Jag ser i Bladet att vår prinsessa Madeleine inte mår så bra. Och jag har full förståelse för att det inte är uppåt efter att ett mångårigt förhållande tagit slut. Man kan bli riktigt ordentligt deppig och i vissa fall rent destruktiv. Men, jag läser att detta resulterat i att hon ställt in alla officiella engagemang under resten av månaden. - "Madeleine mår inte bra" säger Nina Eldh som är informationschef på Hovet. Dvs i praktiken har hon sjukskrivit sig från sitt jobb som prinsessa i tre veckor framåt. Men, jag tvivlar på att Försäkringskassan godkänner "mår inte bra efter brustet förhållande" som sjukskrivningsdiagnos! Maddes jobb är att visa upp sig. Om hon inte sköter sitt jobb pga sitt hälsotillstånd är hon i praktiken sjukskriven. Den anledningen hade inte godkänts av Försäkringskassan. Men, vi vet att vi inte är lika inför lagen!
Om ni inte har missat det, så har det varit val i går i Storbritannien. Ett val som väl egentligen är en missräkning för alla tre stora partier. David Camerons Konservativa parti hade nog hoppats på egen majoritet, nu verkar det bara bli 36,1% (+3,8) och 306 av 650 platser i Parlamentet. Gordon Browns Labour hade nog hoppats på att inte förlora för mycket, men nu blev det bara 29% (-6,2) och 258 platser. Nick Cleggs Liberaldemokraterna hade hoppats på stora framgångar. Men det blev 23% (+1,0) vilket gav 57 platser, men det är faktiskt 5 mindre än tidigare. Troligast är att det blir en koalition mellan Konservativa och Liberaldemokrater som gör ett försök. En rejäl granskning av resultatet visar att det brittiska parlamentet får totalt 11 partier i Parlamentet. Det gammalmodiga systemet med enmansvalkretsar (där vinnaren tar allt) innebär dock att de partier som är störst av de mindre, UK Independence Party (som får 3,1%) och British National Party (med 1,9%) inte får några platser alls. Det första är ett EU-kritiskt parti som förespråkar att britterna ska lämna EU. Och BNP är ju extremhögern. Däremot är det ett antal regionala partier i Parlamentet. Från Nordirland hittar vi Democratic Unionist Party (8 platser), Sinn Fein (5 platser), Social Democratic & Labour Party (3 platser) och Alliance Party (med 1 plats). I Skottland hittar vi Scottish National Party (med 6 platser) och i Wales har vi Plaid Cymru (3 platser). Dessutom har Green Party fått en första plats i det brittiska parlamentet. Vidare finns det någon som BBC redovisar som "Others" som fått en plats. Om ni inte får detta till 650 platser så beror det på att fortfarande klockan åtta på kvällen dagen efter finns en valkrets som inte är redovisad.
Den grekiska ekonomin är ju verkligen högst upp på dagordningen. Och vi serveras den ena mer hårresande historien från Grekland efter den andra ännu mer hårresande berättelsen. Och det är riktigt att den grekiska ekonomin är den sämsta inom Eurozonen, men faktum är att det inte är så mycket bättre på många andra håll inom Euroländerna. Det finns t.ex. två ekonomiska krav på länderna inom Euroområdet. Statsskulden får vara högst 60% av BNP. Och, budgetunderskottet får vara högst 3% av BNP. Faktum är att det bara är fyra av de 16 länderna som uppfyller kravet på statsskulden (Finland, Slovenien, Slovakien och Luxemburg). Kravet på budgetunderskott är det inte ett enda Euroland som uppfyller. Tacka f-n för att det är på väg att gå åt helsefyr.
Och på tal om den grekiska krisen så är det mycket som tyder på att de akuta problemen för den grekiska ekonomin beror på en gemensam och samordnad attack från amerikanska hedgefonder. En hedgefond är en fond som säljer aktier, valutor eller statspapper osv utan att äga några. Man spekulerar helt enkelt i att man ska kunna köpa dom lite senare när dom måste levereras, men då till ett lägre pris än när man sålde dom. Dvs vad som i det verkliga livet går under beteckningen bedrägeri. Du säljer en Volvo V60 till grannen fast du inte äger någon sådan. Men hoppas att du ska kunna köpa en innan grannen kräver in sitt köp. En verksamhet som inte bidrar med något positivt för någon - mer än möjligen hedgefondens ägare.
Och på tal om Euron så har Fredrik Reinfeldt i dag gjort klart att det inte blir någon ny folkomröstning om Euron under kommande valperiod. Där fick Jan "eurotalibanen" Björklund och Folkpartiet en rejäl känga. Jag förstår faktiskt inte hur folkpartiklarna resonerar som argumenterar för en ny folkomröstning så snabbt som möjligt. Som det ser ut så skulle det ju bli ett Nej igen och sedan lär ju frågan vara begravd en bra tid. Nu är Fredrik Reinfeldt mer praktiskt och en större realist - det är bättre att vänta och hoppas på en bättre opinion.
Det verkar inte bli någon trevlig upplevelse med morgondagens Springtimelopp. Det som utlovats har i princip varit regn, blåst och kyla. Och det är INTE det roligaste som finns att springa en mil i! Nu har jag vissa förhoppningar att regnet har hunnit dra förbi till 15.32 när starten går för mig. Och även att den värsta blåsten är över. Temperaturen gör inte så mycket. Hur som helst, håll tummarna klockan 15.32 och en tid framåt för startnummer 117.
Jag ser att ICA nu äntligen ska förse sina affärer med chipläsare istället för dagens kortläsare som bara godtar magnetremsan. Det är egentligen USELT av landets största affärskedja att inte ha löst detta tidigare. Till jul lovar man det...
Slutligen noterar jag att koncentrationen på Apoteksmarknaden redan dragit igång. Innan man knappt hunnit komma igång med den fria konkurrensen så har apotekskedjan Apotek Hjärtat köpt upp konkurrenten Apotek 1. Så var dom en konkurrent mindre! Apoteket Hjärtat var det företag som fick köpa flest av de gamla apoteken. Ägaren har sin hemvisst på skattsmitarön Jersey (det som med ett fint ord kallas skattetransparenta strukturer, inte skatteparadis).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar