tisdag 21 december 2021

Kärnkraftsmaffian på språng

» Dom ger sig inte.

Ett antal artiklar och notiser i media aktualiserar det faktum att den svenska kärnkraftsmaffian verkligen är på språng just nu. I Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga läser jag en artikel om hur priset på elström stiger - och anledningar till detta. Tidningen kan verkligen inte beskrivas som fientlig till kärnkraft, snarast tvärtom. Men när jag läser om hur man motiverar prisökningen på elström så funderar jag lite över varför vissa skäl förekommer i debatten medan andra inte alls förekommer.

Verkligheten är den att ökade priser på elström är inget svenskt fenomen. Snarast har priserna gått upp ännu mer i de flesta andra länder i Europa än i Sverige. Jag såg för en tid sedan en sammanställning som visade att det bara var i Finland och Baltikum som priserna ökat mindre än i Sverige. Vad beror då ökningen i elpriserna på?

Ja, Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga påpekar att de svenska prisökningarna till stor del är importerade från Europa och beror på att Sverige är en stor exportör av elström och de svenska elproducenterna får bra betalt för elströmmen i Europa och det smittar av sig på priserna i Sverige.

Vad beror då dessa ökningar på? Ja, kärnkraftsmaffian är mycket ivriga med att påpeka att det faktum att det för tillfället blåser ovanligt lite gör att den mycket billiga vindkraften inte producerar tillräckligt mycket (både i Sverige och t.ex. Tyskland). Detta samtidigt som kylan ökar konsumtionen. Detta är alltså kärnkraftsmaffian mycket snabba med att berätta.

Man berättar mindre om det faktum att kraftigt ökade priser på gas har gjort att den tyska elproduktionen från gaskraftverk har blivit mycket dyrare. Mycket troligt är att Ryssland utövar påtryckningar på Europa att godkänna Nordstream 2 ledningen. När detta görs kan Ryssland leverera mycket mer och billigare gas. Men starka krafter i Västeuropa (med påtryckningar från USA) vill inte att främst Tyskland gör sig mer beroende av ryska leveranser utan istället ska köpa gas från USA.

Men, så läser jag i artikeln om ännu en anledning till ökade priser på elström i Europa. En anledning som man håller mycket tyst om. Tydligen har man i Frankrike just nu stora problem med elleveranserna från flera kärnkraftverk som krånglar. När det uppstår problem i kärnkraften så blir det stora nedgångar i eltillförseln eftersom det handlar om få mycket stora anläggningar. Men, det här har man inte sett ett knyst om tidigare!

Det land som är den största mottagaren av elström från Sverige är Finland. Elexporten till Finland är betydande, året runt. Finland är nämligen ett av få länder som satsat på kärnkraft. Nu ser jag att man i Finland är på gång att äntligen få igång den nya reaktorn i Olkiluoto. Denna, den tredje reaktorn på platsen, började byggas 2005, alltså för 16 år sedan. Ursprungligen skulle den varit i bruk 2009 men driftsstarten har kontinuerligt flyttats fram samtidigt som kostnaderna ökat. Senaste budet är att den i dagarna ska kunna starta upp så småningom för att i början av 2022 vara i full drift. Kanske fungerar det och Finland kan minska sin import av elström från Sverige. Kanske inte...

För övrigt läser jag att Moderaterna KU-anmält Statsminister Magdalena Andersson för att hon tycker annorlunda än Moderaterna om kärnkraften. Att göra en anmälan till Konstitutionsutskottet har blivit ett sätt att få publicitet och hoppas på att motståndaren ska få negativ publicitet. Men jag tycker uppriktigt sagt att det börjat bli lite tramsigt på senare tid.

Hur som helst kan vi enas om att vi tycker annorlunda om kärnkraft. Verkligheten är att den folkomröstning som hölls i Sverige en gång i tiden och som slutade med ett beslut om avveckling - med förnuft - har blivit överspelad. Det finns inget politiskt beslut om avveckling som gäller längre. Vill kraftbolagen driva kärnkraften vidare så är det upp till dom. Vill dom bygga nya kärnkraftverk så är det upp till dom. Problemet (för kärnkraftsmaffian alltså) är att elproduktion med kärnkraft är dyrt. Mycket dyrt! Det lönar sig helt enkelt inte med kärnkraft. Andra produktionsmetoder ger billigare elström. Kraftbolagen vill helt enkelt inte bygga kärnkraft. Det kostar för mycket och tar för lång tid. Men det är en verklighet som kärnkraftsmaffian inte vill se.

Samt ett avfall som är livsfarligt för levande varelser i 100.000 år.

Inga kommentarer: