Den finansiella krisen är nu så stor att till och med de stora förespråkarna av den Fria Marknaden börjar tycka att Staten som trygg ägare innebär fördelar. Rektorn för Handelshögskolan i Göteborg, Rolf Wolff, föreslår nu att Staten borde ta över Volvo och Saab och rädda verksamheten. När det gäller att rädda kapitalet passar skattebetalarna som vanligt. Låt kapitalet ta vinsterna och skattebetalarna ta förlusterna! Det kan påpekas att Renault t.ex. sedan mycket länge ägs av franska staten. Rolf Wolff fortsätter: - "Principiellt finns det inget som säger att staten är en dålig ägare." Och på frågan om Regeringen (läs Förskingringsminister Mats Odell...) gör fel då dom vill privatisera andra statliga bolag svarar rektorn för Handelshögskolan i Göteborg: - "Jag säger att det är ett ideologiskt ställningstagande, det finns inget som i princip säger att staten inte kan vara en bra ägare. Det andra är ju att man säljer av strategiska tillgångar som ger bra avkastning till statskassan." Kanske borde hr Odell ta och gå på en föreläsning på Handelshögskolan i Göteborg!
EU-kommissionen fortsätter att ställa sig på alkohollobbyns sida och föreslår att de kvoter som i dag finns på hur mycket alkoholdrycker man får föra över gränserna helt avskaffas. Men en mycket knapp majoritet i EU-parlamentet sade Nej, och enligt EU-parlamentets beslut ska de nu gällande kvoterna istället halveras. Men det slutliga beslutet ska fattas av EU:s finansministrar. Fast i sedvanlig ordning lär det verkliga slutliga beslutet fattas av EU-domstolen. Och att dom står alkohollobbyns sida vet vi sedan tidigare. Dom står nästan alltid på Marknadens sida när denna står i konflikt med hälsan eller människan.
Pernilla Lindh, som är svensk domare i EG-domstolen, säger det på det här viset: "Lagar, regler och fackliga avtal får inte stå i strid med kapitalets rätt till fri rörlighet." I svensk (och skandinavisk) tradition bestäms lagarna av folkvalda beslutsfattare. Handlar det om grundlagarna ska det dessutom hållas val innan ett andra beslut fattas. Detta för att inte tillfälliga majoriteter ska kunna ändra viktiga lagar. I valet har vi möjlighet att välja andra lagstiftare som tycker som oss. De lagar som sedan våra folkvalda på vårt uppdrag har beslutat om ska sedan följas av juristerna. Är vi missnöjda med de folkvalda kan vi i val utse andra som bestämmer bättre lagar. Men, på kontinenten (och inom EU och i t.ex. USA) råder en annan ordning. Här finns någon form av författningsdomstol. Jurister som på juridiska meriter (och enligt sin egen ideologi) tolkar lagar som dom tycker. Eller kanske ogiltigförklarar lagar eftersom dom inte tycker att lagen är rätt. Självklart är det så att de lagar som ska gälla i Sverige ska bestämmas av de ledamöter VI väljer i våra val. Lagarna ska inte bestämmas av någon annan. Är vi inte nöjda med lagarna ska vi ha möjlighet att välja andra som beslutar om de lagar VI vill ha.
Enligt rubrikerna ökar stödet för Euron i Sverige. Men, om man läser texten så ser vi att trots det finansiella läget och alla "tyckarna" som berättar hur bra det hade varit att vara skyddade av den stora Euron, så står fortfarande en majoritet av svenska folket fast vid den svenska kronan. 48% mot 44% är siffran i dag enligt en undersökning gjord av Synovate för DN. Svenska folket är så intelligenta att man inser att friheten att själva bestämma är värd en hel del. De EU-ekonomier som står utanför Euron har inte klarat den av slipsnissarna förorsakade kraschen sämre än Euroländerna - tvärtom!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar