söndag 30 augusti 2020

Internationella dagen för offren för påtvingade försvinnanden

» Snuskpellar

Svensken är en snuskpelle! Vi är alla snuskpellar. Vi skräpar ner vår värld. Vi lider av ett förpackningsvansinne som saknar motstycke.

Köper man något via nätet (på postorder som man sade förr i tiden) så får man ett stort paket som gör att man undrar om det har blivit något fel i beställningen. Tills man har öppnat paketet och kan konstatera att man fått levererat förpackningsmaterial så att det hade räckt till 10 paket. Produkten man köper är förpackat i plast, som sitter på en kartongbit, som ligger i en kartong som är inplastad i plast. Sedan ligger det plast och papper "till förbannelse" för att fylla kartongen som är gjord för en stor beställning.

Jag köpte för några dagar sedan ekologiska bananer på ICA. Det satt ett stort plastband runt hela bananklasen som berättade att bananerna var ekologiska! Vi köper dricka och mat "ute på stan" och får engångsförpackningar till förbannelse. Förpackningar som en alldeles för stor andel av oss inte har vett att ens slänga i en papperskorg.

Vi har en närmiljö som ibland ser ut som en avfallsanläggning eftersom alldeles för många inte har tillräckligt vett i skallen för att inte bara släppa sin skit på marken. Läs t.ex. den här artikeln från Helsingborgs Dagblad om all skit som dagligen fått städas bort från de centralt belägna badplatserna. Allt från cigarettfimpar i sanden till en hel container fylld med kvarlämnade solstolar. Vad har folk i huvudet?

Svinaktiga rökare
Enligt en mätning som "Håll Sverige Rent" gjort så slängs det ungefär 60 ton skräp i veckan på gator, torg, parker osv. Vi är svinigare än grisen. Som ju faktiskt är ett riktigt renligt djur. Men det är verkligen inte vi. Det allra vanligaste skräpet är cigarettfimpar. Där filtret innehåller plast som i form av mikroplaster spolas ner i avloppet när regnet kommer. Jag har sagt det flera gånger förut, men jag är övertygad om att nikotin har en avtrubbande effekt på hjärnan. Rökare blir helt enkelt korkade! Det finns ingen grupp som så konsekvent slänger sitt avfall (fimpar) på marken som rökare. Det flesta chokladätare, glassätare, läskdrickare, öldrickare, kaffedrickare osv slänger sitt avfall i en papperskorg. Även om allt för många inte gör detta. Men med rökare är det tvärtom. Det är en minoritet som inte bara släpper fimpen på marken eller sprätter bort den med pekfingret. Är askkoppen mer än en meter bort så är det bara att släppa fimpen på marken. Ni är svin era jävla rökare!

Det behövs krafttag mot nedskräpning och förpackningsvansinne. Och då måste ALLA tillgängliga åtgärder göras. Även om just varje enskild åtgärd inte är avgörande. Så måste alla olika små åtgärder göras. Tillsammans blir det effekt. Vi kan inte tänka att det inte har någon betydelse vad just jag gör. Det finns ju så många andra. Vi måste alla vidta åtgärder. Vi måste ALLA göra vad vi kan. På ALLA områden.

När intresseorganisationer och lobbyister protesterar mot enskilda åtgärder bara för att just den åtgärden inte är avgörande handlar det bara en ren och skär dumhet och okunskap. Det måste kosta att skräpa ner! När därför t.ex. moderatpolitiker protesterar mot skatter på engångsartiklar handlar det bara en rena dumheter och att man inte insett problemets allvar. Även moderater borde inse att även små åtgärder har betydelse, när man slår samman alla små åtgärder så blir det en stor åtgärd. - "Av många bäckar små blir en stor å". Har du hört om det Anna Jähnke?

Läs:
Skräpet på Helsingborgs stränder en ”extrem situation”. - Helsingborgs Dagblad
Svenskarna slänger 60 ton skräp omkring sig i veckan. - Sveriges Radio
En extra skatt på take away betyder inte mycket för att minska plasten. - Anna Jähnke (M) i Sydsvenskan

Inga kommentarer: