fredag 10 december 2021

Rökare och folkvett

» Är Nya Zeeland ett föredöme?

Regelbundna läsare av Sven Tycker är nog ganska införstådda med att jag hyser väldigt negativa känslor för rökare. När det till exempel gäller nedskräpning så är jag övertygad om att rökare utmärker sig negativt. Medan det bland andra grupper (godisätare, läskdrickare osv) trots allt hör till undantagen att man bara slänger sin skit på marken så är detta det fullt normala beteendet bland de flesta rökare. När man rökt färdigt släpper man bara fimpen på marken. Det finns rökare med ansvar, men dom är i minoritet.

Vi har ett liknande bekymmer när det gäller att respektera rökförbud. Att inte visa hänsyn till andra, icke-rökare, när man tvunget ska bolma på sin cigarett. Hur många rökare kan ha missat det faktum att det enligt lag idag råder rökförbud på busshållplatser, järnvägsperronger osv? Men trots detta så blossas det på ganska fritt bland de som står och väntar på tåget eller bussen. Och när cigaretten är färdigrökt eller bussen eller tåget kommer så släpper man bara fimpen på marken.

Fimpa rökningen
En mycket stor andel av rökarna är ansvarslösa och hänsynslösa idioter! Kan det bero på att nikotinet angriper hjärnan?

Hur som helst så såg jag i tidningen att man i Nya Zeeland valt en ny strategi för att minska rökningen. Alla som är under 15 år förbjuds att köpa tobaksprodukter. Vissa källor uppger 14 år som gränsen. Det intressanta är att åldersgränsen ska höjas med ett år per år. De som idag är 14 år eller yngre kommer alltså aldrig att få rätt att köpa tobaksprodukter. Tanken bakom är gissningsvis att ungdomar ska stoppas från att börja röka och då inte heller röka som vuxna. Däremot inser man det svåra i att plötsligt förbjuda vuxna att röka.

Är det då en korrekt strategi? Uppriktigt sagt så är jag tveksam. Risken är att det kommer att skapa en form av rökning i protest. Dvs man börjar röka i ren protest. Jag vet inte! Vi kan dock konstatera att i Sverige minskar faktiskt rökningen. Detta beror väl dels på att det är allt färre platser som man får röka på. Och kanske också att allt fler inser det korkade med att börja röka.

Jag tror att den svenska strategin är bättre trots allt. Men, då gäller det till exempel att myndigheter osv pratar med varandra. Här i Skåne råder det nämligen oenighet om vem som ska sätta upp skyltarna om rökförbud. Trafikverket anser att det är Skånetrafiken som ska skylta i väntkurer osv på järnvägsstationerna, på stationsbyggnader osv. Samtidigt anser Skånetrafiken att det är Trafikverket som har ansvar för detta. Dom verkar inte prata med varandra så ingen sätter upp några skyltar.

Men man kan också förvänta sig att rökare visar folkvett!

Inga kommentarer: