En företeelse som snart spelat ut sin roll är Almedagsveckan. Från början var det Olof Palme som under semestern passade på att hålla ett semestertal, men sedan har det vuxit till att omfatta alla politiska partier. Men, på senare år har det vuxit ut med en ofantlig mängd lobbygrupper från alla håll och kanter. Och även rent kommersiella jippon. Det hela har helt enkelt vuxit ur sin egen kostym och blivit något annat än vad det var tänkt.
Sedan ser jag att mediaanalysföretaget Infopaq gjort en undersökning för att se vilka som fick mest uppmärksamhet under veckan i media. Och vann gjorde Moderaterna, strax före Socialdemokraterna. När det gäller de mindre partierna var det Vänsterpartiet och Miljöpartiet som lyckades bäst medan Folkpartiet, Centern och i allra högsta grad Kristdemokraterna misslyckades. De olika lobbygrupperna misslyckades ganska ordentligt med att komma ut i media. Men dom kanske främst inriktade sig på att nå alla de beslutsfattare som minglade runt.
Europas ungdomar dricker allt mer alkohol. I en majoritet av EU:s medlemsländer ökar alkoholkonsumtionen bland unga pojkar, och i ännu högre grad bland unga flickor. Bakom ökningen ligger en allt mer liberal hållning till alkoholreklam och en allt mer romantiserad syn på alkoholkonsumtion. Detta gäller inte bara i Sverige. Den stora ökningen ligger faktiskt i de forna Östeuropeiska länderna och i Sydeuropa.
Men det finns positiva tongångar också. Trots populistiska politikerutspel om sänkt alkoholskatt så är faktiskt stödet för en sänkt alkoholskatt rekordlågt enligt en undersökning som SOM-Institutet gjort. 2005 ville en klar majoritet av svenskarna (57%) att alkoholskatten skulle sänkas. Ungefär var femte svensk tyckte till och med att detta var ett mycket bra förslag. I senaste undersökningen hade den siffran sjunkit till hälften, bara 9% tyckte att det var ett mycket bra förslag. Kanske är det bland annat erfarenheterna från Finland som avskräcker. Finland sänkte ju sina alkoholskatter kraftigt för att komma åt spritimporten från Baltikum. Resultatet blev en mycket kraftig ökning av den totala konsumtionen, och Finland har i omgångar nu höjt skatten rejält. Jag håller för en gångs skull med KD:s Göran Hägglund. Och det är inte ofta! Höj alkoholskatten, kräv sänkta införselkvoter och sätt stopp för alkoholreklamen och alkoholromantiserandet i media.
Populäraste semestermålet för de lite mer priviligierade i landet är Gotland. Adressändring har undersökt vart svensken begär tillfällig eftersändning av sin post. Och det visar sig att bland de som har en inkomst över 400.000 har 8% dragit sig tillbaka på Gotland, 5% visar upp sig i Båstad, och nästan lika många hamnar i Norrtälje. 4% hamnar på Öland och på femte plats kommer Sotenäs. Jag noterar att Åstorp inte ens fanns med på listan...
En av fördelarna med att ha tillgång till en trädgård är möjligheten till att ha tillgång till färsk frukt och färska bär och grönsaker. Just nu börjar jag faktiskt bli lite less på att äta en stor tallrik jordgubbar varje dag. Jordgubbskörden har blivit osedvanligt bra i år. Trots att jag varje dag kör en massa jordgubbar i en juicepress och gör en ren jordgubbssmoothie så hinner jag inte plocka alla jordgubbar. Men, det känns att jordgubbssäsongen börjar närma sig slutet. Om inte annat eftersom hallonen nu börjar bli färdiga. Och det verkar bli bra med hallon också. Körsbärsträdet verkar också ge en mycket bra skörd i år, och än så länge har inte fåglarna varit allt för jobbiga. Men, det kommer väl snart. I trädgården finns också krusbär, både röda och svarta vinbär. Äppelträd, päronträd och plommonträd. Och lite annat smått och gott som björnbär, smultron, rabarber osv. Tyvärr verkar päronpesten ha tagit kål på päronskörden. Vad jag inte förstår är alla dom som skaffar en stor trädgård, och sedan förvandlar dom denna till en stenöken med stiliga stenplattor och en massa tjusiga småsten istället för rabatter, och till detta några prydnadsträd. Och allt omgärdat en en hög stenmur. Va' f-n ska dom me' en trädgård till?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar