söndag 3 augusti 2014

Vi ska skämmas

Bild skapad av Jörgen Carlberg
» Jag skäms: Återigen möts vi av rubriker om hur det antisemitiska trynet sticker upp. Detta fula tryne har två ansikten. Dels en traditionell antisemitisk "tradition" inom högerextremismen. Nazister och Fascister som alltid ogillat olika och där antisemitismen är inpyrd i hela ideologin. Det var denna antisemitismen som gav upphov till Förintelsen i Tyskland under Nazitiden då judar, romer och andra som inte passade in systematiskt avrättades. Men den var inte ny och den var inte begränsad. Den fanns på många håll, och finns tyvärr fortfarande kvar på många håll. Denna grupp är inte stor i dag, men den finns där och vägrar försvinna. Men antisemitismen har ett annat nyare ansikte. Där grupper och individer inte kan skilja på kritik av den Israeliska politiken och Judar som grupp. Det är en skam, och gör att jag skäms, när människor inte kan skilja på vad vissa personer gör utan gör hela grupper kollektivt ansvariga. Det är inte judar som grupp som är ansvariga för den Israeliska ockupationspolitiken. Det är inte judar som grupp som är ansvariga för den apartheidliknande politik som förs av staten Israel gentemot sina palestinska grannar. Det är inte judar som grupp som är ansvariga för den Israeliska militärens mördande i Gaza. Det är alltså helt rätt att demonstrera utanför Israeliska ambassader mot den israeliska politiken. Det är INTE rätt att demonstrera utanför en judisk synagoga med anledning av den israeliska politiken. Många av de judar som besöker synagogan är med stor sannolikhet motståndare till den Israeliska politiken. Judar som grupp är INTE ansvariga för staten Israels politik. Lika lite som Muslimer som grupp är ansvariga för vad extrema islamister gör. Något som Jimmie Åkesson och hans Sverigedemokraterna inte vill begripa. Jag skäms!

Romernas flagga
» Dagens vidriga jubileum: Natten mellan 2-3 augusti 1944 gasades i det nazistiska koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau 3.000 romer ihjäl. Det är alltså 70 år sedan denna vidriga händelse. Minnesceremonier har hållits i bland annat Stockholm och Malmö. Och i Auschwitz-Birkenau, där bland att FI:s EU-parlamentariker Soraya Post deltog. Mänskligheten har mycket att skämmas över.

» Kampen mellan företagare och arbetstagare: Jag såg en insändare i dagens Helsingborgs Dagblad som fick mig att fundera. Det var en företagare som var kritisk till Fackets kritik av tillfälliga anställningar, Allmän visstid. Facket vägrar se det ur arbetsgivarens ögon, att man bara behöver personal ibland, skriver hon. Fast hon gjorde själv samma misstag. Inte en enda mening med försök att se det ur arbetstagarens synvinkel. Att hen kanske vill ha mat på bordet hela året, kanske vill betala hyran alla 12 månaderna. Inget svar på frågan hur den anställde ska finansiera sitt liv de perioder då hon inte vill anställa. Och med Högeralliansens Arbetslinje, som ju utgår ifrån att arbetslösa helt enkelt bara är arbetsslöa, så blir det inte enklare. Och för att hålla oss inom samma ämne så berättade Helsingborgs Dagblad för någon dag sedan om situationen på Øresundstågen som ju körs av det franska företaget Veolia. Det är inte så länge sedan som personalen gick ut i strejk för att få bättre villkor. En strejk som Facket efter att det skrivits ett avtal bedömdes som en framgång. Nu tvivlar man! Veolia säger upp anställda, och vill istället anställa en del som timanställda. Anledningen till uppsägningen är "arbetsbrist". Samtidigt tvingas man ställa in tåg pga personalbrist. Andra tåg körs utan personal på tågen. Man har helt enkelt inte tillräckligt med personal anställda - samtidigt som man vill säga upp personal pga arbetsbrist. Och det är inte bara Veolia och Øresundstågen som har liknande problem. De andra lokaltågen i Skåne, Pågatågen, körs av det tyska bolaget Arriva. Och dom tvingas också ställa in tåg pga personalbrist. Min hustru har blivit stående på stationen på väg hem från jobbet och fått vänta på nästa tåg eftersom det tåg hon skulle åkt med ställts in - pga personalbrist. Det handlar alltså om bolag som uppenbarligen lämnat anbud så låga att pengarna inte räcker för att utföra uppdraget. Upphandlingsraseriet skapar stora problem. Och på tal om privatiseringsraseriet och upphandlingssystemet så berättar HD i dagarnas också om situationen hos det privata Attendo som sköter delar av Omsorgen i Helsingborg. Det handlar om personal som ger upp, säger upp sig, blir sjukskrivna eftersom man inte hinner sköta sitt jobb på ett tillfredsställande sätt. Attendo har helt enkelt inte tillräckligt med personal. Anbudets summa räcker väl helt enkelt inte. Men personalen skräms till tystnad av arbetsgivaren: - "Går ni till tidningarna blir ni svartlistade i hela vårdbranschen" hotas man med. Vilket gör att alla vittnesmålen är anonyma. Privatiseringsraseriet har nått världs ände. Och kampen mellan Facket och Arbetsgivaren är fortsatt lika aktuell.

Försenat tåg

Tåg försenat 615 minuter!

» Dagens bedragare del 6: Ur morgonens mejlskörd har jag valt ut denna kortfattade "påminnelse". Det är ju tråkigt att en Ohlsson har gått och dött, men det gör det lite var som helst hela tiden. Och jag har en känsla av att den här advokaten har ett intensivt jobb framför sig om nu alla Ohlsson hade hört av sig. Förhoppningsvis är det ingen Ohlsson alls som hör av sig. Dessutom har jag en känsla att mejlet har gått ut till folk med en massa andra efternamn också. Så här skriver han i varje fall.

My name is Lewis Baach, Attorney at law. Sequel to your non response to my previous email, I am re-sending this to you again thus; A deceased client of mine, that shares the same last name as yours, who died as the result of a heart-related condition on January 28th 2009. I have contacted you to assist in distributing the money left behind by my client which is lodged in the bank.

Regards,
Lewis Baach

Vi får alltså hoppas att ingen går på bluffen utan att allt arbete är förgäves för dessa bedragare.

Inga kommentarer: