torsdag 21 augusti 2014

Girighet hos bankerna

Giriga banker
» Våra giriga banker: Mediekompaniet och Yougov gör regelbundet en undersökning kallad "MK Rapporten" där de som svarat på enkäten fått lämna sina synpunkter på vilka banker man ser som mest "giriga", mest "trygga" och mest "tillgängliga". Och det är onekligen spännande läsning. Om jag säger att Andreas Winther på GE Money Bank kommenterar det hela så här: - "Tycker att jämförelsen haltar" så kan ni kanske gissa vem som vinner eller förlorar - hur vi nu ska kalla det. I undersökningen gör man skillnad på "Storstad" och "Landsbygd". Och uppenbart är att svenskarna på landsorten tycker rent allmänt att bankerna är girigare än vad storstadsbor tycker. Eller ska vi tolka det som att storstadsborna är så vana vid girighet? Däremot skiljer det inte på samma sätt när det gäller tryggheten och tillgängligheten. 42-51% av svenskarna tycker att GE Money Bank är girigast. Sedan följer Nordea, Swedbank, Danske Bank, SEB, Skandiabanken, Handelsbanken, Ikanobanken, Länsförsäkringar Bank och på en hedrande sista plats ICA Bank. Vilken bank tycker vi då är tryggast? Här vinner Handelsbanken före Swedbank, Länsförsäkringar Bank, SEB, Nordea, ICA, Ikano, Skandiabanken, Danske Bank och på en mindre hedrande sista plats GE Money Bank. Men 3-4% av svenskar upplever faktiskt GE Money Bank som tryggast! Och det är ju onekligen förvånande höga siffror för mig! Den tredje frågan avsåg vilken bank vi upplevde som mest tillgänglig. Här Vinner Ica före Swedbank, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordea, Ikano Banken, Skandiabanken, SEB, Danske Bank och på ännu en mindre hedrande sista plats GE Money Bank. Intressant att notera är att ICA Bank klår våra fyra storbanker med hästlängder. Och ännu mer uppseendeväckande, "statliga" banken Nordea upplever svenskarna som den mest giriga av alla banker med undantag för GE Money Bank. Nordea kommer sist av de fyra storbankerna i alla tre jämförelserna med undantag för att man faktiskt lyckas klå SEB när det gäller tillgängligheten. Det är en SKAM!

» Spelmissbruk: I tidningen Dagens Media läser jag en artikel som handlar om den kraftigt ökade satsningen på marknadsföring av spelbolagen i landet. Och Dagens Media ser naturligtvis detta som direkt positivt. Vilket ju är något man kan fundera över. Själv blir jag något oroad av all spelreklam som vi överöses med på nätet, i TV osv. Det är uppenbart att det är mycket pengar att tjäna på att sparka ner människor i ekonomiska problem pga spelmissbruk. Jag vill inte hävda att spelandet är skadligt för alla. För mig får ni gärna lämna in några stryktipsrader, satsa några tior på V65 eller köpa en penninglott eller vad det nu handlar om. Men allra helst Internet har skapat en marknad för oseriösa spelbolag som inte tar någon som helst hänsyn. Och ökande marknadsföringsinsatser visar på att det är många slantar att tjäna. På bara ett år har t.ex. Bet365 ökat sina reklamköp med 252%, Betsson med 175% och även Svenska Spel med 56%. ATG + Svenska Spel har på ett år, från 2013 - 2014, ökat sina reklamkostnader från 274 miljoner kronor till 365 miljoner kronor. Utländska spelbolag har ökat från 786 miljoner til 1,282 miljarder kronor. Det är många slantar som vi överöses med för att få oss att tro att lyckan ligger bara några timmar framför oss. Men den enda som blir lycklig är ägaren till spelbolaget. Intressant är att på frågan: - "Om du i dag skulle satsa pengar på sportsbetting online, vilket företag skulle du vända dig till i första hand?" så vinner Svenska Spel - överlägset! Och det är med uppåtgående siffror. De utländska helt kommersiella bolagen ligger långt efter och har i allmänhet sjunkande siffror. Kanske ett litet friskhetstecken. "Minskat TV-tittande" upplevs som ett stort problem. Vi kan inte översköljas med reklam på samma sätt?

Nej till kärnkraft
» Apropå den eniga Högeralliansen: Jag såg att en genomgång av vad de Centerpartistiska riksdagskandidaterna tycker om kärnkraftens framtid så överensstämmer denna inte med vad Annie Lööf redan har gått med på. Dvs ska dagens kärnkraftsaggregat få lov att ersättas med nya moderna aggregat. Det gamla motståndarpartiet till kärnkraften, Centerpartiet, har ju under Annie Lööfs ledning gjort en hel del saltomortaler. Allt för att rädda enigheten inom Högeralliansen (läses som att lyda Moderaterna). Men detta ställer uppenbarligen inte partiet riktigt upp på. Nu är frågan aktuell igen. Och än så länge är man inom Högeralliansen inte eniga om hur man ska ställa sig till önskan om att få starta upp en forskningsreaktor för nästa generation av atomreaktorer. Och eftersom Moderaterna ännu inte satt ner foten och bestämt sig finns det ju rättighet bland röstboskapen att ha olika åsikt. Folkpartiet säger Ja till allt och Annie Lööf försöker än så länge att följa partiets traditionella linje. Hur länge det nu varar?

Inga kommentarer: