tisdag 5 augusti 2014

Banker, Folkpartiet och MMA

Girigheten har ett ansikte - Bankerna
» Fifflande banker: Att jag inte gillar våra giriga banker speciellt mycket är det väl ingen som har missat. I varje fall inte de som läst Sven Tycker en tid. Det här är en verksamhet som ibland tillåts göra nästan vad som helst. Vi är beroende av dom. Men samtidigt vågar vi egentligen inte på allvar kritisera dom. Men det händer att dom går lite för långt. Jag har samlat lite bankskandaler under de senaste veckorna. Förra året fick jätten JP Morgan betala 13 miljarder dollar i "skadestånd" till amerikanska staten för att man fifflat med bostadslån. Och nu är det dags för en annan amerikansk jätte, Bank of America att få göra samma sak. Och ännu en annan bankjätte i USA, Citigroup, fick punga ut med i stort sett ett kvartals vinst i ersättning för sitt fiffel med bostadslån. Och den Schweiziska bankjätten Crédit Suisses ska punga ut med 1,6 miljarder schweizerfranc till den amerikanska staten för att man hjälpt amerikaner med att smita från skatten i USA. Resultatet blev att Crédit Suisses gjorde brakförlust istället för jättevinst. Och banken är inte ensamma om att ha avslöjats med att ha hjälpt skattefifflare med att smita från skatten. I Portugal har Banco Espirito Santo problem pga usla affärer. Banken räddas av Portugals Centralbank med ett stödprogram på motsvarande 45 miljarder kronor. - "Aktieägare, underordnade obligationsinnehavare liksom styrelseledamöter och tidigare styrelseledamöter direkt inblandade i de senaste händelserna kommer att avkrävas ansvar för de förluster som uppstått i en bankverksamhet som de misslyckades med att bevaka" säger Portugals finansdepartement. Och i Indien har ordföranden för Syndicate banks, Sudhir Kumar, häktats för grovt mutbrott. Fast även svenska banker har ibland problem med omdömet, men inte problem med tillgång på slantar. Undrar hur rubrikerna hade sett ut om Försäkringskassan eller Migrationsverket hade invigt nya lokaler med partaj och inbjudna artister som Petra Marklund, Oskar Linnros, Ace Wilder och Timbuktu? Och varit så högljudda att grannarna ringde polisen. Men det var vad som hände när Swedbank invigde nya lokaler. Det fattas inte slantar - våra slantar! Och den här listan är inte komplett.

Folkpartiet
» Bra Folkpartiet: Det känns lite ovant att skriva så på Sven Tycker. Det är väl inte så ofta som man får anledning till detta. Men nu har Jan Björklund gjort ett utspel om utökning av den s.k. pappamånaden. Folkpartiet går nu helt enkelt ut med ett krav på en tredje pappamånad. Dvs att 90 av de 390 dagarna med Föräldrapenning som betalas ut enligt sjukpenningnivån ska reserveras till den av föräldrarna som tar ut minst andel av dagarna. Och det är ett alldeles utmärkt förslag. Målet borde egentligen vara att 1/3-del av dagarna reserveras till mamman, 1/3-del av dagarna reserveras till pappan och att den tredje 1/3-delen är valfria att fördela till den förälder som det är lämpligast för. Fast med tanke på den där tårtan om den eniga Högeralliansen och den Rödgröna oppositionen som man inte vet vad dom är eniga om så ska vi konstatera att det här är en fråga där man är totalt oeniga inom Högeralliansen. Inom Högeralliansen finns krav på allt från att helt avskaffa de reserverade "pappadagarna" till en ytterligare utökning. Röstar du på Högeralliansen vet du alltså inte vad du får. En annan fråga där man är totalt oeniga inom Högeralliansen är skatterna. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har gjort klart att det inte finns utrymme för några skattesänkningar. I dag gick Annie Lööf ut och krävde just sänkta skatter. Den där tårtreklamen från Högeralliansen är inte bara irriterande och dålig - den är dessutom en ren lögn.

» MMA är inte sport: Så får vi åter läsa lite om MMA / UFC i Aftonbladets Sportbladet. Och återigen gör man allt från detta kommersiella våldsspektakel för att visa att det inte är något seriöst. Nu läser jag att när de båda slagskämparna Jon Jones och Daniel Cormier träffats inför "matchen" om UFC-titeln för att traditionsenligt förolämpa varandra så utbröt slagsmål. Allmänna förolämpningar och sedan vilt slagsmål. Jag tycker det är en skam att Aftonbladet (och en del andra tidningar) behandlar detta spektakel under rubriken "Sport". Det är inte sport. Vad det är vet jag inte, men det är inget seriöst i varje fall.

» Dagens bedragare del 8: Jag fick problem när jag skulle välja ut dagens bedragare. Först har jag fått fyra mejl som berättar att mitt Swedbank kreditkort har spärrats. Men eftersom jag inte har något Swedbank-kort och dessutom citerade detta mejl redan den 2 augusti, så tror jag att jag glömmer dessa och låter dom gå till Skräpposten direkt. Jag har nämligen dessutom under dagen fått mejl från Telia om att kontot har begränsats eftersom jag betalt en faktura två gånger. Fast jag kan inte riktigt förstå varför dom ska begränsa min tillgång till kontot när jag betalt för mycket? Är dom dumma eller? Så istället valde jag detta upplyftande mejl:

---------------------------------------------------
Skatteåterbäring för år 2013
Skattebetalare id: 388jwra93 ( sven@swl.nu )
---------------------------------------------------

Efter de senaste årliga beräkningarna av din skattemässiga verksamhet har vi bestämt oss för att du är berättigad att erhålla en skatteåterbäring på:

6770,00 SEK

Var vänlig och skicka in begäran om skatteåterbäring.
Det kommer att ta oss 3-4 dagar att bearbeta den.

Klicka här för att få åtkomst till formuläret för din skatteåterbäring.

Följ länken och fyll i formuläret och skicka in det innan den 07 08 2014 för att vara säker på att din återbäring kommer att bearbetas så snart som möjligt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Svara inte på det här meddelandet.
Kontakta oss inte direkt då detta ärende i huvudsak behandlas av online-systemet.

Upphovsrätt © 2014 Skatteverket Sverige. Alla rättigheter förbehålles.

För detta är ju riktigt positiva nyheter. Eftersom jag trodde att jag hade en restskatt på drygt 18.000 som jag precis gjort en fyllnadsinbetalning på så blir jag ju riktigt lyckligt över att istället få nästan 7.000 tillbaka istället. Undrar om jag får mina 18.000 tillbaka också? Fast jag tror jag skiter i det. Jag blir lite misstänksam när man skriver datum i det formatet. Det gör inte Skatteverket! Bluffmakare igen som sagt.

Inga kommentarer: