lördag 11 december 2021

En invigning

» Av ny tågtrafik.

I dag var jag inbjuden att åka på ett invigningståg med en helt ny Pågatågslinje i Skåne. Från i morgon söndag, när en ny tidtabell inträder, så får vi som bor i Åstorp direkta Pågatåg en gång i timmen till Malmö via den nyöppnade Söderåsbanan. Åstorp - Billesholm - Kågeröd - Svalöv - Teckomatorp - Kävlinge - Furulund - Lomma - Malmö.

Det här är trafik som varit utlovad i kanske 20 år, men Trafikverket har hittat andra infrastrukturinvesteringar som har varit viktigare. Som motorvägar kring Stockholm..... Förra året invigdes Lommabanan mellan Kävlinge - Malmö. Annars är Söderåsbanan en del av den gamla Västkustbanan Oslo - Göteborg - Malmö. Så det är ju ingen ny bana. Den trafiken försvann dock när det byggdes genomgående spår i Helsingborg och ny Västkustbana via Landskrona. Godstrafiken har dock gått denna vägen hela tiden eftersom den inte kan gå igenom Helsingborg.

Så vi i Åstorp och de i Bjuvs och Svalövs kommun som nu får nya stationer med trafik till Malmö kan glädjas. Entimmestrafik är ett stort framsteg för oss. Tyvärr har man inte gjort ordning så att tågen kunde fortsatt sista biten Åstorp - Ängelholm. Det har väl funnits viktigare motorvägar att bygga och dessutom antagligen ointresse från Ängelholms kommun. Hur som helst var det en trevlig invigningsresa med tal och arrangemang på alla stationerna. Teckomatorp, Svalöv och Kågeröd ligger i Svalövs kommun och Billesholm ligger i Bjuvs kommun. Det ska påpekas att Bjuvs kommun har sedan tidigare trafik i Bjuv på Skånebanan mellan Helsingborg - Åstorp - Hässleholm. Åstorp har tidigare trafik i Åstorp och Kvidinge på samma bana. Svalövs kommun har haft trafik i Teckomatorp och Billeberga som ligger utefter den s.k. Rååbanan mellan Helsingborg - Malmö.

Skånska järnvägslinjer

Det skånska järnvägsnätet med persontrafik från imorgon

Fortsätt att satsa på kollektivtrafiken! Ännu mer!

Inga kommentarer: