onsdag 15 december 2021

Elpriset

» Tagga ner.

Elpriserna har stigit ganska rejält. Har ni hunnit märka det? Jag tror faktiskt inte att så många hunnit märka något än. För det första är det nog väldigt få som har ett elavtal som är räknat per timme. De flesta av oss har nog fasta avtal eller ett genomsnittsavtal per månad. När media lägger ut de stora rubrikerna med höga priser så handlar det om extrempriser under vissa speciella timmar. Det är de här udda extremsiffrorna som den idag mycket aktiva kärnkraftsmaffian blåser under som hot mot vårt välstånd.

Då gäller det att besinna sig. Faktum är att prisökningarna på el i Sverige ligger bland de lägsta i hela Europa. Finland och de Baltiska staterna har lägre prisökningar. Men för övrigt, allt från Norge till kärnkraftslandet Frankrike har kraftigare prisökningar än i Sverige. Fast faktum är att priserna på el har gått upp rejält även i Sverige. Bland annat smittar prisökningarna nere på kontinenten av sig på de svenska priserna eftersom Sverige är en stor exportör av el och kraftbolagen kan få bra betalt för el som exporteras till Europa. Svensk vattenkraft och vindkraft producerar billig elström och kan generera stora vinster till de svenska kraftbolagen när dom exporterar elen till Europa.

Elen i uttaget ska komma någonstans ifrån
Det brukar bli stora upprörda rubriker de få gånger som vi i Sverige sätter igång oljekraftverket i Karlshamn. Det skedde ju senast för några veckor sedan. Då efter en krisvädjan från Polen som inte hade tillräckligt med elström. Så Sverige satte igång reservkraften och exporterade till Polen.

Så en vädjan. Var försiktiga när kärnkraftsmaffian sätter igång. Det finns i Sverige inget förbud mot kärnkraft. Den folkomröstning som hölls är överkörd. Svenska kraftbolag får driva den kärnkraft som finns så länge dom anser den vara lönsam och säker. Man får till och med bygga ny kärnkraft i Sverige. Men, verkligheten är den att det lönar sig inte. Kärnkraft är dyr elström. Det tar lång tid att få den projekterad, byggd och färdig. Kraftbolagen vill helt enkelt inte bygga ny kärnkraft eftersom det är för dyrt och osäkert. Det är billigare och effektivare med sol, vind och vatten helt enkelt. Men, precis som med kärnkraft är ingen elkälla säker. Det blåser för lite, det är för lite vatten i älvarna och kärnkraften måste med jämna mellanrum stängas. För planerat underhåll och för akuta problem. Verkligheten är att vindkraft och kärnkraft producerar ungefär lika stor andel av tiden. Vattenkraften är i det avseendet överlägsen när det gäller driftsäkerhet.

Vad vi ska göra är att vidareutveckla olika metoder att spara på el som produceras men som inte behövs just då. Batterier, produktion av vätgas, pumpa upp vatten osv. Där har vi framtiden för att trygga energiförsörjningen dygnet runt och året runt. Vi ska så fort som möjligt bli av med kärnkraften som producerar ett avfall som är livsfarligt i 100.000 år, dvs längre än vad den mänskliga civilisationen finns kvar på vår planet.

Läs:
Skånes elpriser har lägst ökning i Skandinavien. - Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: