måndag 17 augusti 2020

Hotet från Höger

» 25 år sedan

I dag är det exakt 25 år sedan 14-åriga John Hron torterades till döds av fyra nazister innan han slängdes i Ingetorpssjön utanför Kungälv. Bara ett av en lång rad av mord och terrorattacker från nazister, högerextremister och andra former av rasister. Uppräkningen kan göras lång.

Lokalt här i Nordvästskåne har vi mordet på den 18-åriga asylsökande Gerard Gbeyo från Elfenbenskusten som mördades kort efter, den 9 september i Klippan, av ett par lokala unga nazister innan han slängdes i ett buskage.

Vi har haft Lasermannen John Ausonius och Peter Mangs som gick omkring och sköt invandrare bara för att dom var invandrare. Vi har Anton Lundin Pettersson som attackerade en skola i Trollhättan och mördade tre personer för att dom var invandrare. Vi har haft NMR-inspirerade attacker mot flyktingboenden. Uppräkningen kan göras lång.

2019 konstaterade SÄPO i sin årsbok att det är just våldshotet från högerextremismen som är det stora hotet mot vår säkerhet. Det är nazismen, rasismen, högerextremismen, främlingshatet som är det stora hotet mot vår säkerhet.

Och samtidigt är alltså Moderaterna och Kristdemokraterna på väg att släppa in rasismens och främlingshatets stora företrädare genom Sverigedumokraterna i värmen, ett parti med sina rötter i just Nazismen. Rötter som vi ständigt blir påminda om fortfarande är livskraftiga. Det är en skam!

John Hron skulle fyllt 39 år i år.

Om oss svenskar


Läs:
Sluta tala tyst om inhemsk terrorism. - Lotta Ilona Häyrynen i Aftonbladet
Här sprids högerextrema inlägg av politiker i Lund. - Om SD-politikern Christoffer Brinkåker i Expressen

Inga kommentarer: