onsdag 20 augusti 2014

Media och Slantar

Helsingborgs Dagblad
» Helsingborgs Dagblad som lokalupplaga: Det är turbulent i den skånska pressen. Tidningen Norra Skåne i Hässleholm har ju under en tid gjort upprepade rejäla tramp i klaveren. Chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk konstaterade att det var säkrast att hålla sig god vän med lokalpolitikerna istället för journalisten Berit Önell som inte gick i ledbanden utan omplacerades och är väl numera helt avpolletterad. När de lokala Allianspolitikerna inte gillade pressbevakningen så hamnar ju en tidning i ett bekymmer. Ska politikerna bestämma dagordningen eller journalistiken? Norra Skåne valde att låta lokalpolitikerna vara uppdragsgivare, inte läsarna. Frågan är vart vi är på väg här i Nordväst. Nyligen stod det klart att Sydsvenskan i Malmö köpte Helsingborgs Dagblad (Med Nordvästra Skånes Tidningar i Ängelholm och Landskrona Posten). Formellt säger man att tidningarna går ihop. Nu börjar det så smått klarna hur det hela ska gå till. Bland annat tar ledarredaktionen i Malmö under Heidi Avellan över och HD ska inte längre kallas "Oavhängig" utan ska kallas "Oberoende liberal" precis som Sydsvenskan. Eller "Beroende liberal" som HD:s kulturskribent Gunnar Bergdahl kallar det i dagens HD. Även Kulturredaktionerna ska slås ihop så att man från Folkpartistiska Sydsvenskan får kontroll över de ibland radikalt spretande Gunnar Bergdahl, Sören Sommelius osv. Totalt försvinner 200 tjänster på de båda tidningarna när det ska sparas och samordnas, det är en tredjedel av personalen. Det hela låter illavarslande. Jag upplever HD som ganska frisk medan Sydsvenskan av mig upplevs som tråkig. Och ska HD / NST / LP förvandlas till en lokalupplaga av Sydsvenskan så finns det ju viss risk för att man tvingas tacka Nej Tack. Läs vad Dagens Media och Resumé skriver.

» Pengarna styr: Det visar sig att Moderaterna hittat 23 nya miljoner att spendera på årets valkampanj. Sedan vi nyligen, trots Moderaternas passiva motstånd, fick nya lagregler om offentliggörande av partiernas finansiering så hade Moderaterna plötsligt dåligt med slantar att spendera. Men, som sagt, nu har man hittat 23 miljoner. Fast Aftonbladets Anders Lindberg litar inte riktigt på var pengarna kommer från. Å andra sidan så behöver inte Moderaterna och de andra Högerallianspartierna så mycket pengar. Det finns andra som bedriver kampanjer åt dom. Just nu slänger t.ex. de svenska krog- och restaurangföretagen via sin branschorganisation Visita (under ledning av Maud Olofsson...) ut många sköna miljoner på kampanjen Dubbelstöten för att få behålla de skattesubventioner som krog- och restaurangnäringen har fått genom sänkt krogmoms och sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar. Dom bidragen betyder mycket för näringens vinster, så det är väl värt alla miljonerna att få behålla dom. Fast alla miljarder som subventionerna har kostat har kanske inte betytt så mycket för nya jobb. Beräkningarna om hur utfallet varit spretar lite. Men lite förenklat verkar varje nytt jobb ha kostat oss andra skattebetalare någon miljon. Det kan mycket väl vara värt 1 miljon att en arbetslös ungdom får en vettig försörjning. Men om vi nu ska subventionera jobben med dyra slantar så tycker jag trots allt att det är bättre att man då jobbar inom t.ex. vård, skola, omsorg, kommun osv än att det blir lite mer jobb på krogen. Men som sagt, det är alltid bra att veta vilket knä olika partier sitter. För det är många organisationer som vill påverka oss. Företagare, Fackliga, Miljö för att bara nämna några. Det är inte fel, men det ska ske öppet och ärligt.

Jonas Sjöstedt- poppis som granne
» Favoritgranne: I lördags berättade jag om en av våra reklamfinansierade villablad som undersökt vem av partiledarna vi helst ville ha som granne. Uppenbarligen bland just villaägare. Nu läser jag i Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra om samma undersökning, tydligen bland hyresgäster istället. Detta eftersom resultatet inte är riktigt detsamma. Det är Skop som gjort undersökningen på Hem & Hyras uppdrag. Och något förenklat så kan vi säga att det finns 3 divisioner. I överlägsen topp hittar vi Stefan Löfven som hela 35% av de svenska hyresgästerna föredrar som granne. I Division två hittar vi tre politiker, Fredrik Reinfeldt med 16%, Gustav Fridolin med 15% och Jonas Sjöstedt med 14%. Och sedan har vi en lägstadivision också med Jimmie Åkesson 6%, Annie Lööf 5%, Göran Hägglund 4%, Åsa Romson 3% och i den absoluta botten Jan Björklund med 2%. Vi kan konstatera att Stefan Löfven gärna ställt upp på en kommenterande intervju medan Jan Björklund genom sin pressekreterare har avböjt att kommentera fiaskot. Den stora framgången måste vara för Jonas Sjöstedt som ligger långt över sitt partis siffror medan Stefan Löfven och Gustav Fridolin bara ligger lite över. Fredrik Reinfeldt ligger en bit under Moderaternas siffror, men hans favoritgrannar bor väl i villaghettona i Danderyd, Djursholm, Vellinge osv. Och vem folkpartiklarna vill ha som granne vet jag inte. Men inte partiledaren i varje fall tydligen. Intressant i undersökningarna är Jonas Sjöstedts goda siffror både bland hyresgäster och villaägare. Och Jan Björklunds fiasko både bland villaägare och hyresgäster. Heja Jonas!

» Bedragare del 12: Det här mejlet som dök upp för någon dag sedan är så komiskt att jag inte kan låta bli att citera. Finns det verkligen någon som går på "Google översättningar", påhittade namn och allt. Läs och skratta:

Åtkomst till ditt konto är begränsat till följande nästa
Telia [sevrice@sevrice.com]
Skickat: den 19 augusti 2014 14:36
Till: sven@swl.nu

Hej

Åtkomst till ditt konto är begränsat till följande nästa

Vi märkte att du har betalat din faktura två gånger
För att bekräfta din återbetalning

Logga in nu »

Tack för ditt förtroende,

Teamet Telia

Man kan ställa sig en del frågor. "begränsat till följande nästa", vad betyder det? Epostadressen: "sevrice@sevrice.com"? Snälla låt mig slippa skiten någon gång!

1 kommentar:

Karin sa...

Förmodligen kommer det från samma översättningsmästare som döpte om världens då mest använda e-postprogram till "Utsikten Express":-)