tisdag 11 augusti 2020

Om ett av Mauds fiaskon

» Postmord

Bland de mer utskällda svenska företagen är väl Postnord en välkänd gäst. Denna märkliga skapelse från centerledaren Maud Olofssons katastrofperiod som Näringsminister. Vad som egentligen fick henne till att skapa denna märkliga sammanslagning av de svenska och danska Postverken har jag egentligen inte riktigt förstått. Det är uppenbart att Maud Olofssons märkliga katastrofnyliberalism är ett av de kanske dyraste politiska experiment som de svenska skattebetalarna drabbats av.

Postlåda
En övertro på avregleringens välsignelser kombinerat med storhetsvansinne kanske? I dag får Postnord upprörd kritik för att man vill göra prov med att bara dela ut posten varannan dag på en del orter. Postnord styrs av en postlag som kräver att man ska dela ut post varje dag. Detta samtidigt som postmängderna minskar och en konkurrent i form av Bring CityMail tillåts plocka russinen ur kakan utan att man ställer samma krav på dessa som man ställer på Postnord. CityMail (som förresten ägs av posten i Norge....) delar ut sin post var fjärde dag. När CityMail för en tid sedan gick från var tredje dag till var fjärde dag hörde och såg jag inte en knyst om detta i media. Jag märkte det när jag upptäckte att man inte kom den dag jag räknat med. Och på förfrågan bekräftade man att man gått från att dela ut var tredje dag till var fjärde dag.

Samtidigt tar CityMail inte emot dina och mina brev. Dessa vill man inte befatta sig med. Dom lönar sig inte. Nä, det handlar bara om massbrev i form av utskick från myndigheter och företag, prenumererade tidningar osv. Men eftersom dom bara delar ut sin post var fjärde arbetsdag, så den där tidningen som du och din kusin båda prenumererar på, den får ni inte samtidigt. Om det är du som har otur så fick kusinen sin tidning idag på tisdagen och har hunnit både läsa och slänga den innan du får din tidning så du kan läsa den på måndag nästa vecka.

Postnord är alltså däremot ålagda att ta emot all post som lämnas in och dela ut den dagen efter. Samtidigt är man ålagda att gå med vinst. Naturligtvis en omöjlig ekvation om ett annat företag kan plocka russinen ur kakan.

Antingen ska det vara fri konkurrens. Men då ska också konkurrenter som vill vara på marknaden (som CityMail) åläggas samma krav som vi lägger på Postnord. Dvs att man tar emot all post och sedan delar ut denna dagen efter. Jag misstänker att CityMail inte är lika intresserade av marknaden då.

Eller också konstaterar vi att en fungerande postdistribution är en del av en samhällelig infrastruktur som krävs för att samhället ska fungera. Och detta får Postverket i uppdrag att sköta. Att slå samman med verksamhet i ett annat land är en så korkad idé att nästan bara Maud Olofsson kunde komma på den.

Läs:
Postnord sviker tidningsläsarna i glesbygden. - Axel Andén i Svenska Dagbladet

Inga kommentarer: