääänge. Jag tog en joggingrunda redan på förmiddagen. En av de få fördelarna med att vara arbetslös är ju den möjligheten. Och för att riktigt fira att jag lyckats ta mig samman så mycket så valde jag dessutom att springa en lite längre runda än vanligt. Åttakilometersrundan via Tingvalla och Promenaden kändes faktiskt riktigt rätt. Det kändes visserligen trögt de första två kilometerna. Men detta skyller jag främst på motvinden, och kanske ovanan vid att springa tidigt på dagen. För sedan kändes det bättre trots att det ju blir ganska kuperat när man ska ta sig upp på Söderåsen. Och hemvägen gick förvånansvärt bra. Den där "väggen" som ofta kommer när man springer lite längre än vanligt visade sig aldrig. Tiden 42.55 är fullt godkänt med tanke på att jag inte hade några tidsambitioner. Låt oss nu se om jag kan hålla föresatsen om minst en runda en förmiddag varje vecka.

Den vackra skånska flaggan
Skånska ord: Dagens ord får bli Pibesill. Ett ord som kunde användas för mobbning när jag var liten. Först gjorde man någon ledsen, och sedan fick den stackaren heta just pibesill som alltså innebär någon som har lätt för att gråta.

Från sportens värld berättas att AIK funderar på att spela hockey i den Ryska KHL-ligan. Även Malmö och Leksand har blivit inbjudna. Gemensamt för dessa lag är att dom inte platsar i högsta divisionen i Sverige... Och från fotbollens värld berättas att det avslöjats att 100-tals fotbollsmatcher i Champions League och andra stora turneringar varit uppgjord i förväg för att tjäna stora summor pengar på spel. Låt mig såga så här: Jag litar inte på elitidrotten.

Inga kommentarer: